Το επενδυτικό πλάνο ύψους 8 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2026 και η συνέχιση της γεωγραφικής επέκτασης σε δύο μεγάλες αγορές, αυτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας αποτελούν τους δυο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας κατασκευής ανελκυστήρων, Metron.
Η εταιρεία, η οποία πρόσφατα έκλεισε 30 χρόνια λειτουργίας διαθέτει, ήδη, παρουσία σε αγορές 50 χωρών και στις πέντε ηπείρους, με το 70% του κύκλου εργασιών της να αφορά εξαγωγές. Μάλιστα, έχει δημιουργήσει μια θυγατρική εταιρεία και δυο γραφεία στη Γερμανία και μια θυγατρική στην Πολωνία.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν προς το Liberal οι συνδιευθύνοντες σύμβουλοι της Metron, Άννα Σάνδρου και Βασίλης Σάνδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η οικονομική ευρωστία της εταιρείας και συγκεκριμένα ο χαμηλός δανεισμός της αλλά και τα υψηλά ίδια κεφάλαια φθάνουν σε ένα επίπεδο που τους εξασφαλίζει μια άνετη πιστωτική γραμμή , ώστε, προς το παρόν να μην συζητούν το ενδεχόμενο εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο. Τέτοιου είδους κίνηση θα μπορεί να συζητηθεί, είπαν όταν η ζήτηση προϊόντων και η ανάπτυξη των εργασιών φθάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απαιτηθούν πολύ περισσότερα κεφάλαια.
Ο κύκλος εργασιών της το 2024 διαμορφώθηκε στα 21,6 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να καταγράφουν αύξηση 10%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βασίλη Σάνδρου, για το 2025 εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα φθάσει στα 25 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να είναι αυξημένα κατά 12%. Σημειώνεται ότι η εταιρεία συμμετέχει σε 4.300 διεθνή και ελληνικά projects. Από το 2015 έως το 2024 έχει δημιουργήσει 128 νέες θέσεις εργασίας ενώ το 85% του εργατικού δυναμικού της, από τους, συνολικά, 266 εργαζόμενους που απασχολεί σήμερα, προέρχεται από τον νομό Σερρών.
Το εργοστάσιο της Metron βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Σερρών. Η συνολική του επιφάνεια καλύπτει πάνω από 15.000 τετραγωνικά μέτρα παραγωγικών εγκαταστάσεων. Ήδη, στο πλαίσιο του επενδυτικού πιάνουν που «τρέχει» από πέρσι, η εταιρεία έχει κατασκευάσει ένα νέο κτίριο 3.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ δημιουργούνται νέα φρεάτια δοκιμών για της ανάγκες του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης καθώς και χώροι γραφείων.
Εκτός από την επέκταση για τη νέα γραμμή παραγωγής, ένα ποσόν από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν προορίζεται και στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού της εξοπλισμού με συστήματα νέας γενιάς, ρομποτικά συστήματα και λογισμικό, καθώς και ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σημειώνεται ότι η Metron είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς τις επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, από το 2009 με τις πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής. Από το 2018 ξεκίνησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της εταιρείας, Γιάννης Σάνδρος, αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας της Metron, «η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική θα δημιουργήσουν σημαντικές εξελίξεις.Σαν επιχειρήσεις είμαστε υποχρεωμένοι να αφομοιώσουμε αυτή την κατάσταση».
Σύμφωνα με τους συνδιευθύνοντες τη Metron , Άννα Σάνδρου και Βασίλη Σάνδρο, η ελληνική αγορά ανελκυστήρων είναι ανοδική. Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει και στην ενίσχυση της παρουσίας της στη διεθνή αγορά και σχεδιάζει την επέκτασή της στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, βασισμένη στην τεχνογνωσία που διαθέτει αλλά και τη στρατηγική εξωστρέφειας την οποία και ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Σημειώνεται ότι η Μetron εκτελεί τα projects που αναλαμβάνει συνεργαζόμενη με αντιπροσώπους – εγκαταστάτες και προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις, σχεδιασμένες ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Κατασκευάζει μηχανικούς και υδραυλικούς ανελκυστήρες, μεταλλικά φρεάτια και εξαρτήματα, διαθέτοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, η Άννα Σάνδου και ο Βασίλης Σάνδρος δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και σε ορισμένα προβλήματα που δημιουργούν στην ανάπτυξη και επέκταση της Metron ορισμένες βασικές ελλείψεις στις υποδομές, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή, που συναντά δυσκολίες λόγω της ΔΕΔΔΗΕ αλλά και το νέο καθεστώς στις ΒΙΠΕ, που προβλέπει το leasing των εκτάσεων αντί της αγοράς, με αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολες τις επενδύσεις, λόγω μεγάλης αύξησης του κόστους γης.