Αφήστε τον κόσμο να ζήσει, ρε!

Αφήστε τον κόσμο να ζήσει, ρε!

Του Άγη Βερούτη

Με αφορμή ένα κείμενό μου για την υπόθεση του καστανά στη Θεσσαλονίκη, που συνέλαβαν 13 ένοπλοι αστυνομικοί γιατί το κράτος δεν ανανέωνε τη άδεια του πλανόδιου μικροπωλητή λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ, είχα την παρακάτω συζήτηση με ένα φίλο που μοιράζεται την επιθυμία για ελεύθερη αγορά.

Αυτή την συζήτηση θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σας, αφού πήρα την άδεια του φίλου Παναγιώτη για αυτό.

Ακολουθεί η συζήτηση:

Φίλος - Ερώτηση κρίσεως!!

Ας πούμε πως έχεις ανταγωνιστή που τα έχει όλα απλήρωτα... Και εσύ πληρώνεις.... Θεωρείς σωστό να είναι ελεύθερος να σε ανταγωνίζεται;

Άγης - Εννοείς ότι εσύ πληρώνεις τα αντισυνταγματικά χαράτσια ενώ εκείνος δεν τα πληρώνει;

Φ - "Σχετικά με το επεισόδιο με τον ηλικιωμένο καστανά στην Θεσσαλονίκη, μερικά στοιχεία που δεν γνωρίζει ο κόσμος. 1. Η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει δικαίωμα κρίσης και επιείκειας παρά μόνο εφαρμογής διαταγών. Οι κρίσεις και αθωώσεις είναι θέμα δικαστών και εισαγγελέων. 2. Η αποστολή 7 ατόμων έγινε με βάση σήματος που μιλούσε για πιθανές αντιδράσεις από κόσμο. 3. Ο συγκεκριμένος ηλικιωμένος οφείλει 250.000ευρώ [λάθος: τον έχουν χρεώσει €140.000 με πρόστιμα και προσαυξήσεις] από μη έκδοση παραστατικών και από οφειλές σε ΟΑΕΕ.

Επίσης κάνε το κόπο να διαβάσεις αυτό που δημοσίευσα για το θείο μου:

“Όσον αφορά το καστανά και τη γριά υπάρχει και μια άλλη πλευρά: Ας πούμε πως στο συγκεκριμένο μέρος είναι και ένας άλλος καστανάς ο οποίος έχει πληρωμένες τις εισφορές του... Μπορείτε να καταλάβετε πως ο ένας λειτουργεί εις βάρος του άλλου...

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ένας θείος μου.  Άνοιξε μαγαζί (τυρόπιτες, σάντουιτς, καφέδες) χωρίς κανένα πλάνο και μην έχοντας υπολογίσει τι αγοράζει και τι πουλάει + τα έξοδα του.

Συνέπεια αυτού ήταν να μη πληρώνει ενοίκια, λογαριασμούς, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, μισθούς, προμηθευτές και το χειρότερο όλων ήταν μια γνωριμία που είχε στη ΔΕΗ χάρη της οποίας δε πέρναγε να του κόψει κανείς το ρεύμα με αποτέλεσμα να φτάσει μόνο η ΔΕΗ στα 25.000 ευρώ!

Δίπλα του και πριν από αυτόν ήταν και ένας άλλος με ίδιο αντικείμενο ο οποίος φυσικά ήταν νοικοκύρης και σωστός επιχειρηματίας.

Ο άνθρωπος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στον πόλεμο που του έκανε ο μπαταχτσής θείος μου και έκλεισε, μη χρωστώντας πουθενά φυσικά...

Ο θείος φυσικά έκλεισε μετά από ενάμιση χρόνο λόγω ΔΕΗ γιατί ο «γνωστός» δε μπόρεσε να τον προστατέψει άλλο μιας και το χρέος είχε φτάσει στο θεό με συνέπεια να σκάψουν και να του κόψουν εξωτερικά το ρεύμα! Έκλεισε λοιπόν χρωστώντας σε υπαλλήλους, ΔΕΗ, ΟΑΕΕ, ιδιοκτήτη καταστήματος, εφορία, Προμηθευτές και ΙΚΑ, κλείνοντας παράλληλα και μια υγιή επιχείρηση δίπλα του! Φυσικά κάποιοι μέχρι να κλείσει, ψώνιζαν φτηνότερη τυρόπιτα. Τα συμπεράσματα δικά σας.”

Α - Αυτό που λες ονομάζεται “Ριχτάδικο” και είναι γνωστή τακτική απατεώνων, οι οποίοι είναι σχετικά σπάνιοι. Πιθανόν λιγότεροι από 1 στους 100.

Επίσης και εγώ ξέρω μια ιστορία για μια Ζυθοποιία που χρησιμοποιούσε τη δεσπόζουσα θέση της για να εκμηδενίζει και να μπλοκάρει ανταγωνιστές και έβγαζε €180 εκατομμύρια κέρδη για 10-20 χρόνια, και της έβαλαν πρόστιμο €31 εκατομμύρια.

Ξέρω επίσης άλλη μια ιστορία με μια πολυεθνική που πούλαγε τις πάνες διπλή τιμή στην Ελλάδα από όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά σε τζίρο €491 μύρια εμφάνισε κέρδη €2,5 μύρια

Φ- Επειδή υπάρχουνε χειρότερα, δε σημαίνει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε καθεστώς αυτοδικίας οι υπόλοιποι.

Α - Σωστά! Από ιστορίες όμως όλοι έχουμε. Οι δικές μου μάλιστα είναι και τεκμηριωμένες. Το συμβάν με τον καστανά θα τεκμηριωθεί με επίσημες ανακοινώσεις και όχι με διαρροές. Ως τότε το κράτος-αλήτης συνεχίζει να δρα.

Φ - Άγη μου συμφωνώ με όλα όσα λες!! Απλά σου λέω, πως το να πληρώνεις εσύ και όχι εγώ σε φέρνει σε μειονεκτική θέση και βλάπτει τον ανταγωνισμό.

Α - Παναγιώτη αυτό που λες είναι διαρροές ενός  μηχανισμού λάσπης. Ο ανθρωπάκος είναι αθώος ώσπου να αποδειχτεί ένοχος. Πέραν αυτού το κράτος-αλήτης τον χρέωσε χαράτσια και του έβαλε πρόστιμα €140.000 ανεξάρτητα από τη φοροδοτική του ικανότητα, με σκοπό να τον εκμηδενίσει.

Φ - Για να φτάσει €140.000 φαντάσου τι έκανε!

Α - Αυτά που μου λες αποδεικνύουν ότι έχουμε με κάνουμε με κράτος οικονομικό δολοφόνο με license to kill για τους φοροελεγκτές.

Αποδεικνύει πέραν αμφιβολίας ότι είναι κράτος-αλήτης

Φ - Και σε αυτό είσαι απόλυτα σωστός. Αυτό δεν αλλάζει αυτό που λέω εγώ όμως...

Α - Εσύ αυτά μου τα λες καλόπιστα. Υποθέσεις ότι ο καστανάς έκλεβε… Υποθέτεις.

Φ - Άστο αυτό και πιάσε τη γενική εικόνα!

Α - Εγώ σου λέω ότι δεν έκλεβε, απλά δεν έβγαζε αρκετά για να πληρώσει το ΤΕΒΕ €450 το μήνα.

Φ - Να μη κάνει δική του δουλειά ρε φίλε τότε!!!

Α - Ξέρω 100 περιπτώσεις που βγάζουν €12.000-€15.000 και έχουν παιδιά να ζήσουν!

Φ - Όποιος δε «βγαίνει» να μη πληρώνει; Ας κάνουμε το Αγγλικό μοντέλο αλλά μέχρι τότε δε γίνεται να λειτουργούν εις βάρος των υπολοίπων!

Α - Να πα να πνιγεί το κράτος, όταν λέει ότι αν δεν δώσουν νταβατζηλίκι να μη δουλεύουν! Να μην έχουν να φάνε! Είναι εκβιασμός και μαφιοζιλίκι!

Είναι αντισυνταγματικό το ΟΑΕΕ. Θέλει κλείσιμο και δίκη στους υπαίτιούς του.

Φ - Τότε γιατί δεν έχει φτάσει Άρειο πάγο ή ΣτΕ?

Α - Οι δικαστές είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι υπηρέτες της εκτελεστικής εξουσίας. Καταρχήν δεν είναι εκλεγμένοι, είναι διορισμένοι. Τον δε επικεφαλής των δικαστικών τον διορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Με τις κρίσεις αυτός ορίζει όλο το δικαστικό σώμα. Και με τις μεταθέσεις.

Φ - Ευρωπαϊκό δικαστήριο τότε! Άλλα κράτη δεν έχουν ασφάλιση ελ. Επαγγελματιών; Και αυτοί αντισυνταγματικά;

Α - Τα άλλα κράτη έχουν ανάλογα με το εισόδημα. Όχι αυθαίρετα χαράτσια!

Φ - Σωστά άρα για αυτό να παλέψουμε! Όχι για να μη πληρώνει κανείς.

Α - Στην Αγγλία μέχρι 40.000£ δεν πληρώνεις ΤΕΒΕ.

Φ - Δεν είναι έτσι ακριβώς, αλλά οκ, κοντά είσαι…

Α - Αυτό το παλέψαμε και το κερδίσαμε. Από 1/1/16 οι εισφορές είναι ανάλογες του εισοδήματος. Με ελάχιστο τα €150. Τα παλιά χρέη €8,5 δις είναι αντισυνταγματικά και παράνομα και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ! Ειδικά για εκείνους που δεν θα πάρουν καν σύνταξη!

Φ - Έχεις το νόμο;

Α - Πρέπει να διαγραφούν. Είναι στο τρίτο μνημόνιο, Σελίδα 387 νομίζω. Ελπίζω να σε διαφώτισα και πρόσεξε να μην αναμεταδίδεις ατεκμηρίωτες προπαγάνδες του πελατειακού μηχανισμού.

Φ - Μόνος του τα είπε πόσα χρωστάει...

Α - Το ότι έχουν βεβαιώσει €140.000 σε ένα πλανόδιο καστανά επιβεβαιώνει αυτά που σου έλεγα.

Ένας δημόσιος υπάλληλος για να πληρώσει 140.000 φόρο πρέπει να βγάλει έσοδα 600.000€ καθαρά. Ως το 2010 οι ΔΥ είχαν αφορολόγητο το μισό τους εισόδημα. Πλήρωναν φόρο στο άλλο μισό.

Και ο καστανάς αν χρωστάει 15 χρόνια ΤΕΒΕ, του έχουν βάλει πρόστιμα και του έχουν χρεώσει 20.000 για ιατροφαρμακευτική κάλυψη ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ. Με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις πάνω από 35.000.

Εφόσον δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη δε, και οι υπόλοιπες χρεώσεις είναι επίσης καταχρηστικές.

Φ - Δηλαδή αν εγώ βγάζω €10.000 το χρόνο, μπορώ να κατακλέβω την εφορία και να μη μου βάζει πρόστιμα γιατί δεν έχω Να τα πληρώσω;

Η εφορία; 70.000;;;

Α - Διάβασε στο άρθρο που μου έστειλες

Την τελευταία σειρά: Έπιασαν 92χρονο κάστανα και του έβαλαν €5000 πρόστιμο. Βάλε 120% προσαυξήσεις αν δεν το πληρώσει €11.000 επί 7. Πιθανόν να τον έχουν ξαναπιάσει άλλες 7 φορές στα τελευταία 20 χρόνια...

Φ - Άρα όποιος θέλει να βγαίνει να κάνει παρεμπόριο, σωστά;

Α - Μάθε να διαβάζεις πίσω από τις βλακείες που σου πασάρουν. Στο εξωτερικό οι μικροπωλητές επιδοτούνται κιόλας. Εδώ πάνε να τους ξεζουμίσουν και αφήνουν στο μεγαλύτερο λαθρεμπόριο ελευθέρας: Στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών...

Φ - την άποψη μου λέω! Άρα να πάω σπίτι μου να ρίξω 2 τηλέφωνα με τη φίλη μου και να κάνω τη δουλειά σου σωστά; [εννοεί την υπηρεσία τηλεγραμματείας της εταιρείας μου]

Και άμα με βρίσκουν και μου ρίχνουν πρόστιμα να μη τα πληρώνω!!!

Αλλά παρ' ολ' αυτά να σε ανταγωνίζομαι και να δίνω χαμηλότερες τιμές!!! Και μετά όταν μαζευτούν καμμιά 500αρια χιλιάδες από μη έκδοση παραστατικών, να βγεις να με υπερασπιστείς!! Πως σου φαίνεται αυτό;

Α - Πολλοί το κάνουν αυτό, ειδικά με γιατρούς. Δυο κοπέλες εξυπηρετούν 20-30 γιατρούς.

Φ - και είναι σωστό; Ποτέ μου δε θα διάλεγα για συνεργάτη κάποιον που δεν έχει παραστατικά και ας ήταν φτηνότερος.

Α - Εσύ έφυγες και πήγες στη Βουλγαρία [την επιχείρησή σου] για τον ίδιο λόγο. Λάθος;;

Φ - Σωστά! Για να είμαι νομιμότατος! Όποτε έκοβα τιμολόγιο στο μπ[……]λο, δεν ήξερα τι θα μου ξημερώσει! Αλλά έφυγα!! δεν έστησα Παράγκα!

Α - Κοιτά πρέπει να καταλάβεις κάτι. Ο κόσμος πρέπει να ζήσει, Να φάει. Δεν υπάρχει νόμος που να ισχύει αν εμποδίζει τον κόσμο να ζήσει! Το δικαίωμα στην επιβίωση είναι ισχυρότερο των νόμων. Και των συνταγμάτων.

Φ - Ναι! και εσύ πρέπει να φας και γουστάρω ανθρώπους σα και σένα που το παλεύουν και δε φεύγουν από τη χώρα, αλλά νόμιμα όμως!

Και εσύ θα μπορούσες να έστηνες την εταιρία σου εδώ, [στη Βουλγαρία] αλλά επέλεξες να μείνεις Ελλάδα!

Α - Όμως τώρα Παναγιώτη μου μιλάμε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δε μιλάμε πια για νόμους, ούτε για συντάγματα αλλά για ένα κράτος που εμποδίζει τον κόσμο να ζήσει!!Κράτος-αλήτη δηλαδή!

Φ - Σε όλα αυτά έχεις δίκιο. Άλλο όμως, να αντιδράσουμε εκεί και άλλο να λειτουργούμε εις βάρος του Άγη π.χ. που έχει εταιρεία και πληρώνει το κράτος! Γιατί κάτι, κάποιος, πρέπει να πληρώνει!!! Όπως εγώ πληρώνω τα πάντα εδώ [στη Βουλγαρία] και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Α - Παναγιώτη, δεν υπάρχει δίκαιη υπερφορολόγηση! Γι' αυτό έφυγες εσύ [από την Ελλάδα] όπως και όλες οι μεταφορικές και οι βιοτεχνίες.

Φ - Παρ' ολ' αυτά όπως ξέρεις προσπαθώ από τη μεριά μου να συνεργάζομαι με Έλληνες. Όλοι μου οι συνεργάτες, είναι από Ελλάδα.

ΥΓ: αυτό ήθελα να μοιραστώ.