Αυξάνονται και πληθύνονται οι ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζουν όλο και πιο έντονα το ενδεχόμενο αναβίωσης της πυρηνικής ενέργειας, η οποία φαίνεται να αποκτά νέα δυναμική στη Γηραιά Ήπειρο.
Οι φωνές υποστήριξης της χρήσης πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ευρώπη πολλαπλασιάζονται, σε μια προσπάθεια να βρει σταθερές λύσεις απέναντι στις προκλήσεις κόστους και διαθεσιμότητας, με τις εξελίξεις στον τομέα να είναι ραγδαίες τελευταία.
Στο Βέλγιο η κυβέρνηση εγκατέλειψε επίσημα τα σχέδια της για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας ενώ με απόφαση που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο επιτρέπεται πλέον η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.
Την ίδια στιγμή, η Δανία εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να τερματίσει την 40ετή απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας.
Η σκανδιναβική χώρα αναζητά τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγει μια παρόμοια διακοπή ρεύματος με την διακοπή του περασμένου μήνα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ο Lars Aagaard, υπουργός της Δανίας για το κλίμα, την ενέργεια και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, δήλωσε στην δανική εφημερίδα Politiken ότι ο κεντρώος συνασπισμός στην Κοπεγχάγη θα χρειαστεί ένα χρόνο για να αναλύσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αναβίωσης της πυρηνικής ενέργειας.
Η δεξιά κυβέρνηση της γειτονικής Σουηδίας προσπαθεί να αναβιώσει την πυρηνική ενέργεια στη χώρα, η οποία εξακολουθεί να διαθέτει τρία εργοστάσια σε λειτουργία, μετά από μεγάλες συζητήσεις για το κλείσιμό τους από το ατύχημα στο Three Mile Island στις ΗΠΑ το 1979.
Το λόμπι της ατομικής ενέργειας εκμεταλλεύεται το μπλακ άουτ της Ισπανίας
Το πρόσφατο μπλακ άουτ της Ιβηρικής φέρνει ακόμα πιο έντονα στο προσκήνιο το comeback της πυρηνικής ενέργειας, με τους υποστηρικτές της στην Ευρώπη να προωθούν την πηγή αυτή ως αποτρεπτικό μέσο για καταστάσεις χάους, όπως αυτές που προκλήθηκαν σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Οι θιασώτες της πυρηνικής ενέργειας ισχυρίζονται ότι η διέλευση περισσότερης τέτοιας ενέργειας μέσω του δικτύου μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση σταθερής παροχής ενέργειας και την υποστήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή.
«Αν θέλετε πολλή ενέργεια και θέλετε να είναι απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα, τότε η πυρηνική ενέργεια είναι η επιλογή σας», δήλωσε σε συνέντευξή της η Σουηδή υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Έμπα Μπους.
Ωστόσο, ειδικοί επιστήμονες και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν πείθονται εύκολα. Ενώ παραδέχονται ότι η συνολική αύξηση της ισχύος μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι πεπεισμένοι ότι η πυρηνική ενέργεια θα είχε αποτρέψει τις διακοπές ρεύματος που προκλήθηκαν από μια ξαφνική απώλεια ισχύος στο δίκτυο της Ιβηρικής. Τονίζουν ότι τα δίκτυα της Ευρώπης, όπως και αυτά της Ισπανίας, χρειάζονται αναβαθμίσεις, καλύτερες συνδέσεις και περισσότερη τεχνολογία αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες, για να διατηρείται σταθερή η ισχύς.
Φυσικά, το μπλακ άουτ έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια και στην ίδια την Ισπανία με τη χώρα να εξετάζει να παροπλίσει σταδιακά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Και η Γερμανία τα «γυρίζει»
Είναι γνωστή η στάση της Γερμανίας εδώ και χρόνια στις προσπάθειες της ΕΕ να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως μια πράσινη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, ισότιμη με τις ανανεώσιμες πηγές. Η στάση αυτή όμως αρχίζει να αλλάζει υπό τον νέο καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει και τα δεδομένα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.
Υπό τον πρώην καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η Γερμανία, αντιδρούσε έντονα στην ισότιμη αντιμετώπιση της πυρηνικής ενέργειας με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια στους στόχους και την πολιτική της ΕΕ για την επίτευξη του net zero μέχρι το 2050. Μην ξεχνάμε ότι τον Απρίλιο του 2023 τερμάτισε την εποχή της πυρηνικής ενέργειας, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το τέλος των παραδόσεων αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Γερμανία πριν από τον πόλεμο. Έθεσε εκτός λειτουργίας τους τελευταίους τρεις πυρηνικούς σταθμούς της, ολοκληρώνοντας περισσότερες από έξι δεκαετίες εμπορικής χρήσης πυρηνικής ενέργειας.
Από τότε (ίσως και λίγο νωρίτερα κατά την έναρξη της ενεργειακής κρίσης το 2022) Γερμανία και Γαλλία συγκρούονται για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης στην ΕΕ.
Τώρα, η Γερμανία του Μερτς, φαίνεται όχι μόνο να αλλάζει γνώμη ως προς την θέση της πυρηνικής ενέργειας στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ (όπως δήλωσαν Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι στους Financial Times), αλλά να βάζει και τέρμα στη «διαμάχη» με τη Γαλλία σχετικά με την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας.
Η νέα κοινή προσέγγιση Γερμανίας-Γαλλίας ως προς την πυρηνική ενέργεια ως μέρος της πράσινης μετάβασης της ΕΕ, υπόσχεται να ξεκλειδώσει τις καθυστερημένες διαπραγματεύσεις για τις ενεργειακές πολιτικές και τη νομοθεσία της ΕΕ, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές στους FT.
«Αυτή θα είναι μια αλλαγή πολιτικής που θα αλλάξει τα δεδομένα», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος στην οικονομική εφημερίδα.
Ηδη, το Βερολίνο έχει διαμηνύσει στη Γαλλία ότι δεν θα έχει πλέον αντίρρηση να αντιμετωπιστεί η πυρηνική ενέργεια ισότιμα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη νομοθεσία της Ευρωπαικής Ενωσης, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι, επιβεβαιώνοντας δημοσιευμένη έκθεση.
Όσον αφορά στα του «οίκου» μας θυμίζουμε ότι η συζήτηση έχει ανοίξει δειλά δειλά και στην Ελλάδα, η οποία όμως εξακολουθεί μαζί με την Πορτογαλία και την Αυστρία να μην ανήκει έμπρακτα στο «πυρηνικό κύμα» που παρατηρείται τελευταία στην Ευρώπη.
Οι ιδρυτές της Athlos Energy, της πρώτης ελληνικής startup που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 με στόχο τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την προετοιμασία και υλοποίηση του πρώτου πυρηνικού προγράμματος στην Ελλάδα, σε συνέντευξή τους στο Liberal, είχαν μιλήσει για το πώς μπορεί να αναπτύξουν στην Ελλάδα το πρώτο πυρηνικό πρόγραμμα, τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν στη διαδρομή τους αλλά και τα οφέλη που μπορεί να ανακύψουν από τη συγκεκριμένη τεχνολογία.