Ελίν: Με ανοδική τροχιά κοιτάζει νέες επενδύσεις - Τι φέρνει στα καύσιμα η κατάργηση του πλαφόν

Ελίν: Με ανοδική τροχιά κοιτάζει νέες επενδύσεις - Τι φέρνει στα καύσιμα η κατάργηση του πλαφόν

Την αναπτυξιακή της πορεία αποδεικνύουν τα οικονομικά μεγέθη της ελίν για το 2024 παρά τις προκλήσεις και τις γεωπολιτικές αναταράξεις, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους και η εισηγμένη διατήρησε ανοδική τροχιά. 

Κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της ελίν, Γιάννης Αληγιζάκης, τόνισε ότι στόχος της εταιρείας παραμένει η ανάπτυξη τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, με το βλέμμα στραμμένο στις μελλοντικές επενδύσεις γύρω από νέες συνεργασίες τόσο στα καύσιμα όσο και στην ηλ. ενέργεια.

Το 2024 τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν για την εταιρεία, φτάνοντας τα 11,7 εκατ. ευρώ, χάρη στη δυναμική των διεθνών πωλήσεων. 

Μάλιστα, για το 2024, το 83% των συνολικών αυξήσεων προήλθε από το εξωτερικό ενώ σημείο «κλειδί» ήταν και η στρατηγική επένδυση στην αγορά της Ισπανίας, η οποία συνέβαλλε στην αύξηση των πωλήσεων μαζούτ και του διεθνούς εμπορίου, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες που προκάλεσε ο αθέμιτος ανταγωνισμός από ρωσικής προέλευσης προϊόντα. 

Ωστόσο, για τη φετινή χρονιά, ο κ. Αληγιζάκης εκτίμησε πως το ποσοστό αυτό θα είναι φέτος πιο χαμηλό, με τις spot πωλήσεις να επηρεάζονται περισσότερο από όλες, λόγω της γεωπολιτικής πολυπλοκότητας, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι το 2025 αναμένεται να κλείσει θετικά. 

Ειδικότερα, ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2025 κινήθηκε μεν σε δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες αλλά η εσωτερική αγορά εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 8% και αύξηση κερδοφορίας ενώ η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα δημιουργεί αισιοδοξία.  

Τι φέρνει η κατάργηση του πλαφόν 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Αληγιζάκης στην πρόσφατη κατάργηση του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο, η οποία από 1η Ιουλίου 2025 δημιουργεί προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπορικής πολιτικής και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού. Το προηγούμενο καθεστώς ευνοούσε την παραβατικότητα και δημιουργούσε ασφυξία στους έντιμους πρατηριούχους. 

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, η κατάργηση του πλαφόν θα οδηγήσει στη μείωση των παραβατικών πρατηρίων εφόσον συνεχιστούν οι έλεγχοι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα των πρώτων 80 παραβατικών πρατηρίων που ανακοινώθηκαν από τις αρχές δεν περιλαμβάνεται κανένα πρατήριο με σήμα ελίν. Πρόκειται για επιβεβαίωση της στρατηγικής επιλογής της εταιρείας να λειτουργεί με διαφάνεια και αυστηρούς ελέγχους, μέσω της συνεργασίας με τους διεθνείς οργανισμούς Bureau Veritas και Lloyd’s Register. 

Περαιτέρω, η εταιρεία έχει δεσμευθεί δημόσια πως, σε περίπτωση που στο μέλλον διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά σε συνεργαζόμενο πρατήριο, θα κατεβάσει το σήμα και θα καταγγείλει τη σύμβαση εντός 24 ωρών, χωρίς να περιμένει την προθεσμία των 10 ημερών που προβλέπει ο νόμος. 

Οι προοπτικές για το 2025 – Το βλέμμα στραμμένο σε νέες συνέργειες  και επενδύσεις

Η ελίν προχωρά στον ενεργειακό της μετασχηματισμό με σταθμούς LNG-CNG, ταχυφορτιστές σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Blue και επενδύσεις σε ΑΠΕ μέσω της electricon και aerion. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της θέσης της στην Ελλάδα και η περαιτέρω ανάπτυξη στο εξωτερικό καθώς και η δημιουργία ενεργειακών σταθμών στα πρατήριά της.

Στο μικροσκόπιο της ελίν μπαίνουν νέες συνέργειες και στο κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας σε διεθνές επίπεδο ενώ η εταιρεία εξετάζει και πιθανές συνεργασίες στους νέους ενεργειακούς σταθμούς που επιδιώκει να διαμορφώσει. Ειδικότερα, βρίσκεται σε συζητήσεις για «άνοιγμα» και στο κομμάτι του καφέ και της εστίασης με σκοπό την ένταξή του στα πρατήριά της.

Το επενδυτικό της πλάνο με ορίζοντα το 2030 έχει στόχο τη διαμόρφωση της ελίν ως οικονομικά ισχυρής και αυτάρκης, με βασικούς πυλώνες την ποιότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Τούτων δοθέντων, στα «σκαριά» της εταιρείας για το επόμενο διάστημα είναι η βελτίωση των πρατήριων της αλλά και τα ανταγωνιστικά σταθερά τιμολόγια στην ηλ. ενέργεια.

Νέο κύμα αυξήσεων στα καύσιμα το 2027

Ο κ. Αληγιζάκης έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στην απόφαση του ΣΕΔΕ II (Συστήματα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών) που αφορά στην επίτευξη των στόχων μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα και θα επιβαρύνει από την 1η Ιανουαρίου του 2027 το κόστος όλων των ορυκτών καυσίμων για οδικές μεταφορές, θέρμανση και μικρές – μεσαίες βιομηχανίες, με ένα ποσό περίπου 45 ευρώ (το οποίο αποτελεί την σημερινή εκτίμηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών). 

Ο ίδιος εξήγησε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές θα μεταφραστεί σε 800 εκατ. ευρώ ετησίως, με την αύξηση στη βενζίνη να αναμένεται να φτάσει περί τα 102 ευρώ το κυβικό μέτρο, τα 113 ευρώ το diesel κίνησης και τα 140 ευρώ για το μαζούτ.

«Τα καύσιμα στην Ελλάδα που είναι ήδη επιβαρυμένα με τους υψηλότερους φόρους στην Ε.Ε. και δασμούς που αποτελούν το 60% της αξίας, θα επιβαρυνθούν με ένα ακόμα υψηλό ποσό που θα επιβαρύνει τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά θα μειώσει και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», εκτίμησε χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης.