Όλο και πιο απρόβλεπτο προμηνύεται το μέλλον του ενεργειακού τοπίου, με τα σημάδια να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Η έλλειψη επαρκών διασυνδέσεων έχει καταστήσει ευάλωτη την ανατολική πλευρά της Ευρώπης, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα, με την τάση να παραμένει ανοδική για το καλοκαίρι και τις τιμές να απογειώνονται, χωρίς καμία συσχέτιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε αντίθεση με τις τιμές στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης οι οποίες διαμορφώνονται τελευταία περί τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα, στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης ξεπέρασαν τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των 154,94 ευρώ.
Το σενάριο μιας επανάληψης της μίνι ενεργειακής κρίσης που σημειώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι γίνεται ολοένα και πιο πιθανό ενώ το τελευταίο διήμερο οι τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνεχίζουν να έχουν ανοδική τροχιά
Από την Πολωνία και την Αυστρία μέχρι και τη Ρουμανία και την Ελλάδα, οι αγορές ρεύματος εμφανίζονται το ίδιο ευάλωτες στις διακυμάνσεις της ζήτησης, αφού καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί από πέρυσι το καλοκαίρι αναφορικά με τις διασυνδέσεις.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και παραγόντων της αγοράς δεν είναι αισιόδοξες ενώ χαρακτηρίζουν τις συνθήκες ιδιαίτερα ανησυχητικές για την πορεία των τιμών, ιδιαίτερα όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι και η άνοδος της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις.
Ειδικότερα, αν οι υψηλές θερμοκρασίες ξεπεράσουν και φέτος κατά πολύ τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, τότε θα έχουμε κατακόρυφη μείωση της αιολικής παραγωγής συνδυαστικά με προβλήματα και βλάβες στην παραγωγή θερμοηλεκτρικών σταθμών (πυρηνικών μονάδων, κλπ) μαζί με χαμηλά υδραυλικά αποθέματα.
Συν τοις άλλοις και πέρα από την αύξηση της ζήτησης, ελλοχεύει και ο κίνδυνος για την ευστάθεια των ηλεκτρικών συστημάτων των Βαλκανίων από την ευμετάβλητη παραγωγή των ΑΠΕ, αλλά και τα ευάλωτα δίκτυα λόγω υποεπένδυσης.
Οι ανησυχίες εντείνονται και για πιθανές εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, κάτι που συνέβη τόσο το περυσινό καλοκαίρι στα Βαλκάνια όσο και τις προάλλες, πέρα από το πρωτοφανές μπλακ άουτ στην Ιβηρική.
Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζεται επειγόντως γενναίες επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, πρόσθετη ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας και καλύτερο σχεδιασμό γύρω από τη μεγαλύτερη διείσδυση της πράσινης ενέργειας ώστε να αποφευχθούν πιο σοβαρές διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με δηλώσεις των αναλυτών στο Montel.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, ο σύμβουλος ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, Viktor Andonov, το περιφερειακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται «όλο και πιο ευάλωτο», καθώς η ταχεία επέκταση της ηλιακής ισχύος συνέχισε να ξεπερνά τις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές μεταφοράς. Τα σχόλιά του ήρθαν έπειτα από μια ακόμα διακοπή ρεύματος την προηγούμενη Κυριακή, κάτι που άφησε μεγάλα τμήματα της χώρας χωρίς ρεύμα.