Οι εταιρείες στρέφουν το βλέμμα στην «πράσινη» μετάβαση

Οι εταιρείες στρέφουν το βλέμμα στην «πράσινη» μετάβαση

Πάνω από το 80% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που έχουν σχέση με την κλιματική κρίση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το ποσοστό αυτό ήταν αυξημένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στην τελευταία έρευνα της ICAP, που αφορά το χρονικό διάστημα από 1-1 ως 31-12 2021, ενώ αναμένεται στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς να είναι περισσότερο διευρυμένο. Και αυτό γιατί η ανάγκη σύνταξης απολογισμού εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) καθίσταται επιτακτική, καθώς η χρηματοδότηση και αναζήτηση κεφαλαίων θέτει πλέον ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη εταιρικού απολογισμού ΕΚΕ, μαζί με τον οικονομικό απολογισμό. 

Εκτός, βέβαια, από το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένεται διευρυμένο καθώς αυξάνεται ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των μεγαλύτερων που υιοθετούν μια δομημένη στρατηγική για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) και τις ορθές Πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης. 

Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών , που αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες εταιρείες και καταλαμβάνει ένα 64% του συνόλου αύξησε κατά 4% την ετήσια δαπάνη για δραστηριότητες στον τομέα της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης. Η δαπάνη αυτή ανήλθε κατά μέσο όρο ως 200.000 ευρώ.

Ένα άλλο ποσοστό των επιχειρήσεων, το 12% κατευθύνει κεφάλαια από 500.000 ως ένα εκατ.ευρώ, ενώ ένα ίσο ποσοστό του συνόλου (12%) έχει αυξήσει τις δαπάνες της ΕΚΕ, από ένα εκατ.ευρώ ως 5 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσοστό 9%  του συνόλου των επιχειρήσεων, κατευθύνει πόρους ύψος από 200.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ για τις δραστηριότητες στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. 

Ένα σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από την μελέτη των στοιχείων της έρευνας της ICAP είναι ότι 2 στις 3 επιχειρήσεις αύξησαν τα έξοδα για ενέργειες ΕΚΕ το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό την προηγούμενη περίοδο (2019/18) διαμορφώθηκε σε 55%.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο ότι λόγω της πανδημίας COVID 19 τη διετία 2020 - 2021 και των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις διαδικασίες και λειτουργίες τους, ως προς τον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στα νέα δεδομένα.

Οι επιχειρήσεις ανέλαβαν αφενός το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ενώ αφετέρου συνδέθηκαν και με πλήθος καλών πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Έτσι, οι επιχειρήσεις, εκτός από την στήριξη του προσωπικού τους και των εργαζομέων τους κινητοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό προσφέροντας σημαντικές υλικές και χρηματικές δωρεές τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο σε άλλες δράσεις που προωθούν την ευημερία των πολιτών και μετά την υγειονομική κρίση του Covid-19.

Για τους λόγους αυτούς, οι περισσότεροι πόροι για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη κατευθύνθηκαν , το 2021, για τις δράσεις που σχετίζονται με την Κοινωνία κατά 31%, και το Ανθρώπινο δυναμικό κατά 30%. 

Είναι φανερό ότι λόγω της κατάστασης οι πόροι που κατευθύνθηκαν σε δράσεις για το περιβάλλον είναι κατά τι μειωμένες και ανέρχονται στο 22% επί της συνολικής μέσης δαπάνης, σύμφωνα με την έρευνα της ICAP.

Πάντως, σύμφωνα με την ανοδική τάση που δείχνουν τα στοιχεία για την τελευταία τριετία, κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται να αυξηθεί το κομμάτι του προϋπολογισμού της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που προορίζεται για το περιβάλλον.

Αφενός γιατί η πολιτική που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια χαλάρωσης των δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην «πράσινη« μετάβαση και αφ΄ετέρου γιατί η αναμενόμενη αύξηση του προϋπολογισμού  για τις δραστηριότητες της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και της σταδιακής επιστροφής στην ανάπτυξη θα μπορούσε να συνεισφέρει  και στον περιβαλλοντικό τομέα.