Αβραντίνης: Υπό ποιες προϋποθέσεις είναι σύννομη η αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους

Αβραντίνης: Υπό ποιες προϋποθέσεις είναι σύννομη η αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι σύννομη η αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους, στο πλαίσιο της νέας καμπάνιας πειθούς που θα ξεκινήσουν οι Αρχές όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εξηγεί ο νομικός Τάσος Αβραντίνης σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Επιτρέπεται να σταλούν σήμερα sms σε ανεμβολίαστους πολίτες με ευγενική υπενθύμιση να εμβολιαστούν; Η απάντηση είναι όχι. Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων το απαγορεύει χωρίς την προηγούμενη συγκεκριμένη συγκατάθεση των παραληπτών. Δεν αρκεί δηλαδή μια παλαιότερη συγκατάθεση που δόθηκε για άλλο σκοπό, λ.χ. όταν οι πολίτες καταχώρισαν τα δεδομένα τους στην άυλη συνταγογράφηση ώστε να λαμβάνουν από τον γιατρό τους συνταγές φαρμάκων κ.λπ. Αυτό επιτάσσει η αρχή του περιορισμού του σκοπού επεξεργασίας. Απαιτείται λοιπόν νέα συγκατάθεση, η οποία να καλύπτει τη νέα επεξεργασία για το νέο σκοπό», τονίζει ο κ. Αβραντίνης και επισημαίνει:

«Μπορεί να είναι σύννομη μια τέτοια επεξεργασία νοουμένη ως μέτρο που αποσκοπεί στην αποφυγή της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού χωρίς την συγκατάθεση των ανεμβολίαστων πολιτών; Ναι, υπό τον όρο όμως ότι θα υπάρξει νέα νομοθετική διάταξη που θα περιγράφει μεταξύ άλλων λεπτομερώς α) τη διαδικασία διαβίβασης των προσωπικών δεδομένων από τον υπεύθυνο επεξεργασίας στον αποστολέα των μηνυμάτων, β) την αναγκαιότητα του μέτρου ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης και γ) την αναλογικότητα του μέτρου».

«Έρχεται σε σύγκρουση μια τέτοια νομοθετική πρόβλεψη με την κείμενη νομοθεσία; Αν γίνει σωστά όχι. Άλλωστε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με τις κατευθυντήριες αρχές που εξέδωσε ενόψει κορονοϊού στις αρχές της πανδημίας (1/2020) προβλέπει και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις Αρχές ως αναγκαίο κατά περίπτωση μέτρο προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού. Οι βάσεις για το σύννομο μιας τέτοιας επεξεργασίας προβλέπονται ήδη στο νόμο και είναι αυτή: α) να είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη ζωτικού συμφέροντος του υποκειμένου των δεδομένων ή άλλου φυσικού προσώπου και β) να είναι απαραίτητη για λόγους δημοσίου συμφέροντος στον τομέα της δημόσιας υγείας», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Αβραντίνης.

Η ανάρτηση του Τάσου Αβραντίνη