Με τη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX), ύστερα από την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας από τη Μasdar τον προηγούμενο μήνα, ολοκληρώθηκε η ένταξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Abu Dhabi Future Energy Company PJSC-Masdar.
Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης και της εξαγοράς του συνόλου των μετοχών, η Masdar ολοκλήρωσε τώρα τις διαδικασίες διαγραφής των μετοχών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η συναλλαγή αναμένεται να τροφοδοτήσει με σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίων την Ελλάδα και ευρύτερα την Ευρώπη, ενισχύοντας τη συμβολή της εταιρείας στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και του στόχου της Ε.Ε. για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Επίσης, καταδεικνύει τα φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια της Masdar στην περιοχή και θεμελιώνει τη θέση της ως αξιόπιστου εταίρου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως για κυβερνήσεις, επενδυτές, παραγωγούς και κοινότητες διεθνώς.
Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία της μητρικής εταιρίας επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με στελέχη και εργαζομένους της.
Kατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν στρατηγικές συζητήσεις με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κ. Γεώργιο Περιστέρη, για πρώτη φορά μετά την εξαγορά, έχοντας ως επίκεντρο τη στρατηγική της Masdar να διευρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και να επιταχύνει την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Η διαγραφή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών έρχεται σε συνέχεια ενός παραγωγικού πρώτου τριμήνου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατά τη διάρκεια του οποίου συνεχίστηκε η υλοποίηση κομβικών έργων σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όπως το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας – ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου είδους έργο της Masdar στην περιοχή.
Παράλληλα, η εταιρεία έλαβε τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις για νέα φωτοβολταϊκά, αιολικά και έργα αποθήκευσης ενέργειας με συνολική ισχύ 250MW, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Επενδυτική απόβαση των Αράβων στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, η χώρα έχει μπει για τα καλά στο «ραντάρ» των mega funds των ΗΑΕ με τους Άραβες να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές στην Ελλάδα.
Πέρα από το mega deal με την ΤΕΡΝΑ, τα ΗΑΕ βρίσκονται πίσω κι από την άλλη μεγάλη συμφωνία που έκλεισε τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας: την εξαγορά του 60% του ομίλου HHG από την Purehealth, που ελέγχεται από την ADQ, το κρατικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντί 1,4 δισ. δολαρίων.
Η κινητικότητα των Εμιράτων σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά εντοπίζεται, βέβαια, κυρίως στον ενεργειακό τομέα (αλλά και στις ψηφιακές υποδομές).
Η επίσκεψη του δρος Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, που θεωρείται μία από τις επιδραστικότερες προσωπικότητες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έρχεται ως συνέχεια της προ δύο μηνών επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, και εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω επέκταση της διμερούς συνεργασίας που έχει οδηγήσει σήμερα το κράτος του Περσικού Κόλπου να αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα.
Η Masdar φιλοδοξεί να διεισδύσει στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κίνηση που επίσης φέρνει κοντά τους Εμιρατινούς και με τη Motor Oil, καθώς ο όμιλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αναπτύξουν από κοινού το πρώτο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επένδυση της Masdar στην Ελλάδα ήταν το 2021 σε κοινοπραξία με τις Taaleri Energia Ltd (Φινλανδία), Kyoto S.A. (όμιλος Κωνσταντακόπουλου) και Autohellas (όμιλος Βασιλάκη) για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 65 MW, στην Ασωπία Βοιωτίας.
Παράλληλα, οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη Σ. Αραβία για την ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών θερμαίνονται, επίσης, σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι τον Φεβρουάριο συστάθηκε η Saudi Greek Interconnection, ως θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ και της National Grid (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει εκτελέσει τον πρώτο της σκοπό, τη διενέργεια της μελέτης βιωσιμότητας για το έργο.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY», την οποία προωθεί σε συνεργασία ο όμιλος Κοπελούζου και η Infinity Power, κοινοπραξία των Αιγυπτίων με τους Εμιρατινούς της Masdar, μια σύνδεση που ίσως εξυπηρετήσει και τον ηλεκτρικό διάδρομο Saudi Greek Interconnection 2.000 χλμ. τον οποίο μεθοδεύουν οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Σ. Αραβίας.