Ιστορικό ρεκόρ στη ζήτηση αερίου με φόντο την άνοδο του αμερικανικού LNG

Ιστορικό ρεκόρ στη ζήτηση αερίου με φόντο την άνοδο του αμερικανικού LNG

Ιστορικό υψηλό σημείωσε η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2025, φτάνοντας τις 34,59 TWh, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανέλυσε η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green Tank. Πρόκειται για την υψηλότερη κατανάλωση εξαμήνου από το 2008, όταν και ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή των δεδομένων από τα δελτία του ΔΕΣΦΑ.

Η αύξηση, της τάξης του 12,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη ραγδαία άνοδο της κατανάλωσης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος κάλυψε σχεδόν τα 2/3 της συνολικής ζήτησης.

Ηλεκτροπαραγωγή: Ο μεγάλος «οδηγός» της ζήτησης

Η ηλεκτροπαραγωγή κατανάλωσε 23,25 TWh, σημειώνοντας αύξηση 18,1% (+3,56 TWh) σε σχέση με πέρυσι και φτάνοντας σε υψηλό δεκαετίας. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η δοκιμαστική λειτουργία της νέας Θερμοηλεκτρικής Μονάδας Κομοτηνής, της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil, η οποία από μόνη της προσέθεσε 1,26 TWh στην κατανάλωση.

Αντίθετα, η βιομηχανική χρήση σημείωσε σημαντική κάμψη, υποχωρώντας στις 3,65 TWh, ήτοι μείωση 21% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η χρήση στα οικιακά και εμπορικά δίκτυα έφτασε τις 7,69 TWh, παρουσιάζοντας αύξηση 18,7% και καταγράφοντας τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση όλων των εποχών μετά το 2022.

Κυριαρχία LNG, υποχώρηση ρωσικού και αζέρικου αερίου – προβάδισμα αμερικανικού

Το εξάμηνο έκλεισε με συνολικές εισαγωγές 35 TWh, με το LNG να κυριαρχεί στις εισαγωγικές ροές. Από τις πύλες Αγίας Τριάδας και Αμφιτρίτης, το υγροποιημένο φυσικό αέριο κάλυψε το 44,8% των εισαγωγών (15,67 TWh), παρουσιάζοντας αύξηση 63,2% σε σχέση με πέρυσι.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το ρωσικό αέριο από το Σιδηρόκαστρο, με μερίδιο 39,6% (13,87 TWh), σημειώνοντας μείωση 10,3%. Την τριάδα έκλεισε το αζέρικο αέριο από τον TAP μέσω της Νέας Μεσημβρίας, με μερίδιο 15,6% (5,46 TWh) και πτώση 6,3%.

Τον Ιούνιο, οι εισαγωγές LNG πέρασαν για πρώτη φορά φέτος στην κορυφή, ανατρέποντας την κυριαρχία του ρωσικού αερίου των προηγούμενων μηνών.

Tο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατακτά τον κυρίαρχο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, παραμερίζοντας σταδιακά τη μακρόχρονη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παρά το αυξημένο κόστος μεταφοράς και υγροποίησης, οι ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί πλέον στον νούμερο ένα προμηθευτή LNG της Ε.Ε., καλύπτοντας πάνω από το 50% των εισαγωγών το 2025, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και της Eurostat.

Στην Ελλάδα, η στροφή είναι ακόμη πιο εμφανής: το αμερικανικό LNG καλύπτει πλέον περίπου το 55% της συνολικής εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

H Ρεβυθούσα και ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύονται σε κομβικά σημεία υποδοχής και διανομής του αμερικανικού LNG. Οι συνεχείς αφίξεις φορτίων από τις ΗΠΑ, με ρυθμούς που σταθεροποιούνται και ενισχύονται, καθιστούν τη χώρα ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης, με δυναμικό ρόλο όχι μόνο στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς αλλά και στη διαμετακόμιση προς γειτονικές χώρες.

Την ώρα που η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο παραμένει στρατηγικός στόχος, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) καθιερώνεται πλέον ως σταθερός πυλώνας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2025 καθιστούν σαφές ότι το φυσικό αέριο εξακολουθεί να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη λειτουργία του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, παρά τις προκλήσεις που εγείρονται από τη διεθνή συγκυρία και τις δεσμεύσεις για πράσινη μετάβαση.