Χειμώνας χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο για την ΕΕ
AP
AP

Χειμώνας χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο για την ΕΕ

Με τις εκτιμήσεις για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 να πληθαίνουν, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα περάσει το χειμώνα χωρίς σημαντικές ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

«Πρόκειται για το πιο καθαρό σημάδι μέχρι τώρα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιβιώσει αυτόν το χειμώνα χωρίς σημαντικές ροές ρωσικούς αερίου, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επανειλημμέωνς κατηγορήσει τη Μόσχα ότι μετατρέπει σε όπλο την ενέργεια», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg. 

H Ευρώπη αποδύεται σε μάχη με το χρόνο για να διερευνήσει το πιθανό σαμποτάζ που κρύβεται πίσω από τις ανεξήγητες διαρροές στους δύο ρωσικούς αγωγούς αερίου κάτω από τη Βαλτική  Θάλασσα, υποδομή που βρίσκεται στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέσκι, ανέφερε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από σαμποτάζ ενώ ο πρωθυπουργός της Δανίας και η Ρωσία, δήλωσαν ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Ωστόσο, παραμένει κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο το κίνητρο που μπορεί να οδήγησε σε κάτι τέτοιο αν βεβαίως αποδειχθεί ότι πρόκειται για δολιοφθορές. 

Η Αρχή Ναυσιπλοίας της Σουηδίας εξέδωσε προεδιοποίηση για δύο διαρροές τον αγωγό Nord Stream 1, μια μέρα αφού καταγράφτηκε διαρροή από τη Δανία στον Nord Stream 2, η οποία οδήγησε σε περιορισμούς στην κυκλοφορία των πλοίων και σε μικρή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. 

«Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια ενέργεια σαμποτάζ. Δεν ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι συνέβη, αλλά είναι ξεκάθαρα μια ενέργεια σαμποτάζ που σχετίζεται με το επόμενο βήμα στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοραβιέσκι κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου αγωγού μεταξύ Νορβηγίας και Πολωνίας. 

Σύμφωνα με την γερμανική Tagesspiegel, οι αγωγοί μπορεί να έχουν γίνει στόχοι δολιοφθοράς. Η εφημερίδα επικαλείται άνθρωπο που συμμετέχει στη διαδικασία έρευνας από τις ομοσπονδιακές αρ΄χες  ο οποιός δηλώνει ότι «όλα συνηγορούν κατά της σύμπτωσης». 

H φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας από το σημείο της διαρροής δείχνει ότι η διαρροή προκαλεί διαταραχή στην επιφάνεια της θάλασσας που ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο σε διάμετρο. 

 

«Η φαντασία μας δεν παράγει πια σενάριο που να μην σχετίζεται με στοχευμένη επίθεση», προσθέτει υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια επίθεση ή ενέργεια σαμποτάζ δεν είναι απλή υπόθεση και θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από ειδικές δυνάμεις με την βοήθεια υποβρυχίου! 

Από την πλευρά της η Ενεργειακή Αρχή της Δανίας κάνει λόγο για διαρροή από τον αγωγό Nord Stream 2 μεγάλων ποσοτήτων αερίου στη Βαλτική Θάλασσα. 

«Βλεπουμε ότι βγαίνει πολύ αέριο, οπότε δεν είναι μια μικρή ρωγμή, είναι μια πολύ μεγάλη τρύπα», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της.  

Προσέθεσε δε ότι η διαρροή μπορεί να είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να είναι και κάτι άλλο, «απλά είναι ακραία σπάνιο να συμβαίνει κάτι τέτοιο». 

Τη σπανιότητα διαρροών από τεχνικά προβληματα επεσήμανε και το Eurasia Group

«Οι πολλές υποβρύχιες διαρροές σημαίνεουν ότι κανένας από τους αγωγούς δεν θα μπορεί να μεταφέρει αέριο στην ΕΕ τον χειμώνα, όποιες και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ανάλογα με την έκταση της ζημιάς, οι δαρροές μπορεί να σηματοδοτήσουν και το μόνιμο κλείσιμο των γραμμών», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου αυξήθηκαν μετά τις εξελίξεις αυτές, με τον δείκτη TRNLTTFMc1 να ενισχύεται κατά σχεδόν 10%. Οι τιμές ωστόσο βρίσκονται χαμηλότερα από τα υψηλά που έφτασαν φέτος αν και παραμένουν πάνω από 200% πάνω, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021. 

"Προκαλεί ανησυχία η πτυχή της ασφάλειας των αγωγών σε όλη την ΕΕ, καθώς αυτό φαίνεται να είναι δολιοφθορά... και μόνο θα επιδεινώσει τις ανησυχίες για την προσφορά για τον ερχόμενο χειμώνα", δήλωσε ο αναλυτής της Refinitiv, Τίμοθι Κραμπ.

Οι διαρροές σημειώθηκαν λίγο πριν την τελετή εγκαινίων σήμερα του Αγωγού της Βαλτικης που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στην Πολωνία, κεντρικό στοιχείο των προσπαθειών της Βαρσοβίας να απαλλαγεί από την εξάρτηση στις ρωσικές προμήθειες.