Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Eunice για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Eunice για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Στα χαρακτηριστικά του project GAP, του διακρατικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου αναφέρθηκε ο νέος CEO της κοινοπραξίας, κ. Andreas Borgeas, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου.

Απαντώντας  σε σχετική ερώτηση του Liberal, ο κ. Borgeas τόνισε ότι αν και το έργο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, την Αίγυπτο ή τις ΗΠΑ, από όπου προέρχεται ο ίδιος, ως πρώην μέλος της Γερουσίας στη πολιτεία της Καλιφόρνια, αλλά είναι ευρύτερο, άφησε να εννοηθεί ότι προφανώς οι ΗΠΑ, στην περίπτωση που το έργο, τελικά, αναληφθεί από την κοινοπραξία GAP, θα έχουν ένα λόγο παραπάνω να έχουν την προσοχή τους στραμμένη σε μια τόσο κρίσιμη επένδυση για την ενέργεια, η οποία καθιστά την Ελλάδα ένα ενεργιακό hub.

Σημειώνεται ότι ο ελληνοαμερικανικής καταγωγής, Andreas Borgeas, εκτός από γερουσιαστής έχει υπηρετήσει και ως ομοσπονδιακά διορισμένος επίτροπος στην επιτροπή για τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.  Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας υπερασπίστηκε σθεναρά τις ελληνικές θέσεις σε καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Η κοινοπραξία GAP, σημείωσε ο ίδιος,  συνεχίζει να επεκτείνει το πλέγμα των συνεργειών της, εντάσσοντας νέα μέλη με σημαντική εμπειρία σε παρόμοια έργα διεθνούς κλίμακας. 

Όπως ανέφερε ο κ. Borgeas, το έργο έχει ενταχθεί στη λίστα PCI/PMI. Δηλαδή στη λίστα των έργων κοινού και αμοιβαίου συμφέροντος, για τα οποία προβλέπεται μια υποβοηθητική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της τάξεως του 10-15%, προκειμένου να διευκολυνθεί η έναρξη τους. 

Το έργο προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιας ζεύξης μεταφοράς συνεχούς ρεύματος συνολικής ισχύος 2000MW (2x1000MW) που θα διασυνδέει τις ακτές της Βόρειας Μεσογείου της Αιγύπτου και την Ελλάδα στο νησί της Κρήτης.

Ένας νέος σταθμός μετατροπής HVDC κοντά στον υφιστάμενο θερμοηλεκτρικό σταθμό του Αθερινόλακκου στη Νοτιοανατολική Κρήτη θα είναι το σημείο σύνδεσης με την Ελλάδα. Το σημείο σύνδεσης στην Αίγυπτο θα βρίσκεται στη βόρεια ακτή της που βρίσκεται νότια της Κρήτης, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού φορτίου της Αιγύπτου και της υποδομής του δικτύου μεταφοράς HV. 

Όλες οι προαναφερθείσες εγκαταστάσεις (σταθμοί μετατροπέων, υποσταθμοί κ.λπ.) θα είναι κλειστού τύπου με τεχνολογία GIS. Το προτεινόμενο έργο Ελλάδας – Αφρικής Power Interconnector «θα παρέχει ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς θα διευκολυνθούν οι διηπειρωτικές μεταφορές ενέργειας και θα αυξηθεί η επάρκεια παραγωγής της περιοχής», ανέφερε ο κ. Borgeas.

Στο έργο συμμετέχει ακομη και η McDermott International από το Χιούστον (ΗΠΑ) η οποία πριν από ενάμιση μήνα υπέγραψε σχετικό μηνμόνιο συννενόησης με τον όμιλο Eunice Energy Group, ο οποίος και ηγείται της κοινοπραξίας GAP.