ΗΡΩΝ - nrg: Η επόμενη μέρα στην ενεργειακή αγορά

ΗΡΩΝ - nrg: Η επόμενη μέρα στην ενεργειακή αγορά

Σημαντικές ανακατατάξεις φέρνει η στρατηγική συμμαχία μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil, μέσω της συγχώνευσης των θυγατρικών τους ΗΡΩΝ και nrg, δημιουργώντας έναν νέο ενεργειακό «παίκτη» με φιλοδοξίες ηγετικής παρουσίας στην ελληνική και περιφερειακή αγορά ενέργειας. 

Το νέο σχήμα, υπό την προσωρινή επωνυμία «UtilityCo», συνδυάζει ισχυρά περιουσιακά στοιχεία, εμπειρία και δίκτυο πελατών, με στόχο να κυριαρχήσει σε μια αγορά που μετασχηματίζεται ταχύτατα.

Η επόμενη μέρα - Αναδιανομή ισχύος και επιτάχυνση συγκέντρωσης

Η συνένωση ΗΡΩΝ και nrg έρχεται σε μια συγκυρία αυξημένης κινητικότητας στην αγορά, σηματοδοτώντας ένα νέο στάδιο συγκέντρωσης στον κλάδο. Μαζί με τη ΔΕΗ (49,59%) και την Protergia (21,24%), η νέα οντότητα συμπληρώνει μια ισχυρή δύναμη στην αγορά, αφήνοντας μικρότερους παρόχους να μοιράζονται λιγότερο από το 10% του συνολικού μεριδίου.

Η συμφωνία θεωρείται από παράγοντες της αγοράς καταλύτης για περαιτέρω εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι 4 από τις 11 τεραβατώρες που αναμένονται να «ελευθερωθούν» ως το 2030 εντοπίζονται στις πωλήσεις των μικρότερων παρόχων, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη Motor Oil να βλέπουν σε αυτό ευκαιρία για στοχευμένες εξαγορές.

Με μερίδιο 17% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και 550.000 πελάτες στο χαρτοφυλάκιο του, το νέο κοινό σχήμα αποκτά καθετοποιημένη δομή με θερμοηλεκτρικό παραγωγικό δυναμικό 1,5 GW, συνδυάζοντας μονάδες βάσης και ευέλικτες μονάδες αιχμής (peakers). Οι μητρικές εταιρείες προσδοκούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές και τεχνολογικές συνέργειες του νέου φορέα, «ξεκλειδώνοντας» ευκαιρίες όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε συμπληρωματικά προϊόντα όπως αντλίες θερμότητας και οικιακά φωτοβολταϊκά.

Τι αλλάζει στην αγορά ενέργειας

Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό απέναντι στους άλλους μεγάλους «παίκτες». Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης και υποδομών, που θεωρούνται κρίσιμα για την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το νέο σχήμα θα έχει ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση τόσο στην ανάπτυξη μεγάλων έργων όσο και στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, σε μια περίοδο που η Ελλάδα καλείται να επιταχύνει τον μετασχηματισμό του ενεργειακού της μείγματος.

Η συμφωνία Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δείχνει έτσι όχι μόνο την πρόθεση των δύο ομίλων να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά, αλλά και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον της ενέργειας στη χώρα.

Εκτός από την προμήθεια, το νέο σχήμα διατηρεί ισχυρή παρουσία στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, με αιχμή του δόρατος τη νέα μονάδα της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής (877 MW), η οποία θα ενισχύσει την επάρκεια του συστήματος ενόψει της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και της αυξανόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει επίσης τη μονάδα ΗΡΩΝ II (441 MW) και τη συμμετοχή 35% της Motor Oil στην Korinthos Power, δημιουργώντας έναν στόλο παραγωγής έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξισορρόπησης του συστήματος και στις εποχικές αιχμές ζήτησης.

Το παρασκήνιο

Η ένωση των δύο δυνάμεων δεν ξάφνιασε, καθώς το deal κυοφορούνταν στην αγορά το τελευταίο διάστημα, με τις συζητήσεις να θερμαίνονται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Εξάλλου, οι δύο όμιλοι είχαν χτίσει από κοινού, μέσω κοινοπραξίας που στην οποία συμμετέχουν από 50% έκαστος, την «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», μια επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες επενδύσεις – και λόγω της γεωγραφικής της θέσης – στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2026, μετά την ολοκλήρωση του due diligence και τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές και τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων. Η συμφωνία προβλέπει ισότιμη συμμετοχή (50%-50%) με συνολικό τίμημα ύψους 128 εκατ. ευρώ — από τα οποία τα 79 εκατ. θα καταβληθούν από τη Motor Oil στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στη διοίκηση του νέου σχήματος θα βρεθεί ως CEO ο Λουκάς Δημητρίου (νυν CEO της ΗΡΩΝ), ενώ αναπληρωτής CEO θα είναι ο Τάσος Λωσταράκος, επικεφαλής της nrg.

Η ενεργειακή αγορά βρίσκεται σε φάση δυναμικών εξελίξεων, με τις μεγάλες εταιρείες να ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η ΔΕΗ εδραιώνει την ηγετική της θέση, ενώ η Protergia στοχεύει μεσοπρόθεσμα σε μερίδιο 30%. Την ίδια στιγμή, η Helleniq Energy σχεδιάζει την αναβάθμιση της Elpedison, προσβλέποντας σε EBITDA 300 εκατ. ευρώ έως το 2030 και αύξηση μεριδίου στο 10%.

Παράλληλα, ο ρόλος της Φυσικό Αέριο, υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου, επανεκτιμάται σε μια αγορά με 7 εκατομμύρια μετρητές, όπου κάθε ποσοστιαία μονάδα μεριδίου μπορεί να σημαίνει εκατομμύρια ευρώ εσόδων — και απωλειών.