Οι ελληνικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στο πλευρό των Big Tech

Οι ελληνικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στο πλευρό των Big Tech

Ένα άτυπο, κοινό μέτωπο των τριών μεγάλων παικτών του τηλεπικοινωνιακού τομέα της χώρας μας, δηλαδή του ομίλου ΟΤΕ, της Vodafone και της Nova, υπέρ των εταιρειών Big Tech στο θέμα της καθιέρωσης της υποχρέωσης «δίκαιης συνεισφοράς» στις επενδύσεις που υλοποιούνται, κυρίως για υποδομές δικτύων, φαίνεται να αρχίζει να σχηματίζεται.

Το θέμα της δίκαιης συνεισφοράς επανήλθε πριν λίγες ημέρες μετά από πρόταση προς την Κομισιόν των CEO από 20 μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, οι οποίοι ζητούν να νομοθετηθεί η υποχρέωση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να καταβάλουν μια «δίκαιη» συνεισφορά για τη χρήση των δικτύων τους.

Στη σχετική επιστολή, την οποία απέστειλαν προς την Ε.Ε. και υπογράφουν μεταξύ άλλων και οι επικεφαλής των British Telecom, Deutsche Telekom, Telefonica, Telecom Italia και Vodafone αναφέρεται ότι οι εταιρείες τεχνολογίας που «επωφελούνται περισσότερο» από τη χρήση των υποδομών τηλεπικοινωνιών και οδηγούν στην αύξηση του φόρτου στα δίκτυα, πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στο κόστος. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι μελλοντικές επενδύσεις βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση και απαιτείται ρυθμιστική δράση για τη διασφάλισή τους, τονίζοντας ότι μια δίκαιη και αναλογική συνεισφορά των μεγαλύτερων παραγωγών κίνησης στο κόστος των υποδομών δικτύου θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας προσέγγισης.

Σημειώνεται δε ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν στην εξασφάλιση μελλοντικών επενδύσεων, καθώς οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών πρέπει να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του 5G και την αναβάθμιση σε δίκτυα πλήρους οπτικής ίνας.

Μάλιστα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών ομίλων προτείνουν ένα μηχανισμό πληρωμών που θα μπορούσε να έχει απαιτήσεις μόνο από τους πολύ μεγάλους παραγωγούς κίνησης, και  με έμφαση στη «λογοδοσία και τη διαφάνεια σχετικά με τις συνεισφορές, έτσι ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης να επενδύουν άμεσα στην ψηφιακή υποδομή της Ευρώπης.

Η «πρωτοβουλία για το δίκαιο μερίδιο» έχει κερδίσει την υποστήριξη των Βρυξελλών, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο να ζητά τη θέσπιση ενός πλαισίου πολιτικής όπου οι μεγάλοι παραγωγοί κίνησης θα συμβάλλουν δίκαια στην επαρκή χρηματοδότηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων χωρίς να θίγεται η ουδετερότητα του δικτύου.

Από την πλευρά τους οι τεχνολογικές εταιρείες απορρίπτουν το ενδεχόμενο αυτό υποστηρίζοντας ότι το αίτημα αυτό δεν αποτελεί λύση καθώς οι επενδύσεις σε περιεχόμενο είναι αυτές που ουσιαστικά δημιουργούν τηλεπικοινωνιακή κίνηση και έτσι καθοδηγούν το επιχειρηματικό μοντέλο των παρόχων.

Στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, παρά τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν οδηγήσει στην άνοδο του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας εκτινάσσοντας τα έξοδα καθώς και το κόστος των επενδύσεων που δρομολογούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για την ανάπτυξη δικτύου πέμπτης γενιάς και οπτικών ινών, φαίνεται να συμφωνούν με την άποψη των Big Tech, προς το παρόν, και, πιθανότατα, να μην στηρίξουν  το αίτημα των εταιρειών τηλεπικοινωνίας να συνεισφέρουν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στο κόστος των επενδύσεων υποδομών δικτύου και να ταχθεί στο πλευρό των τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Τι λέει η Κομισιόν

Η Επιτροπή, πρόσφατα, κατά τη συζήτηση του επίμαχου αιτήματος  δήλωσε ότι απαιτούνται ίσως ακόμη και  200 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι στόχοι για συνδεσιμότητα 5G σε όλες τις κατοικημένες περιοχές και πλήρη κάλυψη gigabit σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους υπογράφοντες την επιστολή, η κυκλοφορία δεδομένων αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 20% έως 30% κάθε χρόνο – κυρίως λόγω μιας μικρής μερίδας μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών αναμένουν ότι η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί, αλλά δήλωσαν ότι είναι απίθανο να οδηγήσει σε αντίστοιχη απόδοση των επενδύσεων υπό τις παρούσες συνθήκες.

Οι υπογράφοντες την επιστολή σημειώνουν ότι οι εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας δεν πληρώνουν «σχεδόν τίποτα για τη μεταφορά δεδομένων στα δίκτυά μας», ενώ ορισμένοι πάροχοι cloud χρεώνουν τους πελάτες «έως και 80 φορές περισσότερο για την περαιτέρω μεταφορά δεδομένων».

Με αιχμές η άποψη των Big Tech

Από πλευράς της  Computer and Communications Industry Association ( CCIA) Europe, η οποία ασκεί πιέσεις εκ μέρους της βιομηχανίας τεχνολογίας, εκφράσθηκε η άποψη ότι οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών έχουν αναπτυχθεί χάρη στο συναρπαστικό περιεχόμενο και τις υπηρεσίες που αναπτύσσουν οι δημιουργικές και τεχνολογικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την άποψη της CCIA Europe, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι τώρα προσπαθούν να ξεγελάσουν την Ευρώπη για να τους παρέχει επιπλέον μετρητά. Οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί θέλουν να επιδοτήσουν πλήρως τα δίκτυά τους από τις ίδιες επιχειρήσεις που τους βοήθησαν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν, προσθέτει  η αιχμηρή δήλωση των επικεφαλής της Ένωσης και καταλήγει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί θέλουν να κάνουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές να πληρώσουν για δεύτερη φορά μέσω των τελών δικτύου, που έρχονται επιπλέον της συνδρομής τους.