Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί όλοι οι κρίσιμοι φορείς του ενεργειακού συστήματος της χώρας, καθώς η κορύφωση του πρώτου μεγάλου καύσωνα του καλοκαιριού δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος και ενισχύει τον κίνδυνο για το δίκτυο διανομής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ, η πιο κρίσιμη ημέρα θα είναι η Πέμπτη 24 Ιουλίου, με τη ζήτηση να προβλέπεται να φτάσει τα 10.370 MW κατά τις μεσημεριανές ώρες — αυξημένη κατά περίπου 1 GW σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.
Ωστόσο, χάρη στην αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ – και ιδίως φωτοβολταϊκών – το σύστημα εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Παράλληλα, θερμικές μονάδες φυσικού αερίου βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, ενώ και οι λιγνιτικές μονάδες παραμένουν σε ετοιμότητα.
Το ζητούμενο πλέον δεν είναι η επάρκεια ισχύος, αλλά η διαχείριση του συστήματος τις κρίσιμες απογευματινές ώρες, όταν η παραγωγή από φωτοβολταϊκά μειώνεται απότομα. Παράλληλα, απαιτείται στενή εποπτεία των διασυνοριακών ροών, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε επιφυλακή για πιθανές βλάβες σε καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης λόγω θερμικής καταπόνησης.
Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο ΥΠΕΝ, παρουσία του υφυπουργού Νίκου Τσάφου και εκπροσώπων από ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ, εξετάστηκαν οι επιπτώσεις των πρώτων ημερών του καύσωνα, αλλά και τα σενάρια κρίσης.
Όπως τονίστηκε, οι διαθέσιμες συμβατικές μονάδες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι εφεδρείες επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.
O ΑΔΜΗΕ, από την πλευρά του, έχει προχωρήσει στη λήψη τόσο άμεσων όσο και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη ετοιμότητα των γειτονικών χωρών σε περίπτωση που απαιτηθεί αποσύνδεση από τα βόρεια σύνορα, με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στη χώρα.
Στόχος των διαχειριστών παραμένει η θωράκιση του συστήματος, μέσα από τεχνικά μέσα όπως τα πηνία ρύθμισης τάσης και η συντηρητική διαχείριση της συμμετοχής των ΑΠΕ, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο γενικευμένης διαταραχής ή blackout.
Κομβικής σημασίας θεωρείται η διαθεσιμότητα μονάδων όπως η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά που μπορούν να ενεργοποιηθούν επιλεκτικά για λόγους εξισορρόπησης, καθώς και ο νέος σταθμός φυσικού αερίου στην Κομοτηνή με ισχύ άνω των 800 MW.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ταχύτητα αποκατάστασης τοπικών βλαβών, οι οποίες εντείνουν την πίεση στα δίκτυα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ο ΔΕΔΔΗΕ υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία των βλαβών του φετινού καλοκαιριού έχει αποκατασταθεί εντός δύο ωρών, χάρη στην ενίσχυση των συνεργείων και των μηχανισμών άμεσης παρέμβασης.
Οι επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν ένα crash test για το εθνικό ενεργειακό σύστημα, το οποίο, πάντως, δείχνει καλά προετοιμασμένο.