Σταθεροποιητικές τάσεις για χρυσό, ασήμι και χαλκό τη Δευτέρα
Shutterstock
Shutterstock

Σταθεροποιητικές τάσεις για χρυσό, ασήμι και χαλκό τη Δευτέρα

Οι τιμές του χρυσού σταθεροποιήθηκαν λίγο κάτω από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, με την προσοχή να στρέφεται κυρίως στα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. 

Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων είδαν τις τιμές των ράβδων να αυξάνονται απότομα σε υψηλά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, ιδίως καθώς ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός ήταν κοντά στο να φθάσει σε επίπεδα με τα οποία η Fed ήταν άνετη. 

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν κάποια υποχώρηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ, βοήθησαν επίσης τις τιμές των ράβδων, όπως και η αδυναμία του δολαρίου και των αποδόσεων του Δημοσίου.

Ο επιτόπιος χρυσός αυξήθηκε 0,1% στα 2.180,47 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Απρίλιο αυξήθηκαν 0,1% στα 2.187,00 δολάρια ανά ουγγιά έως τις 00:50 ώρα Ελλάδας (04:50 ώρα Ελλάδας). Και τα δύο μέσα διαπραγματεύονταν λίγο κάτω από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν την Παρασκευή. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού σημείωσαν υψηλό ζωής στα 2.203,0 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου σημείωσε υψηλό στα 2.195,20 δολάρια ανά ουγγιά την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τα λοιπά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 919,40 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι υποχώρησαν κατά 0,1% στα 24,517 δολάρια ανά ουγγιά.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού με λήξη τον Μάιο σταθεροποιήθηκαν στα 3,8957 δολάρια ανά λίβρα τη Δευτέρα, παρακολουθώντας τα μέτρια οικονομικά μηνύματα από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι εισαγωγές χαλκού της Κίνας αυξήθηκαν κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξής τους παρέμεινε υποτονικός, ιδίως καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα στη χώρα παρέμεινε σε ύφεση.

Η άποψη αυτή ενισχύθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο. Ενώ ο πληθωρισμός των καταναλωτών αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ο πληθωρισμός των παραγωγών ωθήθηκε περαιτέρω σε αποπληθωριστικό έδαφος, υποδεικνύοντας ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα, βασικός μοχλός της κινεζικής ζήτησης χαλκού, παρέμεινε σε ύφεση.