Επενδυτικό σχέδιο ύψους 3,5 δισ. ευρώ έχει στα «σκαριά» η ΔΕΗ, έχοντας ήδη επενδύσει 500 εκατ ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Μιλώντας χθες στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ο πρόεδρος του ομίλου, Γ. Στάσσης, παρουσίασε τις βασικές αρχές του μοντέλου λειτουργίας της επιχείρησης, που όπως είπε, την καθιστούν ανθεκτική στην μεταβλητότητα της αγοράς ενέργειας.
Βάσει αυτού, θα συνεχιστούν οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, παράλληλα με το οριστικό «σβήσιμο» του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων το 2026 ώστε να ανακοπούν οι απώλειες λόγω του κόστους των CO2, ενώ η εγκατάσταση ευέλικτης ισχύος από μπαταρίες, αντλησιοταμίευση και μονάδες φυσικού αερίου διαμορφώνουν ένα μείγμα παραγωγής που δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της αγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση με τον τρόπο αυτό το μοντέλο λειτουργίας της ΔΕΗ καθίσταται ανθεκτικό και δεν επηρεάζεται μακροπρόθεσμα από τις αλλαγές στην παραγωγή των ΑΠΕ λόγω εποχικότητας, καιρικών συνθηκών, ή και περικοπών οι οποίες είναι αναμενόμενο να γίνονται.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ευρωπαϊκό προφίλ της εταιρείας τονίζοντας ότι δεν είναι εκτεθειμένη στην αγορά των ΗΠΑ και τις όποιες αλλαγές συμβαίνουν εκεί.
Την ίδια στιγμή, τόνισε, ότι μαζί με τις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας συνεχίζονται δυναμικά οι προσπάθειες επέκτασης της ΔΕΗ στις αγορές της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας.
Αυξημένη ισχύς στις ΑΠΕ
Αναφορικά με τον τομέα των ΑΠΕ πρέπει να σημειωθεί ότι το 89% των επενδύσεων του πρώτου τριμήνου που ανήλθαν σε 480 δις ευρώ αφορούσαν πράσινα έργα, ευέλικτης παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 700 MW το πρώτο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 6,2 GW έναντι 4,7GW το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς έργα συνολικής ισχύος 3,7GW βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού (υποβολή προσφορών).
Για την εγχώρια αγορά των ΑΠΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγοράς από τη ΔΕΗ έργων της Total, εμμένοντας στην ανάπτυξη των έργων που έχει ήδη σχεδιάσει η επιχείρηση.
Παράλληλα, ξεκίνησε τον Μάρτιο η δεύτερη φάση της κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού 490 MW στη Μεγαλόπολη. Σημειώνεται ότι τα πρώτα 125 MW του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025.
Επιπλέον, ξεκίνησε η κατασκευή δύο νέων σταθμών αποθήκευσης στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για το σταθμό «Μελίτη 1» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και χωρητικότητας 96 MWh, ο οποίος θα κατασκευαστεί κοντά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Ο δεύτερος είναι ο «Πτολεμαΐδα 4» με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50 MW και χωρητικότητα 100 MWh στην περιοχή των πρώην ορυχείων της Πτολεμαΐδας.
Μάλιστα σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο για την τριετία 2025–2027, η ΔΕΗ προγραμματίζει τη λειτουργία έργων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 600 MW, τα οποία βρίσκονται ήδη σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.