Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η task force που συστήθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για να εξετάσει τις συστηματικές αποκλίσεις των τιμών του ρεύματος μεταξύ Κεντρικής - Βόρειας και ΝΑ Ευρώπης, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία για πρώτη φορά χθες προμηθεύτηκε φυσικό αέριο μέσω του εικονικού σημείου συναλλαγών του ΔΕΣΦΑ.
Ειδικότερα:
Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι η ΝΑ Ευρώπη αντιμετωπίζει διαχρονικά υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που επεσήμανε ήδη από πέρυσι και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πραγματικότητα αυτή αμφισβητεί το ευρωπαϊκό μοντέλο και δίνει χώρο σε λαϊκίστικες φωνές, τόνισε ο υπουργός εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την δημιουργία της task force. Αναφέρθηκε επίσης στην αλματώδη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2019, διάστημα στο οποίο η ισχύς των ΑΠΕ διπλασιάστηκε, η χρήση του λιγνίτη μειώθηκε κατά 91 % και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 46 %.
Ο κ. Παπασταύρου στάθηκε επίσης στο ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου που "είναι μόνο η αρχή καθώς θα ακολουθήσουν σιδηρόδρομος και οι οδικες μεταφορές".
Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου επεσήμανε ότι η ΕΕ πίεσε για την προώθηση της πράσινης μετάβασης σε μια περίοδο που η τεχνολογία δεν ήταν ώριμη για να την υποστηρίξει. "Πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το κόστος της ενέργειας για τους πολίτες και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η πράσινη ενέργεια πρέπει να υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα", είπε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης άσκησε κριτική στον σχεδιασμό της πράσινης μετάβασης - η οποία ωστόσο πρέπει να γίνει - καθώς δεν ελήφθη υπόψη ότι κάθε χώρα ξεκινά από διαφορετική αφετηρία.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας ενώ ανακοίνωσε ότι χθες για πρώτη φορά η Ουκρανία αγόρασε φυσικό αέριο μέσω του ελληνικού virtual trading point. Ανέφερε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα στη Β.Μακεδονία θα αρχίσει η κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη γειτονική χώρα με την Ελλάδα.