Ευ. Μυτιληναίος: Οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στους επόμενους 12 - 18 μήνες

Ευ. Μυτιληναίος: Οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στους επόμενους 12 - 18 μήνες

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πολυτέλεια να σπαταλά χρόνο και ότι όλες οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν το αργότερο μέσα στον πολιτικό χρόνο των επόμενων 12 με 18 μηνών, έστειλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

«Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος, η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή από τις εκλογές, ούτε έχει πολιτικό αντίπαλο. Μετά την πρώτη διετία, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο πολιτικός χρόνος και το πολιτικό κόστος θα αρχίσει να μεγαλώνει», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Mytilineos ερωτηθείς για την ελληνική οικονομία. 

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επειδή συνδυάζεται και με μια πρωτοφανή πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, επομένως είναι τρομερή η ευκαιρία που έχουμε να προχωρήσουν άμεσα όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. 

Ερωτηθείς για τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, εξήγησε γιατί οι αγορές δεν τρομάζουν προς το παρόν από τη Μέση Ανατολή, καθώς βλέπουν ότι οι βασικοί παίκτες, το Ισραήλ και το Ιράν δεν είναι διατεθειμένοι να κλιμακώσουν. Η παρέμβαση των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών δείχνει ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποτραπεί περαιτέρω ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, οι οποίοι είναι οι δυο πρωταγωνιστές.

Απαντώντας στα σενάρια περί αποχώρησης της εταιρείας από την Ελλάδα, απάντησε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο εισαγωγής σε μεγάλο Χρηματιστήριο του εξωτερικού (relisting). 

«Δεν φεύγουμε από την Ελλάδα. Οι υποδομές μας παραμένουν εδώ. Δεν πρέπει να παρεξηγείται η διάθεση μας για επέκταση. Είναι σημαντικό εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, να μεγαλώνουν, να μεγαλουργούν στον πλανήτη, να βάζουν την ελληνική σημαία. Το να ανοίξουμε τα φτερά μας δεν σημαίνει ότι φεύγουμε από την Ελλάδα. Μπορεί να έχουμε διεθνείς επιτυχίες, να προκόψαμε στο εξωτερικό, ωστόσο η χώρα αυτή μας ανέδειξε» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Χαρακτήρισε παράνομη την επιβολή τελών από τη Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο, προκειμένου να καλύψει τα μεγαλα6της ελλείμματα, λέγοντας αυτό είναι προνόμιο της Κομισιόν και δεν υπάρχει προηγούμενο να επιβάλει κάθε χώρα όποιο φόρο θέλει.

Εκτίμησε ότι δεν θα είναι πολλοί αυτοί που θα το πληρώσουν, ενώ πρόσθεσε ότι από πλευράς ΕΕ, η απουσία οποιασδήποτε κίνησης δείχνει την έλλειψη κοινής και ενιαία ενεργειακής πολιτικής, με αποτέλεσμα να κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει.

Εξήρε την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, που παρά το «σχίσμα» που προκαλεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ η πολιτική αντιπαράθεση, εντούτοις τα μεγέθη αυξάνονται συνεχώς.

Στον αντίποδα των ΗΠΑ κινείται η Ευρώπη, η οποία κάνει βήματα πίσω, με τον Έλληνα επιχειρηματία να φέρνει ως παράδειγμα του άναρχου τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, το γεγονός ότι η Γερμανία ανοίγει το ένα μετά το άλλο τα ανθρακικά εργοστάσια, γιατί «ανακάλυψε ξαφνικά ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα». 

Κι όλα αυτά, όταν την ίδια στιγμή, όπως είπε, οι Βρυξέλλες έχουν υψώσει τη σημαία της πράσινης μετάβασης, 15.000 γραφειοκράτες έχουν εξασφαλίσει δουλειά με το περίφημο green deal, χωρίς να νοιάζονται αν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες με τις οποίες θα καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Ηπείρου.