Την αντίστροφη μέτρηση για τις εργασίες της Chevron σηματοδοτεί η υπογραφή της απόφασης για τη διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Πελοποννήσου και νοτίως της Κρήτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος της Chevron το ελληνικό υπουργείο κινήθηκε με ταχύτατο ρυθμό εκδίδοντας τώρα και τις τρεις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού που επιβάλλεται από το νόμο να γίνει σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιον επενδυτή.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει καταλήξει τα τρία θαλάσσια οικόπεδα που έχει ζητήσει η Chevron (Νότια της Κρήτης Ι και το Νότια της Κρήτης ΙΙ, καθώς και Νότια της Πελοποννήσου) όπως και αυτό για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη HELLENiQ ENERGY, να συμπεριληφθούν σε ένα κείμενο διαγωνισμού.
Αυτό εκτιμάται ότι επιταχύνει τις διαδικασίες και διευκολύνει τους επενδυτές, ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσει και ένα κίνητρο για συνεργασία μεταξύ τους. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η HELLENiQ ENERGY με operator την άλλη κορυφαία αμερικανική εταιρία Exxon Mobile ερευνούν οικόπεδα Δυτικά της Κρήτης.
Το χρονοδιάγραμμα
Η τρίτη υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Παπασταύρου για τις έρευνες της Chevron, ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη δημοσίευση του διαγωνισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., η οποία θα γίνει άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Έτσι, δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους παίκτες να διεκδικήσουν δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης σε τέσσερα στρατηγικά θαλάσσια blocks, προκειμένου να υποβληθούν οι προσφορές από ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Όπως είναι λογικό, η Chevron είναι το «φαβορί» ως ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στον κλάδο των υδρογονανθράκων με πολύ μεγάλη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι νέες περιοχές στις οποίες ενδιαφέρεται να διενεργήσει έρευνες γειτνιάζουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη η ExxonMobil. H παράλληλη παρουσία δύο διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών βάζει τη χώρα στο «προσκήνιο» και ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.
Η κινητικότητα αυτή ενδυναμώνει τις προσπάθειες εντοπισμού εγχώριων κοιτασμάτων, καθώς στις ήδη δρομολογημένες έρευνες προστίθενται νέες ερευνητικές γεωτρήσεις, πυροδοτούμενες από τον αυξημένο ανταγωνισμό.
Η περίοδος αξιολόγησης προσφορών είναι 60 ημέρες και η σύμβαση μίσθωσης θα πρέπει να έχει υπογραφεί εντός 2 μηνών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το καλοκαίρι του 2025 θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Αν, όπως θεωρείται πιθανό, ο διαγωνισμός καταλήξει στη Chevron, τότε η έγκριση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή και τα λοιπά θεσμικά όργανα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, οπότε και θα οριστικοποιηθεί ο παραχωρησιούχος των νέων blocks.
Σκοπός του επιτελείου του ΥΠΕΝ είναι να πατηθεί «γκάζι» στις διαδικασίες έτσι ώστε από 1/1/2026 να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και να υπάρξει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση.
Στο μεταξύ, μέσα στον μήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, θα ταξιδέψει στο Χιούστον του Τέξας όπου βρίσκεται η έδρα του αμερικάνικου πετρελαϊκού κολοσσού Chevron.
Στόχος του είναι να συναντηθεί και να συζητήσει με στελέχη της ανώτατης διοίκησης της αμερικανικής εταιρίας τόσο τις προθέσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, όσο και ευρύτερα για τις προοπτικές δραστηριοποίησης τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.