Η απολογία Κουτσολιούτσου και η επόμενη μέρα της Folli Follie

Η απολογία Κουτσολιούτσου και η επόμενη μέρα της Folli Follie

«Δεν δέχομαι ότι δεν υπήρχε τίποτα». Με τα λόγια αυτά που περιλαμβάνονται στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο ιδρυτής της Folli Follie κ. Δημήτρης Κουτσολιούσος παραδέχεται εμμέσως, πλην σαφώς ότι γνώριζε και ότι έχει συμμετοχή στη γνωστή υπόθεση, η οποία προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά και σύμφωνα με το παραπεμπτικό  βούλευμα εκτιμάται σε 413,08 εκατ.ευρώ.

Ο ίδιος στην απολογία του επεσήμανε ότι δεν υπήρξε σεβασμός προς το τεκμήριο αθωότητας του και ότι περίμενε εδώ και πέντε χρόνια αυτήn τη στιγμή όπου θα γίνει γνωστή η πραγματικότητα, προκειμένου να κριθεί από το Δικαστήριο. 

Στην απολογία του ο κ. Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι «προσφέραμε στο ελληνικό κράτος 1,5 δισ.ευρώ μέσα σε μία δεκαετία» ενώ για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μπήκαμε στο Χρηματιστήριο με το σπαθί μας…Ανοίξαμε 65 καταστήματα στην Ελλάδα και συγχρόνως 10 καταστήματα σε πρωτεύουσες του εξωτερικού. Κάναμε εταιρεία κολοσσό, τη μεγαλύτερη στο Χρηματιστήριο και με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Αισθάνομαι σήμερα την ανάγκη να πω ένα συγγνώμη στα στελέχη που κάθονταν εδώ δίπλα μου και για 20 χρόνια βοήθησαν στην εδραίωση της εταιρίας, χωρίς να έχουν σχέση με όλα αυτά».

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στην επέκταση της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ. «Tο 1998 άνοιξε το πρώτο γραφείο στο Χονγκ Κονγκ, που ήταν η Νέα Υόρκη της Ασίας. Εμείς πουλούσαμε Ελλάδα. Όλες οι καμπάνιες είχαν θέμα την Ελλάδα. Σε όλα τα Μετρό, τα αεροδρόμια υπήρχαν αφίσες της Folli - Follie. Μου στοίχιζαν κάποια δισεκατομμύρια όλα αυτά. Γίναμε γνωστοί παγκοσμίως» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Ομίλου: «Είχαμε κάνει εταιρεία κολοσσό, τη μεγαλύτερη στο χρηματιστήριο και με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Το 1998 άνοιξε το πρώτο γραφείο στο Χονγκ Κονγκ, που ήταν η Νέα Υόρκη της Ασίας». Όπως είπε ο κ. Κουτσολιούτσος στη συνέχεια, η επιλογή να ανοίξει κατάστημα λιανικής στην Ιαπωνία κρίθηκε στρατηγικής σημασίας καθώς τότε η Ιαπωνία δεν επέβαλε δασμούς και άλλα έξτρα έξοδα γεγονός που έδινε πλεονεκτική θέση στην εταιρεία για τον ανταγωνισμό.

  Σημειώνεται ότι η  δικαστική υπόθεση της Folli Follie ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του διεθνούς fund QCM το οποίο στις 4 Μαΐου 2018 ενημέρωνε πως διαπίστωνε σοβαρά ζητήματα με τα οικονομικά δεδομένα του FFG, τα σημεία πωλήσεών του, αλλά και τις ασιατικές θυγατρικές τού Ομίλου που εμφάνιζαν τεράστιους τζίρους.

 Η δικαστική και οικονομική έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε πως η εταιρία επί σειρά ετών, εμφάνιζε εικονικές πωλήσεις και τραπεζικά δεδομένα με δήθεν ποσά σε λογαριασμούς, χρησιμοποιώντας τον βραχίονα της Ασίας. Έτσι, κατά την δικογραφία, δημιουργήθηκε μία απατηλή οικονομική εικόνα που εμφάνιζε μία δυναμική και εύρωστη κατάσταση για την εισηγμένη στο ΧΑΑ εταιρία, που εν τέλει μέσω της χειραγώγησης της μετοχής της, κατέληξε να δημιουργεί ευημερία μόνο στα οικονομικά της οικογένειας των ιδρυτών.

 Οι κατηγορούμενοι δικάζονται ανά περίπτωση για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης (συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη), της πλαστογραφίας (και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ' εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της απάτης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας), κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση (και της συνέργειας σε αυτήν) και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

 Ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος βαρύνεται επιπλέον και με κακουργηματική κατηγορία για κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.

Οι εξελίξεις στη Folli Follie

Ανεξάρτητα με την έκβαση της δίκης των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Folli Follie, μια άλλη υπόθεση της οποία η απόφαση εκκρεμεί από τις 23 Ιανουαρίου στον Άρειο Πάγο, αποτελεί τη «Δαμόκλειο Σπάθη» για την εταιρεία, η οποία έχει ήδη εξυγιανθεί και λειτουργεί με προσωρινή διοίκηση, με πρόεδρο και CEO τον κ. Γιώργο Σάμιο. 

Πρόκειται για το θέμα της αποδέσμευσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή των ακινήτων της εταιρίας και των τραπεζικών καταθέσεων, τα οποία αποτιμώνται σε 31 εκατ.ευρώ (28 εκατ.ευρώ για τα ακίνητα και 3 εκατ.ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις σε μετρητά). Χωρίς την αποδέσμευση των ακινήτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων οι δυο νέες εταιρείες που προέκυψαν από την εξυγίανση της Folli Follie (η FF OpsCo και η FF AssetCo) δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο έργο τους.

Η μη αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη επιχειρηματική λειτουργία της εταιρείας και το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών,  αλλά ενισχύει και το ενδεχόμενο υπαναχώρησης των ομολογιούχων, η οποίοι είχαν συμφωνήσει για το σχέδιο εξυγίανσης. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Σάμιος, το «όλο εγχείρημα θα καταρρεύσει εν μία νυκτί», παρά την προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.