Tupperware: Φεύγει από την Ελλάδα - «Λουκέτο» στο εργοστάσιο στη Θήβα

Tupperware: Φεύγει από την Ελλάδα - «Λουκέτο» στο εργοστάσιο στη Θήβα

Το πρωί της Τρίτης η διεύθυνση του εργοστασίου της TUPPERWARE στη Θήβα ανακοίνωσε στο προσωπικό της ότι αποφασίσθηκε το κλείσιμο της συγκεκριμένης παραγωγικής μονάδας. 

Η πολυεθνική διατηρεί άλλες μονάδες σε διάφορες χώρες του εξωτερικού (όπως στην Πορτογαλία και το Βέλγιο), οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τα οικονομικά μεγέθη και η πορεία μέχρι σήμερα

Μυστήριο αποτελεί, προς το παρόν, η αιτία για την απόφαση που πήρε η διοίκηση της Tupperware να κλείσει το εργοστάσιο στη Θήβα, το οποίο λειτουργεί από την δεκαετία του ’70, καθώς η μόνη λογική εξήγηση που δίνεται από τις πρώτες πληροφορίες είναι ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υψηλού εργατικού κόστους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία και η ΓΣΕΕ, η διοίκηση του εργοστασίου ανακοίνωσε  σήμερα την απόφαση της μητρικής πολυεθνικής εταιρείας και τους κάλεσε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις με αυξημένη αποζημίωση σε σχέση με την νόμιμη ώστε η υπόθεση να κλείσει ως τον Απρίλιο, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με τον νόμο που προβλέπει συγκεκριμένη ποσόστωση απολύσεων ανά μήνα.Σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο της Tupperware απασχολούντο 150 εργαζόμενοι. 

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας για την τελευταία τριετία, ήταν ανοδική, παρά τις αρνητικές συνέπειες από την πανδημία. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τη χρήση του 2021,  όπου υπάρχει ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός, η Tupperware Hellas, υπερδιπλασίασε τα κέρδη της, τα οποία ανήλθαν σε 1,36 εκατ.ευρώ, έναντι 805.972 ευρώ το 2020. Παράλληλα ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 11,2% έναντι του 2020 και ανήλθε σε 45.278.715,40 ευρώ, έναντι 40.785.540,74 για το 2020. Επισημαίνεται ότι στην προ πανδημίας χρήση του 2019, η εταιρεία είχε γράψει κύκλο εργασιών 39,05 εκατ.ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,6 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας η διοίκηση της εταιρείας είχε αναφέρει ότι και η χρήση 2022 θα είναι κερδοφόρος.

Η Tupperware άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1964, ενώ τρία χρόνια μετά άρχισε η λειτουργία του εργοστασίου στη Θήβα. Σύμφωνα με την εταιρεία, το εργοστάσιο αυτό είναι ένα από τα τέσσερα που διαθέτει στην Ευρώπη με υπερσύγχρονες μηχανές και άρτια εξειδικευμένο προσωπικό.

Η Tupperware Hellas, η οποία ελέγχει το εργοστάσιο στη Θήβα, εταιρεία ανήκει κατά 100% στην Tupperware Nederland BV,  που εδρεύει στην Ολλανδία. Η μητρική εταιρεία ιδρύθηκε μετά τον πόλεμο το 1946 στη Μασαχουσέτη από τον Earl Silas Tupper.

Καθώς η μητρική Tupperware Nederland BV διατηρεί και άλλες παραγωγικές μονάδες σε διάφορες χώρες του εξωτερικού (όπως στην Πορτογαλία και το Βέλγιο) και  οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσον πιό υψηλό είναι το εργατικό ή ενεργειακό κόστος στη χώρα μας από την οποία αποφάσισε να αποχωρήσει η εταιρεία, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δραστηριοποείται. Στην περίπτωση που δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός αυτός, τότε το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι επιχειρεί μια συγκέντρωση των παραγωγικών της μονάδων, σταματώντας την λειτουργία σε αποκεντρωμένες περιοχές.

Η απάντηση της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τη Διοίκηση του εργοστασίου της Tupperware στη Θήβα,  η οποία  με πρόσχημα το υψηλό εργατικό κόστος, βάζει λουκέτο στο μοναδικό εργοστάσιο που έχει στη χώρα μας και το οποίο λειτουργεί από το 1967.

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση η Διοίκηση του εργοστασίου ανακοίνωσε την απόφαση της πολυεθνικής εταιρίας, καλώντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις λαμβάνοντας λίγα περισσότερα χρήματα από τις νόμιμες αποζημιώσεις, ώστε να ολοκληρώσει το λουκέτο έως τα μέσα Απριλίου χωρίς να προσκρούσει στο νόμο που προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό απολύσεων ανά μήνα. 

Μ’ αυτήν την απόφαση, περίπου 150 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.

Σε μία περιοχή που πλήττεται από την ανεργία, με δεδομένο το γεγονός ότι κάθε λίγο και λιγάκι κλείνει και μία βιομηχανική μονάδα, το κλείσιμο του εργοστασίου της Tupperware θα εντείνει το πρόβλημα, αφού μια θέση εργασίας στην περιοχή φαντάζει όνειρο απατηλό.

Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων του εργοστασίου της Tupperware και καλεί την εταιρεία να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση.