Εντυπωσιακή είναι η στροφή των νοικοκυριών προς τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια ρεύματος με τον αριθμό των συνδέσεων να φτάνουν τις 50.000 έως 60.000 ανά μήνα.
Κι όσο οι καταναλωτές που επιλέγουν τα σταθερά τιμολόγια σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα σκαμπανεβάσματα των τιμών στη διάρκεια του έτους, οι προμηθευτές ετοιμάζουν νέα προϊόντα στην εν λόγω κατηγορία.
Μεταξύ αυτών και συμβόλαια με σταθερά τιμολόγια διάρκειας μικρότερης από 12 μήνες, τα οποία καταργήθηκαν προ ολίγων μηνών αλλά όπως φαίνεται επανέρχονται τώρα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ως τα τέλη του έτους ο αριθμός των συνδέσεων αυτών αναμένεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο, καθιστώντας τα μπλε τιμολόγια κυρίαρχη επιλογή στη λιανική αγορά ρεύματος.
Η τάση της μαζικής αυτής στροφής φαίνεται πως θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς οι εταιρείες προσφέρουν τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές στα μπλε προϊόντα.
Η προτίμηση προς τα μπλε όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά ενισχύθηκε, κυρίως λόγω της ανάγκης των νοικοκυριών για σταθερότητα, ακόμα και σε περιόδους που τα πράσινα κυμαινόμενα τιμολόγια παρουσιάζουν πτώση τιμών.
40% αύξηση μέσα σε πέντε μήνες
Με βάση την τελευταία έκθεση της ΡΑΕΕΥ, στο τέλος του 2024, το μερίδιο των μετρητών που είχαν επιλέξει να μείνουν σε πράσινα τιμολόγια μειώθηκε στο 72,4% ενώ το μερίδιο μετρητών που επέλεξαν σε μπλε και κίτρινα τιμολόγια φτάνει το 13,5% και 14,1% αντίστοιχα.
Σε αριθμό παροχών αυτό σημαίνει ότι τον Δεκέμβριο του 2024 σταθερό μπλε τιμολόγιο είχαν 800.265 παροχές, κυμαινόμενο κίτρινο 836.838 παροχές και πράσινο ειδικό τιμολόγιο 4.296.557 παροχές η πλειονότητα των οποίων βεβαίως ανήκει στη ΔΕΗ.
Η μετακίνηση καταναλωτών από τα ειδικά τιμολόγια στα σταθερά τιμολόγια παρατηρήθηκε κυρίως κατά τους μήνες Ιουνίου και Ιουλίου, όταν οι τιμές των πράσινων τιμολογίων ανέβηκαν κατά πολύ και παράλληλα οι προμηθευτές παρείχαν πληθώρα επιλογών σε σταθερά τιμολόγια με χαμηλές τιμές διάρκειας 6 και 12 μηνών. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και τον Δεκέμβριο όταν και πάλι είχαμε αύξηση τιμών.
Σε ότι αφορά τους εμπορικούς καταναλωτές, παρατηρήθηκε επίσης μετακίνηση καταναλωτών προς σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια αλλά με χαμηλότερη δυναμικότητα σε σχέση με τους οικιακούς καταναλωτές.
Αυτό συνέβη διότι οι τιμές των σταθερών και κυμαινόμενων επαγγελματικών τιμολογίων ήταν ελάχιστα χαμηλότερες σε σχέση με τα ειδικά τιμολόγια, γεγονός που αποθάρρυνε πολλούς επαγγελματίες καταναλωτές να αποχωρήσουν από αυτά. Συγκεκριμένα, για τους εμπορικούς καταναλωτές τον Δεκέμβριο του 2024 το μερίδιο των πράσινων τιμολογίων φτάνει το 78% ενώ των σταθερών είναι λιγότερο από 6% και το υπόλοιπο 16% αφορά σε κυμαινόμενα τιμολόγια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στροφή στα σταθερά τιμολόγια εντοπίζεται σε αρκετές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Εκεί, τα σταθερά συμβόλαια φτάνουν να καλύπτουν έως και το 90% της αγοράς. Στην Ελλάδα, παρότι η πλειοψηφία παραμένει ακόμη στα πράσινα, η μεταστροφή είναι ταχύτατη με το μέλλον των πράσινων τιμολογίων να είναι αβέβαιο.
Αν και εξυπηρέτησαν τον σκοπό της ενημέρωσης και εξοικείωσης του κοινού με τις τιμές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα τα διατηρήσει ή θα τα αντικαταστήσει. Η όποια αλλαγή όμως απαιτεί χρόνο και πρέπει να είναι απλή, ώστε να μην προκληθεί νέα σύγχυση στους καταναλωτές.
Εκτός από τα μπλε, αυξάνεται και η απήχηση των κίτρινων κυμαινόμενων τιμολογίων. Από 8,4% στις αρχές του 2024, έκλεισαν τη χρονιά στο 14,1%. Δημοφιλή είναι τα συμβόλαια που «κλειδώνουν» τιμή την πρώτη μέρα κάθε μήνα, καθώς και τα «μεικτά», που συνδυάζουν σταθερότητα και ευελιξία.
Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανής η ευαισθησία των καταναλωτών στις διακυμάνσεις, με κινητικότητα προς πιο συμφέρουσες, κατά περίπτωση, επιλογές.