Ξεκινά το πρόγραμμα φθηνού πράσινου ρεύματος για δήμους και ευάλωτα νοικοκυριά
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK
«Απόλλων»

Ξεκινά το πρόγραμμα φθηνού πράσινου ρεύματος για δήμους και ευάλωτα νοικοκυριά

Ανεβάζει στροφές το πρόγραμμα «Απόλλων», καθώς τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η πρώτη φάσή του, η οποία αφορά τους δικαιούχους ΚΟΤ Α με την Υπουργική Απόφαση να είναι προ των πυλών.

Κατά το πρώτο στάδιο του προγράμματος «Απόλλων» περιλαμβάνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από έργα ΑΠΕ, μέσω των οποίων κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή οι 137.000 που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Α, θα έχουν πολύ χαμηλή τιμή στην κιλοβατώρα.

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά θα επωφεληθούν από μια σταθερή τιμή που θα διαμορφωθεί γύρω στα 3,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με ένα «ταβάνι» κατανάλωσης που θα λαμβάνει υπόψη τη μέση μηναία κατανάλωση των νοικοκυριών ΚΟΤ αυτήν τη στιγμή.

Tα έργα ΑΠΕ θα είναι συνολικής ισχύος περί τα 400 μεγαβάτ, με χωρητικότητα συστημάτων αποθήκευσης στις 650 μεγαβατώρες. Τα συστήματα αποθήκευσης θα επιδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ από το RRF, πράγμα που σημαίνει ότι τα έργα θα πρέπει να υλοποιηθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2026.

Στη συνέχεια, μέσω της Υπουργικής Απόφασης, η ΡΑΑΕΥ θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών από τους οποίους θα προκύψουν τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Απόλλων». Μάλιστα, η ΑΡΧΗ προετοιμάζει σε αυτή τη φάση ήδη τα κείμενα της προκήρυξης για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες, παρότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμός χρόνος, η Αρχή έχει ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας σχετικά με τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Η φόρμουλα των δημοπρασιών θα είναι ίδια με εκείνη των διαγωνισμών αποθήκευσης με μπαταρία, ενώ από τη διαδικασία θα προκριθούν τα έργα που θα διεκδικήσουν τη μικρότερη λειτουργική ενίσχυση.

Δήμοι, ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ και Ενεργειακές Κοινότητες στη δεύτερη φάση

Παράλληλα, ταχύτητα ανεβάζουν και οι δήμοι, καθώς οι περισσότερες περιφέρειες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν παραδώσει στοιχεία για τις ενεργειακές κοινότητες. Για αυτές, αναμένεται να εκδοθεί ξεχωριστή Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει πώς θα τρέξουν οι διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ από περιφέρειες και δήμους.

Η δεύτερη αυτή φάση αναμένεται ότι θα τρέξει το καλοκαίρι και θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για τις υποδομές των δήμων και των Περιφερειών, όπως και των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ (Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και των ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης). Η σύσταση των 13 ενεργειακών κοινοτήτων που απαιτεί το πρόγραμμα σε κάθε μια από τις Περιφέρειες της χώρας έχει ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, καθυστερεί η αποστολή των απαραίτητων στοιχείων από τους δήμους με τα στοιχεία που απαιτούνται, ώστε να προσδιοριστούν επαρκώς οι μονάδες ΑΠΕ που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών τους, γι΄ αυτό και δόθηκε προσφάτως παράταση έως τα μέσα Απριλίου, ώστε στη συνέχεια να προσδιοριστούν οι ανάγκες τους και να προκηρυχτούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Για τη δρομολόγηση των απαραίτητων φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων θα διεξαχθούν 13 διαγωνισμοί, ένας για κάθε Περιφέρεια.

Όσον αφορά το σχήμα που θα ακολουθηθεί για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο είναι να ακολουθηθεί εκείνος της πρώτης φάσης για τους ΚΟΤ Α, που θα προχωρήσει με την υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων αγοραπωλησίας PPAs μεταξύ των παραγωγών πράσινης ενέργειας και των προμηθευτών που καλύπτουν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη λειτουργία μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού virtual net-billing.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα «Απόλλων» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη των ΟΤΑ αλλά και των πολιτών, διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο που προωθεί τη χρήση πράσινης ενέργειας και μειώνει την εξάρτηση από τις παραδοσιακές πηγές ηλεκτροδότησης, εξασφαλίζοντας μόνιμη και χαμηλή τιμολόγηση.