Δεν απέκλεισε το σαμποτάζ στους αγωγούς του Nord Stream
AP
AP
Κρεμλίνο

Δεν απέκλεισε το σαμποτάζ στους αγωγούς του Nord Stream

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ως αιτία για τη ζημιά στο δίκτυο αγωγών Nord Stream που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Nord Stream AG, ο διαχειριστής του δικτύου, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι τρεις υπεράκτιες γραμμές του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν «πρωτοφανείς» ζημιές μέσα σε μια μέρα. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

«Καμία επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν η δολιοφθορά ήταν η αιτία της ζημιάς.

Είπε επίσης ότι το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ με την κατάσταση, η οποία απαιτεί έγκαιρη έρευνα, καθώς είναι ένα ζήτημα για την ενεργειακή ασφάλεια για "όλη την ήπειρο".

Το Κρεμλίνο, είπε ο Πεσκόφ, ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτούσε άμεση διερεύνηση, καθώς επρόκειτο για ένα ζήτημα που επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια "όλης της ηπείρου".

"Αυτά είναι πολύ ανησυχητικά νέα. Πράγματι, μιλάμε για κάποια ζημιά ασαφούς φύσης στον αγωγό στην οικονομική ζώνη της Δανίας", είπε ο Πεσκόφ. «Αυτό είναι ένα θέμα που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου».

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2 έχουν κοινή ετήσια χωρητικότητα 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων - περισσότερο από το ήμισυ του κανονικού όγκου εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Η Ναυτιλιακή Αρχή της Σουηδίας εξέδωσε προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά την ανακάλυψη διαρροής στον κοντινό αγωγό Nord Stream 2.

Η Nord Stream AG είπε ότι ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργική ικανότητα του συστήματος δικτύου φυσικού αερίου. 

Κάθε γραμμή του αγωγού αποτελείται από περίπου 100.000 χαλύβδινους σωλήνες βάρους 24 τόνων επικαλυμμένους με σκυρόδεμα που έχουν τοποθετηθεί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας. Οι αγωγοί έχουν σταθερή εσωτερική διάμετρο 1.153 μέτρα, σύμφωνα με το Nord Stream.

Τα τμήματα των αγωγών βρίσκονται σε βάθος περίπου 80-110 μέτρων.