Ημερίδα του ΤΕΕ για τις ΑΠΕ: Άρση εμποδίων και οριζόντιων περικοπών ζήτησαν εκπρόσωποι εταιρειών
shutterstock
shutterstock

Ημερίδα του ΤΕΕ για τις ΑΠΕ: Άρση εμποδίων και οριζόντιων περικοπών ζήτησαν εκπρόσωποι εταιρειών

Εκπρόσωποι των εταιρειών ΑΠΕ ζήτησαν την Πέμπτη να αρθούν τα εμπόδια, οι οριζόντιες περικοπές και οι ασφυκτικές παρεμβάσεις στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατά τη διάρκεια ημερίδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα: «Blackout στην Ισπανία - Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;» στο πρώην δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εργασίες της Ημερίδας ολοκληρώθηκαν με αποφώνηση του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου  Στασινού, ο οποίος  εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διάλογο, τις προτάσεις και τις συζητήσεις που εξελίχθηκαν σε όλες τις θεματικές ενότητες και επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη συνέχιση του διαλόγου που ξεκίνησε σε επόμενο χρόνο, προκειμένου «να δούμε τι κάναμε». Κεντρική συντονίστρια των εργασιών της Ημερίδας ήταν η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου.

Οι συμμετέχοντες στη θεματική συζήτηση, υπό τον τίτλο «Υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, το στοίχημα της αποθήκευσης ενέργειας και οι προκλήσεις στη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος», αναφέρθηκαν στους κρίσιμους παράγοντες που αποθαρρύνουν περαιτέρω ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών ανέδειξαν το θεσμικό πλαίσιο και τη σχεδόν αποκλειστική τοποθέτηση στην παραγωγή ενέργειας, τη στιγμή που οι γειτονικές μας βαλκανικές χώρες «τρέχουν» στον τομέα της αποθήκευσης.

 HELLENiǪ RENEWABLES: Συνεχίζονται οι επενδύσεις με έμφαση στην αποθήκευση

Στην ανάγκη το ελληνικό σύστημα ενέργειας να ακολουθήσει τον κανόνα όπου η παραγωγή, κυρίως από ΑΠΕ, θα πηγαίνει παράλληλα με τη ζήτηση, αναφέρθηκε ο κ. Σωτήρης Θωμάκος, Διευθυντής Τμήματος Ενέργειας της HELLENiǪ RENEWABLES. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι το επόμενο διάστημα οι περικοπές θα βαίνουν αυξανόμενες, εξαιτίας ακριβώς της σημερινής ασυμβατότητας της παραγωγής σε σχέση με τη ζήτηση και την ευελιξία, έως ότου ισορροπήσει το σύστημα.

Ως προς το επενδυτικό πλάνο της HELLENiǪ RENEWABLES, που έχει ως ευρύτερο στόχο τα 2GW μέχρι το 2030, ο κ. Θωμάκος τόνισε: «Η εταιρεία μας έχει αποφασίσει στρατηγικά την πράσινη μετατόπιση. Υλοποιούμε επενδύσεις 1GW παραγωγής κυρίως στην Ελλάδα, καθώς και σε Κύπρο και Ρουμανία, ενώ ξεκινά και η Βουλγαρία. Βρισκόμαστε όμως σε μία φάση επαναξιολόγησης του μοντέλου βάσει των δεδομένων της αγοράς», ανέφερε, τονίζοντας πως «οι επενδύσεις συνεχίζονται με έμφαση στην αποθήκευση».

Εν συνεχεία, περιέγραψε το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που περιλαμβάνει 500MW σε λειτουργία, 1GW υπό κατασκευή. «Επενδύουμε περισσότερο στην αποθήκευση. Ήδη έχουμε 200MW από τους διαγωνισμούς στο Βιομηχανικό Εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Επίσης, άλλα έργα βρίσκονται στον τρίτο διαγωνισμό, έχουν ήδη εγκριθεί και θα πάρουν σύντομα όρους σύνδεσης και αυτά θα υλοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στο δίκτυο», ανέφερε.

SURVEY DIGITAL PHOTOVOLTAICS: Ανησυχία για μελλοντικές υψηλές τιμές ενέργειας

Το ζήτημα της υπερσυγκέντρωσης ενεργειακών έργων και της αβεβαιότητας του θεσμικού πλαισίου έθεσε ο κ. Κωστής Δανιηλίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, SURVEY DIGITAL PHOTOVOLTAICS. Περιγράφοντας το παράδοξο της ελληνικής αγοράς, διέκρινε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον ενεργειακό τομέα, αλλά την ίδια στιγμή το διαχρονικό countryrisk αναφορικά με τους κανόνες που διέπουν την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ.

Ο κ. Δανιηλίδης εντόπισε το μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο της βιομηχανίας, μετέφερε την ανησυχία της αγοράς, που βλέπει ότι το ρεύμα είναι στα 0,14 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο Γερμανός ή ο Ιταλός βιομήχανος το αγοράζει στο μισό. «Είναι ο τρίτος χρόνος που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο και το πρόβλημα στην ελληνική βιομηχανία λόγω ενεργειακού κόστους είναι μεγάλο», τόνισε.

EUNICE ENERGY GROUP: Όσα παραδοσιακά δίκτυα δεν εκσυγχρονιστούν, απλά θα παρακαμφθούν

Στα πλεονεκτήματα των μικροδικτύων αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της EUNICE ENERGY GROUP, κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της Τήλου, όπου η εταιρεία από το 2017 ξεκίνησε την ανάπτυξη microgrid. «Τα μικροδίκτυα μπορούν να εγγυηθούν τόσο την ενεργειακή ανθεκτικότητα και σταθερότητα, όσο και μια περισσότερο ανταγωνιστική τιμή ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, σε αυτό το πρότζεκτ ανατράπηκε το παραδοσιακό σύστημα, με τις κεντρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, τους κεντρικούς «παίκτες», τα δίκτυα διανομής και τους τελικούς καταναλωτές. «Τα μικροδίκτυα επιτρέπουν την αποκοπή της ενεργειακής κατανάλωσης και παραγωγής από το ενιαία σύστημα. Έχουμε λοιπόν ροή της ενέργειας αντιστρόφως ανάλογη με τη ροή του χρήματος», επισήμανε, διαβλέποντας πως αυτό είναι το μέλλον. «Όσα δίκτυα χωρών δεν εκσυγχρονιστούν, απλά θα παρακαμφθούν», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ευελιξίας, εξήγησε πως απαιτείται end-to-end υλοποίηση για να προσφέρει αξιόπιστη και ασφαλή επικοινωνία του κεντρικού συστήματος διαχείρισης με όλα τα έργα. «Για παράδειγμα, οι μπαταρίες έχουν τεράστια ευελιξία, αν δεν μπορείς να τις ελέγξεις αποδοτικά και με ασφάλεια, η ευελιξία που μπορεί να παρέχει περιορίζεται», σημείωσε. Κλείνοντας έθεσε ως κορυφαίο ζήτημα σε αυτό το πεδίο την κυβερνοασφάλεια.