Σενάρια υποβρύχιας δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2
AP
AP

Σενάρια υποβρύχιας δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2

Οι Αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας, την ώρα που δημοσιεύμα του γερμανικού Τύπου κάνει λόγο για δολιοφθορά που απαιτεί συμμετοχή υποβρυχίου. 

"Υπάρχουν δύο διαρροές στο Nord Stream 1 - μία στη σουηδική οικονομική ζώνη και μία στην οικονομική ζώνη της Δανίας. Είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη", δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Σουηδικής Ναυτιλιακής Διοίκησης.

Οι διαρροές εντοπίστηκαν βορειοανατολικά του δανικού νησιού Μπορνχολμ. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι προκάλεσε τις διαρροές.

Χτες, οι δανικές αρχές ζήτησαν από τα πλοία να απομακρυνθούν από μια ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του Μπόρνχολμ μετά από διαρροή αερίου από τον ανενεργό ρωσικής ιδιοκτησίας αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με την γερμανική Tagesspiegel, οι αγωγοί μπορεί να έχουν γίνει στόχοι δολιοφθοράς. Η εφημερίδα επικαλείται άνθρωπο που συμμετέχει στη διαδικασία έρευνας από τις ομοσπονδιακές αρ΄χες  ο οποιός δηλώνει ότι «όλα συνηγορούν κατά της σύμπτωσης». 

«Η φαντασία μας δεν παράγει πια σενάριο που να μην σχετίζεται με στοχευμένη επίθεση», προσθέτει υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια επίθεση ή ενέργεια σαμποτάζ δεν είναι απλή υπόθεση και θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από ειδικές δυνάμεις με την βοήθεια υποβρυχίου! 

Κανένας από τους δύο αγωγούς δεν διοχέτευε φυσικό αέριο στην Ευρώπη όταν πραγματοποιήθηκαν οι διαρροές αλλά και οι δύο περιείχαν αέριο υπό πίεση. Οι βλάβες που υπέστησαν θα εμποδίσει τις προσπάθειες για επανεκκίνηση της εμπορικής τροφοδοσίας και από τους δύο αγωγούς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργότερα σήμερα αναμένεται να εγκαινιαστεί ο Βαλτικός Αγωγός, ένας νέος υποβρύχιος αγωγός που μεταφέρει Νορβηγικό φυσικό αέριο στην Πολωνία με ετήσια ικανότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα. 

Οι αρχές της Δανίας έχουν αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας στον τομέα της ενέργειας μετά τις διαρροές. 

«Διαρροές στους αγωγούς αερίου συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια. Θέλουνμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ενδελεχής παρακολούθησαν της κρίσιμης υποδομής της Δανίας για να ενισχύσουμε την ασφάλεια τροφοδοσίας στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ενέργειας της χώρας, Κρίστοφερ Μποτζάου. 

Σε ό,τι αφορά τη ναυσιπλοία τα πλοία μπορεί να χάσουν την πλευστότητα τους όταν μπαίνουν στην περιοχή ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης σε νερό και αέρα, όπως διευκρινίζουν οι Αρχές. 

Επίσης, επισημαίνεται ότι η διαρροή αερίου μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον μόνο τοπικά, ωστόσο θα υπάρξει μια επιβάρυνση στο κλίμα από το διαφυγόν μεθάνιο. 

Λίγο αργότερα, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι οι διαρροές αερίου από τον Nord Stream προκλήθηκαν από σύμπτωση.

Αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, τόνισε η Φρέντερικσεν μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό DR στη διάρκεια επίσκεψής της στην Πολωνία.

Κρεμλίνο: Δεν απέκλεισε το σαμποτάζ
 

Το Κρεμλίνο δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ως αιτία για τη ζημιά στο δίκτυο αγωγών Nord Stream που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα.

«Καμία επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν η δολιοφθορά ήταν η αιτία της ζημιάς.

Είπε επίσης ότι το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ με την κατάσταση, η οποία απαιτεί έγκαιρη έρευνα, καθώς είναι ένα ζήτημα για την ενεργειακή ασφάλεια για "όλη την ήπειρο".

 

Με πληροφορίες από Reuters