Έπιασαν τόπο τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.
Κατά το περασμένο τετραήμερο απετράπη τελικά ο κίνδυνος μπλακ άουτ, ο οποίος παραμόνευε, λόγω της υψηλής παραγωγής των ΑΠΕ αλλά και της χαμηλής κατανάλωσης.
Οι περικοπές ισορρόπησαν το σύστημα
Οι δύο διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του δικτύου διανομής ρεύματος, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ήταν σε ετοιμότητα αλλά το πλεόνασμα ενέργειας ήταν μικρότερο του αναμενόμενου στις κρίσιμες ημέρες (Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα).
Την Κυριακή του Πάσχα οι αναγκαίες περικοπές σε επίπεδο 24ώρου άγγιξαν περίπου στις 11,5 GWh (γιγαβατώρες), ενώ τη Δευτέρα υπολογίστηκαν περίπου στις 11,1 GWh συνολικά για την κάθε ημέρα (κυρίως τις μεσημεριανές ώρες 12.00 – 16.00, ώρες που καταγράφηκαν και αρνητικές τιμές), σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ.
Για την Κυριακή του Πάσχα περισσότερες περικοπές ήταν αναγκαίες, όπως ήταν αναμενόμενο, τις μεσημεριανές ώρες όταν τα φωτοβολταϊκά είναι στο peak λόγω υψηλής ηλιοφάνειας και κυρίως στις 13.00, οπότε είχε προγραμματιστεί «ψαλίδι» 2.264 MWh (μεγαβατώρες), ενώ τη Δευτέρα η κορύφωση καταγράφηκε στις 12.00 με 2.400 MWh.
Καθοριστικό ρόλο στην αποσυμπίεση του συστήματος διαδραμάτισαν, επίσης, οι μικροί παραγωγοί ΑΠΕ, οι οποίοι – αν και δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει σύστημα τηλεχειρισμού – ανταποκρίθηκαν θετικά στα αιτήματα των διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, για περιορισμό της παραγωγής τους τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 12:00 έως τις 17:00.
Ειδικότερα, η ανταπόκριση των παραγωγών της Ομάδας Β, δηλαδή των φωτοβολταϊκών που δεν ελέγχονται κεντρικά από τον ΔΕΔΔΗΕ, σε ποσοστό περίπου 90%. Ωστόσο, για όσους δεν συμμορφώθηκαν με την εντολή του ΑΔΜΗΕ για περιορισμό της ισχύος έγχυσης θα λάβουν «ραβασάκι» από τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού διαπιστωθεί ότι δεν προχώρησαν στις αναγκαίες ενέργειες.
Βάσει της σχετικής απόφασης της ΡΑΑΕΥ η συμμόρφωση είναι υποχρεωτική, διαφορετικά προβλέπεται επιβολή χρέωσης, η οποία ισούται με το γινόμενο της μετρούμενης έγχυσης σε μεγαβατώρες (MWh) και τιμής που κλιμακώνεται από 500 ευρώ/MWh έως 1.500 ευρώ/MWh, ανάλογα με το πλήθος των παραβιάσεων των εντολών περιορισμού έγχυσης (συστηματική παραβίαση).
Στο πλαίσιο κάθε εντολής για περιορισμό έγχυσης ισχύος του ΑΔΜΗΕ αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωση προετοιμασίας τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα και ενημέρωση αυξημένης επιφυλακής μία ημέρα νωρίτερα.
Επίσης, οι παραγωγή λαμβάνουν SMS στο κινητό τηλέφωνο που είναι δηλωμένο στην Εφαρμογή ΑΠΕ του ΔΕΔΔΗΕ, μία ημέρα νωρίτερα προκειμένου να είναι σε επιφυλακή καθώς και το πρωινό της ίδιας ημέρας, ώστε να προχωρήσουν ή όχι σε απαραίτητες ενέργειες.
Στην περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση ενός σταθμού και έχει ενταχθεί στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ο σταθμός εντάσσεται στην ομάδα Α και δεν απαιτείται κάποια ενέργεια από την πλευρά του παραγωγού για τον πλήρη περιορισμό έγχυσης του σταθμού καθώς οι περικοπές γίνονται απευθείας από τον Διαχειριστή.
Το φετινό Πάσχα, η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος δοκιμάστηκε, καθώς μεταξύ άλλων, συνέπεσε με το Πάσχα των Καθολικών, κάτι που περιόρισε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες. Σε αυτό προστέθηκαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και η αυξημένη εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας συνθήκες υπερπροσφοράς «πράσινης» ενέργειας και εντείνοντας τις πιέσεις στο σύστημα.