Ελληνικές επιχειρήσεις και Robotics - Οι τάσεις στο λιανεμπόριο με mobile commerce & social shopping

Ελληνικές επιχειρήσεις και Robotics - Οι τάσεις στο λιανεμπόριο με mobile commerce & social shopping

Ρομποτικά συστήματα χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως στη βιομηχανία, στις αποθήκες, στη γεωργία, στην ιατρική και σε πολλούς άλλους τομείς, προσφέροντας ταχύτητα, ακρίβεια και αδιάκοπη λειτουργία. 

Ουσιαστικά μιλάμε για αυτοματισμούς στην παραγωγή, λογισμικά ρομπότ για επαναλαμβανόμενες εργασίες back-office, ρομπότ εξυπηρέτησης πελατών (σε τράπεζες, ξενοδοχεία ή e-commerce) και ρομπότ logistics για διαχείριση αποθηκών και παραδόσεων.

Το ερώτημα που τίθεται για την Ελλάδα είναι αν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να ενσωματώσουν τα ρομπότ στο ανθρώπινο δυναμικό τους, όχι απλώς ως εργαλεία, αλλά ως «ψηφιακούς συνεργάτες».

Η απάντηση είναι σύνθετη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος της επιχείρησης, τον κλάδο, αλλά και την τεχνολογική ωριμότητα. 

Από τη θεωρία στην πράξη

Σε παγκόσμιο επίπεδο μεγάλες εταιρείες ενσωματώνουν ήδη ρομποτικές τεχνολογίες. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η διείσδυση είναι ακόμα περιορισμένη, με μεμονωμένα αλλά ενθαρρυντικά παραδείγματα σε κλάδους όπως η φαρμακοβιομηχανία, η αλυσίδα εφοδιασμού, και τα logistics.

Η μεγαλύτερη δυσκολία υπάρχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι δύσκολο να υποστηρίξουν το υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης, καθώς συχνά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα.

Από την άλλη υπάρχει και το θέμα της τεχνογνωσίας, όπου προϋποθέτει προσωπικό άρτια καταρτισμένο, ώστε να μπορεί να χειριστεί μηχανισμούς μεγάλης αξίας. Ωστόσο, είναι αρκετά ενθαρρυντικό ότι πανεπιστήμια όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προωθούν την εκπαίδευση φοιτητών στη ρομποτική μέσω ερευνητικών έργων και διαγωνισμών, όπως το European Robotics League.

Παρότι λοιπόν οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται στην πρωτοπορία της ρομποτικής, υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι που εμφανίζουν αυξημένη ετοιμότητα και προοπτική και ένας από αυτούς, όπως προαναφέραμε είναι η βιομηχανία. 

Μεγάλες παραγωγικές μονάδες έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν σε ρομποτικά χέρια, αυτόματες γραμμές παραγωγής και έξυπνους αισθητήρες. Εταιρείες τροφίμων, φαρμάκων και μεταλλουργίας εφαρμόζουν σταδιακά λύσεις Industry 4.0 για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ακρίβεια.

Επίσης, στον χώρο των logistics βλέπουμε ήδη ορισμένες εταιρείες να εφαρμόζουν ρομποτικά συστήματα, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε ταχύτητα και ακρίβεια στις παραδόσεις, ειδικά μετά την άνθηση του e-commerce.

Όσον αφορά στην υγεία, τα ρομπότ χειρουργικής υποβοήθησης (όπως το Da Vinci) και τα αυτόνομα ρομπότ μεταφοράς φαρμάκων έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε ιδιωτικές κλινικές. 

Οι εξελίξεις στην λιανική πώληση με το M-commerce

Ο όρος M-commerce αποτελεί συντομογραφία των λέξεων mobile commerce και ουσιαστικά είναι προέκταση του όρου E-commerce, ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ηλεκτρονικές αγορές και πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών από την παλάμη του χρήστη οπουδήποτε και ασύρματα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει μέσω smartphone ή και tablet συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο.

Αξιοσημείωτο, ότι μία ακόμη βασική κατηγορία του m-commerce είναι η μεταφορά χρημάτων μέσω mobile web banking. 

Το m-commerce λοιπόν εξελίχθηκε γιατί προσφέρει στον χρήστη απίστευτη ευελιξία και ευκολία, επιτρέποντάς του να κάνει online shopping οπουδήποτε και οποτεδήποτε επιθυμεί. 

Πλέον, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν e-shop μπορούν να τραβήξουν ευκολότερα το ενδιαφέρον των καταναλωτών. 

Social Media Shopping: Το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα σε πολλούς τομείς και το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν ένας από αυτούς. Μάλιστα τολμούμε να πούμε ότι διανθίστηκε, καθώς οι καταναλωτές ήταν πολύ περισσότερες ώρες στο διαδίκτυο και η πλειοψηφία πραγματοποιούσε τα ψώνια online. 

Η νέα τάση που εμφανίστηκε εκείνη την περίοδο στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι το Social Media Shopping με πρωτεργάτη το Facebook τον Μάιο του 2020, που ανακοίνωσε τα Facebook Shops.

Τo social media shopping αφορά τη διαδικασία κατά την οποία οι εταιρείες μπορούν να πουλήσουν προϊόντα μέσα από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να χρειαστεί ο χρήστης να μπει στο eshop της εκάστοτε εταιρείας. 

Η τάση που έχει ωριμάσει και εξελίσσεται καθημερινά κερδίζει έδαφος γιατί τα social shops είναι πιο διαδραστικά, καθώς οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το προϊόν, κάνοντας like, σχόλια και στην συνέχεια στέλνοντας μηνύματα στα brands, αν θέλουν να το ψωνίσουν ή αν θέλουν να μάθουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με αυτό.