Επαναβεβαιώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη - Αλ Σίσι η σημασία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και της Αφρικής, με τους δύο αρχηγούς να δίνουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο project.
Tο εμβληματικό έργο που προωθείται από την εταιρεία ELICA του ομίλου Κοπελούζου, περνάει σε ένα νέο στάδιο ωρίμανσης με ισχυρή πολιτική και κυβερνητική υποστήριξη τόσο από την Αίγυπτο όσο και από την Ελλάδα, ο ρόλος της οποίας κρίνεται ιδιαίτερα κομβικός ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης για την εισαγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη συνάντηση παρέστησαν οι αρμόδιοι υπουργοί της Αιγύπτου καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου Κοπελούζου ενώ υπήρξε συμφωνία σχετικά με τη σημασία της αξιοποίησης των σύγχρονων υποδομών που δημιούργησε και ανέπτυξε η Αίγυπτος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία, εκτός από το μοναδικό φυσικό δυναμικό της.
Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν είχαμε ένα άλλο σημαντικό ορόσημο για το GREGΥ, καθώς υπεγράφη συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της εταιρείας ELICA INTERCONNECTOR, μέλος του Ομίλου Κοπελούζου, για τη χρηματοδότηση των πρώτων μελετών του GREGY.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι έχει υπογραφεί MoU μεταξύ της ELICA και του ΑΔΜΗΕ για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 33,3% ενώ αντίστοιχες συζητήσεις ώστε να καταστεί υποψήφιος μέτοχος γίνονται και με τον Αιγυπτιακό Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς EETC.
To έργο προχωρά με σταθερά βήματα, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική του σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης.
Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η τελική επενδυτική απόφαση να ληφθεί έως το 2026, με την έναρξη λειτουργίας του έργου να προγραμματίζεται για το 2030.
Τα μηνύματα που έστειλαν Μητσοτάκης και Αλ Σίσι για το έργο
Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αγωγός θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη να εισάγει φθηνή αιολική και ηλιακή ενέργεια, που η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να παράγει σε ανταγωνιστικό κόστος και να την εξάγει στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο Σίσι εστίασε και αυτός στην ηλεκτρική διασύνδεση GREGY, αλλά και στην επιθυμία του η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία να επεκταθεί και στον τομέα του φυσικού αερίου.
«Θέλω να τονίσω τη σημασία που δίνουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Δεν είναι μόνο διμερές θέμα είναι ένα στρατηγικό- περιφερειακό ζήτημα καθώς η σύνδεση θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας» υπογράμμισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.
«Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα επιθυμεί να έρθουν εργάτες από την Αίγυπτο για να προσφέρουν την βοήθειά τους» τόνισε.