Τα ανοίγματα της ΔΕΗ σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ

Τα ανοίγματα της ΔΕΗ σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ

Το πρώτο βήμα εξόδου της ΔΕΗ στα Βαλκάνια έγινε στη Ρουμανία, το επόμενο θα είναι στη Βουλγαρία και πατώντας πάνω σε αυτό τον στρατηγικό διάδρομο των Βαλκανίων, ανοίγει τα φτερά της για νέα ανοίγματα στη ΝΑ Ευρώπη.

Οι κινήσεις ισχυροποίησης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια και την Αν. Ευρώπη δεν περνούν απαρατήρητες από τους Αμερικανούς.

Σε μια συγκυρία που η ενεργειακή θωράκιση της περιοχής από τη ρωσική απειλή παραμένει κορυφαία για τους ίδιους προτεραιότητα, βλέπουν τις προοπτικές που συνεπάγεται η διείσδυση της ΔΕΗ στη Βαλκανική ως προς την πώληση μεγάλων όγκων καθαρής ενέργειας και κατανοούν ότι ο όμιλος μπορεί να παίξει έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη.

«Εχουμε τη φιλοδοξία να αναπτυχθούμε περισσότερο στην περιοχή», είπε χθες ο CEO της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, στο πλαίσιο φόρουμ στην Ουάσινγκτον για τα σχέδια, της επιχείρησης, την ανάπτυξη των καθαρών τεχνολογιών, και την επέκτασή στα Βαλκάνια και στην ΝΑ Ευρώπη.

Απευθυνόμενος σε ένα αμερικανικό κοινό και με συνομιλητές στελέχη όπως η Deputy Assistant Secretary για την ενέργεια στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Kimberly Harrington, ο Γενικός Γραμματέας του East Med Gas Forum, Osama Mobarez και ο senior fellow του Royal United Services Institute και πρώην πρέσβης, Jonathan Cohen, ο κ. Στάσσης περιέγραψε το ρόλο που μπορεί να διαδραματήσει η ΔΕΗ σε ένα διάδρομο που οι Αμερικανοί αποδίδουν εξαιρετική σημασία. 

Επί της ουσίας, πατώντας πάνω στις διεθνείς διασυνδέσεις των χωρών όπου αποκτά παρουσία και με βαρύ πυροβολικό τις ΑΠΕ, όπου χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια στη Βαλκανική, με στόχο 8,9 GW το 2026, η επιχείρηση βάζει πλώρη να φτάσει να εξάγει μεγάλους όγκους καθαρής ενέργειας στην καρδιά της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Να κάνει trading μεγάλων όγκων καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και να πουλάει όχι μόνο στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αλλά και σε άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, μέσω των διεθνών διασυνδέσεων των παραπάνω χωρών, εκμεταλλευόμενη τις συνέργειες και τις ευκαιρίες για καλύτερες τιμές και νέες επενδύσεις στο νέο τοπίο της ενεργειακής μετάβασης.

«Βλέπουμε ένα οικοσύστημα στο τέλος αυτής της ενεργειακής μετάβασης και κάνουμε μικρά βήματα για να φτάσουμε εκεί μέρα με τη μέρα», όπως ανέφερε στο πλαίσιο του φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσαν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και η Καθημερινή. 

Και μετά τις κινήσεις στη Ρουμανία, έρχεται η σειρά της Βουλγαρίας, με στόχο την εξαγορά πράσινων χαρτοφυλακίων 1,1 GW, αλλά και εξελίξεις στη Β.Μακεδονία, όπου η θυγατρική της EDS, δρομολογεί κινήσεις για να γίνει ένας από τους κυρίαρχους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Ευρισκόμενη πάνω στο στρατηγικό διάδρομο των Βαλκανίων, με βάση τη Ρουμανία μέσω της Enel, με σχέδια για εξαγορά στη Βουλγαρία και πρόσβαση σε μια ενιαία αγορά κοντά στα 40 εκατομμύρια καταναλωτών, δίχως περιορισμούς και διασυνοριακές συναλλαγές, με την ηλεκτρική ενέργεια να πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών, η επιχείρηση έχει μια τεράστια ευκαιρία.

Να μπει σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, να πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου και να φτάσει να κάνει trading, δηλαδή εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των μεγάλων ενεργειακών λεωφόρων της Αν. Ευρώπης, όπως μετέφερε προ ημερών ο Γ. Στάσσης στον αμερικανό υφυπουργό Ενέργειας Τζέφρι Πάιατ.

 

Βρίσκεται πλέον η ΔΕΗ πάνω σε μια διαδρομή που διασχίζει τρεις από τις συνολικά 13 χώρες της πρωτοβουλίας «3 Seas Initiative», αυτές που είναι τοποθετημένες πέριξ της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής, δηλαδή της Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας, Σλοβενίας, Αυστρίας, Κροατίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας. Επειτα και από την τελευταία σύνοδο, τον Σεπτέμβριο του 2023, δόθηκε καθεστώς εταίρου στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. 

Έχει πρόσβαση στο γεωπολιτικό project που ξεκίνησε το 2015 με πρωτοβουλία της Κροατίας και της Πολωνίας, συμπεριέλαβε σταδιακά όλα τα κράτη τα οποία κάποτε βρίσκονταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, απέκτησε από το 2017 τη στήριξη των Αμερικανών, αλλά ισχυροποιήθηκε τα μέγιστα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η τεχνολογία και η ραγδαία μείωση του κόστους των ΑΠΕ διανοίγουν νέες προοπτικές.

«Σε αντίθεση με πριν από δέκα με δεκαπέντε χρόνια, πλέον κάθε νέα μεγαβατώρα ηλιακής και αιολικής ενέργειας είναι πολύ φθηνότερη από οτιδήποτε άλλο. Προσπαθούμε να τις αναπτύξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», ανέφερε ο Γ. Στάσσης στο φόρουμ όπου συμμετείχαν επίσης η Deputy Assistant Secretary για την ενέργεια στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Kimberly Harrington, o Γενικός Γραμματέας του East Med Gas Forum, Osama Mobarez και ο senior fellow του Royal United Services Institute και πρώην πρέσβης, Jonathan Cohen, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο της Καθημερινής, Ηλιάνα Μάγρα.

Βέβαια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν περιορισμούς. Εδώ υπεισέρχεται η ευελιξία και φυσικά οι ευέλικτες τεχνολογίες, όπως το φυσικό αέριο ή οι μπαταρίες ή τα αντλιοστάσια, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, τεχνολογίες σημαντικές που θα συνεχιστούν και θα είναι ακόμη πιο σημαντικές τα επόμενα χρόνια.

Σημειωτέον ότι στη Ρουμανία, η επιχείρηση έχει πλέον πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας και αντίστοιχα η ρουμανική θυγατρική θα προμηθεύεται σε καλές τιμές ποσότητες LNG που φτάνει στα ελληνικά λιμάνια, σήμερα στη Ρεβυθούσα και στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, με προοπτικές περαιτέρω εξαγωγών προς τις χώρες της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών».

Δυνατότητα που αξιολογείται πολύ υψηλά από τον αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην περιοχή των Δ.Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, με μείζονα προτεραιότητα να θωρακίσει την περιοχή απέναντι στη ρωσική απειλή.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε η Deputy Assistant Secretary για την ενέργεια στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Kimberly Harrington.

«Οι προβλέψεις της Ρωσίας για διεθνώς εμπορεύσιμο φυσικό αέριο, που είχαν διαμορφωθεί στο 30% το 2021, πρόκειται να μειωθούν στο 15% μέχρι το 2030. Άρα μιλάμε για μια δραματική αλλαγή. Η ενεργειακή διπλωματία των ΗΠΑ εστιάζει ιδιαίτερα στο να διασφαλιστεί ότι οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές ενέργειας», ανέφερε.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα πρόσθεσε πως βλέπουμε μερικά παραδείγματα νέων διασυνδέσεων προσθέτοντας πως ο Interconnector Ελλάδα-Βουλγαρία αναδιαμορφώνει τα ενεργειακά μονοπάτια της περιοχής και βοηθά να σπάσει το μονοπώλιο του προβλήματος στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην περιοχή.

«Βλέπουμε επίσης τη διασύνδεση της Ελλάδας Βόρειας Μακεδονίας - έναν τρόπο σύνδεσης της Βόρειας Μακεδονίας και αύξησης της ενεργειακής της ασφάλειας», αναφέρει.