Pirelli: Το «φρένο» των Ιταλών στους Κινέζους

Pirelli: Το «φρένο» των Ιταλών στους Κινέζους

Ύστερα από πολλή σκέψη, η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να παρέμβει και να περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα της κινεζικής βιομηχανίας Sinochem (600500 SHANGHAI) να επηρεάζει τις σημαντικές αποφάσεις της μεγάλης Ιταλικής βιομηχανίας ελαστικών και εξοπλισμού για αυτοκίνητα Pirelli (PIRC MILANO).

Η Sinochem είναι, και εκτός απροόπτου θα παραμείνει, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Pirelli, αφού κατέχει περίπου το 37%. Όμως θα έχει τα ίδια, ίσως και λιγότερα δικαιώματα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από την εταιρεία Camfin που κατέχει το 14% και ελέγχεται από τον Μάρκο Τρονκέττι Προβέρα, τον ισχυρό άνδρα της Pirelli από το 1992. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τα δικαιώματα του Κινέζου μετόχου χωρίς όμως να φτάσει στα άκρα και να τον υποχρεώσει να πουλήσει το μερίδιό του.

Η κυβέρνηση Μελόνι έχει αυτό το δικαίωμα βάσει των κανονισμών περί «Golden Power». Ο κανονισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε ιταλική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία περιουσιακών στοιχείων στρατηγικής σημασίας για την χώρα.

Η πρωθυπουργός Μελόνι και οι συνεργάτες της έκριναν τελικά πως οι εξαιρετικές επιδόσεις της Pirelli στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ο πολύ μεγάλος αριθμός ευρεσιτεχνιών που υπάρχουν στο όνομά της και η πολύ ευαίσθητη τεχνολογία των αισθητήρων που μπορούν να προσαρμόζονται μέσα στα ελαστικά της επιχείρησης δεν άφηναν κανένα περιθώριο απραξίας.

Η σημαντικότερη απόφαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αυτή που απαιτεί την ύπαρξη ειδικής πλειοψηφίας 80% για τη λήψη ορισμένων συγκεκριμένων αποφάσεων από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Αυτό σημαίνει στην πράξη πως η κινεζική πλευρά δεν θα μπορεί να αποφασίζει μόνη της για τα πιο σημαντικά ζητήματα όπως ας πούμε την επιλογή των ανώτατων διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης.

Στην πράξη, η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα της επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου στην Camfin του Τρονκέττι Προβέρα, όπως εξηγούν οι αναλυτές του Reuters. 

H Sinochem μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Pirelli το 2015, ύστερα από «πρόσκληση» του ίδιου του Τρονκέττι Προβέρα ο οποίος οργάνωσε την εξαγορά της Pirelli από την κινεζική επιχείρηση  και την επάνοδο της στο ιταλικό χρηματιστήριο μερικά χρόνια αργότερα.

Για πολύ καιρό τα πράγματα πήγαιναν καλά, με τον Τρονκέττι Προβέρα να διοικεί ουσιαστικά την εταιρεία παρά το όχι τόσο σημαντικό μετοχικό του μερίδιο, χάρη στη συμφωνία μετόχων που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές. Από τη δική της μεριά, η Sinochem κοιτούσε από μακριά χωρίς να επεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν σταδιακά, με τη σταδιακή επιδείνωση των σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ και τη Δύση. Αυτό έκανε την Sinochem να αρχίσει να συμμετέχει πιο ενεργά στα εταιρικά πράγματα και σταδιακά να προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Με δεδομένο πως η συμφωνία μετόχων μεταξύ της Sinochem και της Camfin έβαινε προς ανανέωση, η διοίκηση της Sinochem διαμήνυσε προς τον Τρονκέττι Προβέρα πως ήθελε να αλλάξει εντελώς τους όρους της. Ο Τρονκέττι Προβέρα προσπάθησε να πείσει τους Κινέζους να αλλάξουν στάση αλλά η αλλαγή της διοίκησης στην κορυφή της Sinochem δυσκόλεψε πολύ αυτή την προσπάθεια.

Όπως είχαν αναφέρει πρόσφατα οι Financial Times, τον Μάρτιο που μας πέρασε η κινεζική πλευρά δήλωσε προς τον Τρονκέττι Προβέρα πως σκεφτόταν να του αφαιρέσει το δικαίωμα ορισμού του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης από το 2026 και μετά.

Φαίνεται πως αυτό ήταν που έκανε τον πολύπειρο Ιταλό επιχειρηματία να αποφασίσει να ζητήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης της χώρας, επικαλούμενος τον κίνδυνο να περάσει ο έλεγχος της Pirelli στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Όπως μας είχε ενημερώσει το Black Box στις αρχές του Απριλίου, η θέση της Μελόνι και της κυβέρνησής της ήταν αρκετά δύσκολη.

Από την μία πλευρά ήταν σίγουρο πως αντιλαμβανόταν την ανάγκη να παραμείνει η Pirelli κάτω από ιταλικό έλεγχο και από την άλλη δεν ήθελε να προχωρήσει σε μία απότομη χειροτέρευση των σχέσεων της Ιταλίας με την Κίνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς Τύπου, οι ασκήσεις ισορροπίας της Τζόρτζια Μελόνι αποδεικνύονται μέχρι στιγμής επιτυχημένες καθώς καταφέρνει να κρατήσει τον έλεγχο της Pirelli σε ιταλικά χέρια χωρίς να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην Sinochem, κάτι που θα συνέβαινε αν την είχε αναγκάσει να πουλήσει μέρος του μεριδίου της.

Παρόλα αυτά όμως, δεν μπορούμε να είμαστε καθόλου σίγουροι πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόθεση που εκδήλωσε η Sinochem σχετικά με την άσκηση ελέγχου στην Pirelli δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και εντάσσεται σε μία συντονισμένη προσπάθεια της Κίνας για την οργάνωση των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων στις οποίες διατηρούν σημαντικά μετοχικά μερίδια κινεζικές επιχειρήσεις με τρόπο που να συμβαδίζει με τις κρατικές κατευθυντήριες γραμμές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, αυτή η προσπάθεια γίνεται μετά από σχετικές οδηγίες του προέδρου Xi Jinping. Αν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, θα πρέπει να περιμένουμε την εκδήλωση παρόμοιων πρωτοβουλιών σε όλες τις διεθνείς επιχειρήσεις με Κινέζους μετόχους, ειδικά αν εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της Κίνας.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, αυτό μπορεί να σημαίνει πως σύντομα θα εμφανιστούν παρόμοια προβλήματα στον ενεργειακό τομέα της χώρας, καθώς η κινεζική State Grid of China ελέγχει εμμέσως αρκετά από τα ενεργειακά δίκτυα της χώρας. 

Μέχρι να δούμε αν θα γίνει κάτι τέτοιο όμως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως ο μεγάλος, ίσως ο μοναδικός, κερδισμένος στην υπόθεση είναι ο Μάρκο Τρονκέττι Προβέρα, ο οποίος θα εξακολουθεί να ελέγχει την εταιρεία κατέχοντας μόνο το 14% των μετοχών της παρά το γεγονός πως πριν από μερικά χρόνια είχε σχεδόν «παραδώσει τα κλειδιά»  στην Sinochem.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στόχος του είναι να καταφέρει σταδιακά να μεταβιβάσει τον έλεγχο της εταιρείας στον γιό του Τζοβάνι, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2017. Αν δεν είχε παρέμβει η ιταλική κυβέρνηση αυτό θα ήταν εντελώς αδύνατον να συμβεί.

Τώρα όμως, δίνεται αρκετός χρόνος στον εβδομηνταπεντάχρονο επιχειρηματία να προετοιμάσει την διαδοχή του με τον τρόπο που θέλει.

Αν τα καταφέρει, θα είναι μία ακόμα σημαντική προσωπική επιτυχία για τον Τρονκέττι Προβέρα, ο οποίος μπήκε μέσα στην Pirelli την δεκαετία του 1980 βοηθούμενος και από τον γάμο του με την κόρη του Λεοπόλντο Πιρέλλι και παρά τις διάφορες αντιξοότητες που αντιμετώπισε και αρκετά επιχειρηματικά σφάλματα δεν ξαναβγήκε από το γραφείο διοίκησής της.

Το αν η παραμονή του στην ηγεσία θα αποδειχθεί ευεργετική και για την Pirelli, τους υπόλοιπους μετόχους και τους εργαζομένους, είναι κάτι που μάλλον θα περάσουν μερικά χρόνια για να μάθουμε.