Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Continental Resources εκτιμά ότι υπάρχει κοίτασμα 6,1 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στη Λεκάνη του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
Η Continental Resources και η τουρκική εθνική εταιρεία πετρελαίου TPAO υπέγραψαν το Μάρτιο συμφωνία κοινοπραξίας για την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου στην εν λόγω λεκάνη.
«Οι τρέχουσες ετήσιες τουρκικές εισαγωγές (αργού) πετρελαίου είναι 365 εκατομμύρια βαρέλια. Έτσι τα 6,1 δισεκατομμύρια βαρέλια του κοιτάσματος είναι ένας θαυμάσιος αριθμός», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στη διάρκεια επίσκεψής του αυτή την εβδομάδα στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο υπουργός είχε προηγουμένως δηλώσει πως η συμφωνία του Μαρτίου ανοίγει «μια νέα εποχή στην τοπική εξερεύνηση για πετρέλαιο» με την Τουρκία να θεωρεί εξέλιξη κλειδί την ανακάλυψη κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου. Έχει στόχο να παράγει σχιστολιθικό αέριο στη βορειοδυτική περιφέρεια της Ανατολικής Θράκης, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.
«Το σχιστολιθικό πετρέλαιο και το σχιστολιθικό αέριο θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα», δήλωσε.
Η Continental Resources δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Συζητήσεις με καναδικό «κολοσσό» για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού
Παράλληλα, σχέδιο για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ο οποίος αποκάλυψε συνομιλίες της τουρκικής ηγεσίας με την καναδική Candu Energy, στο πλαίσιο επίσκεψης του στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις αφορούν σχέδια για την κατασκευή του δεύτερου και τρίτου πυρηνικού σταθμού σύμφωνα με του Τούρκο υπουργό Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε πως η Τουρκία θέλει «να βάλει ένα όνομα» φέτος στα προγράμματα για τους επιπλέον σταθμούς που σχεδιάζει.
Δήλωσε ανοιχτός σε συμφωνίες με τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις Ρωσία, Νότια Κορέα και Κίνα, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων και με άλλες χώρες. «Μία απ' αυτές είναι, για παράδειγμα, ο Καναδάς. Η εταιρεία Candu», πρόσθεσε.
Ωστόσο, από την πλευρά της εταιρείας δεν υπήρξε άμεση απάντηση.
Με την επέκταση της πυρηνικής της ισχύος, η Τουρκία μπαίνει στο κάδρο των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων. Η Rosatom, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας στο Ακούγιου, στη επαρχία της Μερσίνας στα παράλια της Μεσογείου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συναφθεί το 2010.
Η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα δεύτερο πυρηνικό σταθμό στην επαρχία της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα και ένα τρίτο πυρηνικό σταθμό στη βορειοδυτική περιφέρεια της Ανατολικής Θράκης.