Smart Readiness: Επιταχύνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στο δίκτυο οπτικών ινών

Smart Readiness: Επιταχύνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στο δίκτυο οπτικών ινών

Σημαντικό βήμα για την ψηφιακή μετάβαση, που θα ενεργοποιήσει και θα επιταχύνει τα project οπτικών ινών των τηλεπικοινωνιακών παροχών αναμένεται να είναι το «Smart Readiness» που αφορά την ετοιμότητα των κτιρίων ή και διαμερισμάτων για να ενταχθούν στα δίκτυα οπτικών ινών.

Το προγραμμα προϋπολογισμού 110 εκατ.ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με πόρους του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Θα είναι δε το «πρόγραμμα - κλειδί» που θα απελευθερώσει τις επενδύσεις σε δίκτυο οπτικών ινών, οι οποίες   θα προχωρήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους  5 δισ. ευρώ ως το 2027, έτος κατά το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι του OTE, της Nova και της Vodafone, αναμένεται να έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό η πληθυσμιακή κάλυψη με τεχνολογία οπτικών ινών (FTTH ή FTTB). 

Από την άλλη πλευρά, η βούληση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη τετραετία όλο το Δημόσιο να έχει «ανέβει» online . Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα το πρόγραμμα Smart Readiness, η τελευταία θετική εξέλιξη είναι η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που αφορά στους όρους και ρυθμίσεις σχετικά με το πρόγραμμα. 

Το πρόγραμμα «Ετοιμότητα Υποδομών για έξυπνα κτίρια» (Smart Readiness) αφορά στην οικονομική ενίσχυση μέσω συστήματος επιταγών (voucher), που διατίθενται στους δικαιούχους για την αντιστάθμιση του κόστους εγκατάστασης υποδομών, προκειμένου τα κτίρια στα οποία κατοικούν να καταστούν «έξυπνα». 

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το πρόγραμμα επιχορηγεί την πραγματοποίηση εργασιών που αφορούν στην εγκατάσταση υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή ενός κτιρίου σε «έξυπνο», αλλά και τη διασύνδεση του με δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) μέσω νέων «έξυπνων» μετρητών. 

Για το σκοπό αυτό, θα παρέχει επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους του κόστους των ανωτέρω εργασιών. Η αξία των επιταγών θα καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν, καθώς και τα ειδικά χαρακτηριστικά των κτιρίων. 

Σύμφωνα με την Κοινωνία της Πληροφορίας, στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών που θα διευκολύνουν τόσο την μετατροπή των κτιρίων σε «έξυπνα», όσο και τη διασύνδεση τους με «έξυπνους» μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Πηγή: Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ

Οι προϋποθέσεις επιχορήγησης των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν σε κτίρια και ειδικότερα σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες είναι δυο. Η πρώτη αφορά το αν τα κτίρια αυτά βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης, η οποία περιλαμβάνει όλα τα κτίρια από τα οποία διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026, δίκτυο που αναπτύσσεται μέσω ιδιωτικών ή δημόσιων επενδύσεων που μπορεί να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps, καθώς και οποιοδήποτε άλλο κτίριο βρίσκεται σε απόσταση έως 1.000 μέτρα από τα ως άνω κτίρια. Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά στα κτίρια που δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.

Οι εργασίες που έχουν επιλογεί για επιχορήγηση, στο πλαίσιο του Smart Readiness είναι: 

 

  • Η εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.).
  • Η  εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου,
  • Η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση του λεβητοστασίου της κεντρικής θέρμανσης και του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.
  • Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση το ποσό ύψους 100.000.000 ευρώ  θα διατεθεί για την πληρωμή των επιταγών (vouchers), ενώ με ποσό ύψους έως 10.419.856 ευρώ θα καλυφθούν οι υπηρεσίες για την υποστήριξη του Προγράμματος. Σύμφωνα με την Κοινωνία της Πληροφορίας το ύψος των εγκεκριμένων αιτήσεων δε μπορεί να υπερβαίνει τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος.