Ανακατατάξεις στον ασφαλιστικό κλάδο
Shutterstock
Shutterstock

Ανακατατάξεις στον ασφαλιστικό κλάδο

Η τετραετία 2020 - 2023 σηματοδότησε σημαντικές ανακατατάξεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Παράλληλα, η εμφάνιση κατά την τελευταία διετία φαινομένων που είναι ως ένα βαθμό συνδεδεμένα με την κλιματική κρίση, όπως οι mega fires, οι πλημμύρες αλλά και τα υπόλοιπα ακραία καιρικά φαινόμενα, δημιούργησαν μια νέα ομάδα κινδύνων, για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη η ασφαλιστική κάλυψη υγείας αλλά και περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, η είσοδος του 2024 καθιστά ως απαραίτητη την ανάγκη ενίσχυσης της θέσης των ισχυρών, συγκεντρωμένων επιχειρηματικών σχημάτων που προέκυψαν από τις ανακατατάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες τέτοιου είδους εξελίξεις μεγάλης κλίμακας ήταν η μεταβίβαση του 100% των μετοχών της MetLife στη ΝΝ και της πλειοψηφίας των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC.

Επίσης, αναφορικά με τα μεγάλα ονόματα του ασφαλιστικού κλάδου, πραγματοποιήθηκε η ένταξη της Ευρωπαϊκής Πίστης στην Allianz, η εξαγορά κατά 100% της Insurance Market από την Interamerican, της ΑΧΑ Ασφαλιστικής από την Generali και στην περίοδο 2020 - 2021 της Eurolife ERB από τη Fairfax, και η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την ERGO. Ακόμη, έχουμε την ενσωμάτωση της DAS Hellas στον Όμιλο ERGO. Και πιο πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 75% της Υδρογείου Ασφαλιστικής από τη Reale Mutua di Assicurazioni, του Ομίλου Reale. Αυτές οι εξαγορές και συγχωνεύσεις και ανακατατάξεις έχουν ήδη διαμορφώσει το 90% της αγοράς η οποία πλέον παίρνει θέση στην αναμενόμενη αύξηση της «πίτας».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις από δω και πέρα, δυο ασφαλιστικές ανακοίνωσαν μια διευρυμένη συνεργασία σε ασφαλιστικά πακέτα στο χώρο της Υγείας. Πρόκειται για την ERGO και τη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για fast track συμβόλαια στο χώρο της υγείας και της Generali με την Alpha Bank που συνήψαν μία στρατηγική συμμαχία διάρκειας είκοσι ετών διευρύνοντας το δίκτυο των υπηρεσιών τους, με στόχο την παρουσίαση μίας νέας τραπεζοασφαλιστικής προσέγγισης με οδηγό την ανθρώπινη ανάγκη.

Για τις ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική αγορά, το σημαντικότερο θέμα είναι η υπασφάλιση σε υγεία και κατοικία και μάλιστα μετά τις πρόσφατες καταστροφές από πλημμύρες και φωτιές. Η πρόθεση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν πλήρως και γρήγορα στις υποχρεώσεις τους προς τους πελάτες τους.

Με δεδομένο αυτό το «σκηνικό», ο ασφαλιστικός κλάδος περιμένει το 2024 να εξελιχθεί ο διάλογος με την Πολιτεία με στόχο είτε την υποχρεωτική, είτε έστω τη μαζική κάλυψη των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις πολλών ασφαλιστικών εταιρειών, το ζητούμενο είναι η κάλυψη να καταστεί υποχρεωτική από τη στιγμή που θα έχει προηγηθεί η διαμόρφωση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ από το σημερινό 10% στο 30%-40%. Έτσι, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις, λόγω του ότι θα εκμεταλλεύονται οικονομίες κλίμακας. Παράλληλα, τα σημερινά κονδύλια του Προϋπολογισμού θα λειτουργούν ως ενός είδους αντασφαλιστικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, το κόστος της ασφάλισης από τα 130-150 ευρώ που κατά μέσο όρο κοστίζει σήμερα σε ετήσια βάση, θα υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα από τα 100 ευρώ.