Gastrade: Σε τροχιά υλοποίησης το FSRU Θράκης

Gastrade: Σε τροχιά υλοποίησης το FSRU Θράκης

Στις «ράγες» μπαίνει το φιλόδοξο έργο του FSRU Θράκης της εταιρείας Gastrade, σε συνέχεια της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που έλαβε από την Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί την αφετηρία για την περιβαλλοντική και τεχνική ωρίμανση του έργου, φέρνοντας πιο κοντά την έναρξη υλοποίησης ενός κόμβου που αναμένεται να ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας και τη γεωστρατηγική θέση της Θράκης ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης.

Το FSRU Θράκης αναμένεται να αποτελέσει το δεύτερο μεγάλο έργο πλωτού τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη χώρα, μετά το επιτυχημένο FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο παρέδωσε η Gastrade πέρσι. Με την ολοκλήρωσή του, ο σταθμός θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε φυσικό αέριο τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ζήτηση φυσικού αερίου που θα εξυπηρετείται μέσω του ΑΣΦΑ Θράκης εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με διανομή στους καταναλωτές μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) ή/και του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).

Ο Υπεράκτιος Σταθμός θα εγκατασταθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, στο Θρακικό Πέλαγος, και θα περιλαμβάνει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) με τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης, συνοδευτικό εξοπλισμό για την επαναεριοποίηση και συστήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας.

Τι φέρνει η στρατηγική επένδυση

Στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στη ΝΑ Ευρώπη, η Ελλάδα προσπαθεί να ενισχύσει τον ρόλο της ως περιφερειακό hub κόμβο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Το FSRU Θράκης, λόγω της στρατηγικής του θέσης, αναμένεται να ενισχύσει καθοριστικά τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή μέσω της δημιουργίας ενός νέου σημείου εισόδου, ενώ θα παρέχει και πρόσθετη αποθηκευτική ικανότητα.

O Κωνσταντίνος Σιφναίος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade είχε υπογραμμίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι το νέο FSRU σε συνδυασμό με το πρώτο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

«Και τα δύο μαζί θα μπορέσουν ουσιαστικά να ανταποκριθούν στο κενό στη ζήτηση το οποίο βλέπουμε να αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο προβλέπει πως η υποδομή θα αποτελείται από τρία διακριτά μέρη.

Το πρώτο θα είναι ο Υπεράκτιος Πλωτός Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ (Floating Storage & Regasification Unit – FSRU) δυναμικότητας 170.000 κ.μ. έως 185.000 κ.μ. ΥΦΑ, ο οποίος θα απέχει 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή της Μάκρης και 15 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη.

Το δεύτερο μέρος θα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου ενώ το τρίτο μέρος θα περιλαμβάνει τη διασύνδεση με τον υφιστάμενο αγωγό TAP στο ύψος της Άνθειας, με την κατασκευή ενός Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού.