Η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στη χώρα που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μπαίνει πλέον στις ράγες. Ο λόγος για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο της Καβάλας που ξεκινά με τη διενέργεια τεσσάρων γεωτρήσεων μέσα στο 2026 στο εξαντλημένο πετρελαϊκό κοίτασμα από την EnEarth, θυγατρική της Energean που διαχειρίζεται την παραχώρηση του Πρίνου εδώ και 17 χρόνια.
Η Energean ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους και ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, και για την πρόοδο του έργου.
H εταιρεία ανέφερε ότι υπογράφηκαν τρία νέα μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoUs), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 15, για συνολική αποθηκευτική δυναμικότητα 6,12 εκατ. τόνων ετησίως - εξέλιξη ενδεικτική του ενδιαφέροντος των βιομηχανιών για να αποθηκεύσουν τις εκπομπές CO2 σε υγροποιημένη μορφή στον Πρίνο, αποφεύγοντας σημαντικά κόστη και προστατεύοντας το περιβάλλον.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η Δημόσια Διαβούλευση για την Περιβαλλοντική και Κοινωνική Μελέτη Επιπτώσεων, με θετικές γνώμες από τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ η απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και η Άδεια Αποθήκευσης αναμένονται τους επόμενους μήνες.
Η επένδυση στηρίζεται τόσο από την ελληνική Πολιτεία όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι χαρακτηριστικό ότι, σχετικά, έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τον Μηχανισμό "Συνδέοντας την Ευρώπη" (CEF).
Η αρχική γεωτρητική καμπάνια και οι δοκιμές των πηγαδιών που χρηματοδοτούνται από το RRF, έχουν προγραμματιστεί για το 2026. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η κατασκευή του αγωγού και του τερματικού στο οποίο θα ελλιμενίζονται τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου CO2. Ο προγραμματισμός του έργου είναι να μπορεί να δεχθεί ποσότητες CO2 από το 2027, έχοντας λάβει Άδεια Λειτουργίας έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ από το 2030 θα λειτουργεί με την πλήρη δυναμικότητα των 3 εκατ. τόνων CO2 τον χρόνο.
Η επένδυση είναι μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και, πιθανότατα, η μεγαλύτερη στην ιστορία του νομού Καβάλας και με αυτήν αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος βιώσιμης ανάπτυξης που θα ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες αλλά και τη γεωπολιτική θέση της περιοχής.