Τι δείχνουν οι μαζικές απολύσεις στις τεχνολογικές εταιρείες
Shutterstock
Shutterstock
Wall Street

Τι δείχνουν οι μαζικές απολύσεις στις τεχνολογικές εταιρείες

Η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να πέφτει, φτάνοντας το 3,5%, βρισκόμενη πλέον στο ίδιο επίπεδο με τον Μάιο του 1969. Την ίδια στιγμή τα ισχυρά μεγέθη της απασχόλησης συνοδεύονται από μισθολογικές αυξήσεις που έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Οπότε οι μαζικές απολύσεις στην Twitter μετά από την εξαγορά της από τον Elon Musk και την απόφασή του να ανατρέψει τα πάντα όσον αφορά τη λειτουργία και την αποδοτικότητά της, έχουν προκαλέσει δυσάρεστη έκπληξη και ισχυρές αντιδράσεις ιδίως από την πλευρά της κοινότητας των χρηστών του Twitter. 

Όμως η Twitter δεν είναι η μόνη επιχείρηση που κινείται κόντρα στο γενικότερο κλίμα. Ολόκληρος ο ψηφιακός τεχνολογικός κλάδος δείχνει να ακολουθεί μια διαφορετική πορεία όσον αφορά την απασχόληση. Έτσι βλέπουμε αρκετές εταιρείες όχι μόνο να μην προσλαμβάνουν, αλλά αντίθετα να παγώνουν τα σχέδια ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού τους ή και να αποφασίζουν να προβούν σε απολύσεις.

Η Amazon σε ενδοεταιρικό μήνυμα ανακοίνωσε της πρόθεσή της να παγώσει τις προσλήψεις, που σχετίζονται όχι μόνο με θέσεις απασχόλησης στους αποθηκευτικούς της χώρους, στις υπηρεσίες telehealth, αλλά και με την επιβράδυνση της εκκίνησης νέων projects. Ας σημειωθεί ότι το μέσο ωρομίσθιο της Amazon βρίσκεται στα 19 δολ. και ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της Amazon σε όλον τον κόσμο υπερβαίνει τα 1,6 εκατ.

O CEO της Stripe, Patrick Collison ανακοίνωσε τη μείωση κατά 14% του προσωπικού που εργάζεται στην εταιρεία. Η διαδικασία των απολύσεων πραγματοποιήθηκε μέσα σε μόλις 15’ και το πακέτο των αποζημιώσεων ήταν πολύ γενναίο για τα Αμερικανικά δεδομένα. Συμπεριλάμβανε αμοιβές 14 εβδομάδων, ολόκληρο το bonus του 2022, χρηματική αποζημίωση για διακοπής του προγράμματος υγείας, υποστήριξη για αναζήτηση νέας εργασίας και βοήθεια για έκδοση νέας visa όπου είναι απαραίτητο.

Η κίνηση της Stripe είναι ξαφνική και δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά δεδομένα, αφού το 2021 είχε παρουσιάσει αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών κατά 300% και μέσα στο 2022 είχε καταγράψει αύξηση κατά 75% στον αριθμό των νέων πελατών της. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας διατηρεί επιφυλάξεις και διατυπώνει φόβους για την πορεία της εταιρείας τους επόμενους μήνες. 

Η Chime από τον χώρο του Fintech, ανακοίνωσε τη μείωση του προσωπικού της κατά 12%, παρόλη την εξαιρετική της πορεία, που της έχει δώσει μια αποτίμηση τη τάξης των $25 δισ.

Η Lyft ανακοίνωσε με τη σειρά της, μειώσεις στο προσωπικό της κατά 13%, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των λειτουργικών της δαπανών, καθώς οι επενδυτές απογοητευμένοι από τη πορεία της εταιρείας έχουν οδηγήσει τη μετοχή της στο -73% από την αρχή του έτους.

Στον ίδιο ρυθμό κινούνται και η Alphabet (Google), η Meta (Facebook), η Netflix, η Oracle, η Spotify, η Coinbase, η Shopify, η πλατφόρμα NFT - Dapper Lab και άλλες εταιρείες της ψηφιακής τεχνολογίας που μέσω απολύσεων ευελπιστούν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις οικονομικές δυσκολίες που επιφέρει το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

Δυσκολίες τις οποίες έχει αποτυπώσει η επενδυτική κοινότητα στις τιμές των μετοχών, που τις έχει οδηγήσει σε σημαντικότατες υποχωρήσεις, από τα επίπεδα των «παχέων αγελάδων».