Σπάει τα κοντέρ ο χρυσός: Με ράλι 2,68% ξεπέρασε τα 2.434 δολάρια - Νέο ιστορικό υψηλό

Σπάει τα κοντέρ ο χρυσός: Με ράλι 2,68% ξεπέρασε τα 2.434 δολάρια - Νέο ιστορικό υψηλό

Ο φόβος για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εξαιτίας των απειλών του Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ οδηγεί τον χρυσό από ρεκόρ σε ρεκόρ. Το ράλι διευρύνεται στο +2,68% με την ουγγιά να φτάνει 2.436 δολάρια. Την ίδια στιγμή το ασήμι καταγράφει σημαντικά κέρδη 4,87% στα 29,6 δολάρια. Διεθνείς οίκοι βλέπουν τον χρυσό ακόμα και στα 3.000 δολάρια.  

Μεγάλοι οίκοι βλέπουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου για το πολύτιμο μέταλλο. Η JP Morgan ανέφερε πως ο χρυσός αποτελεί το «νούμερο 1 εμπόρευμα αυτήν την περίοδο» και «η τιμή του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά», ενώ η Goldman Sachs κάνει και αυτή λόγο για 2.500 δολάρια, επίσημαίνοντας τα οφέλη από ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων και το γεωπολιτικό ρίσκο.

Είναι πιθανό η τιμή του χρυσού να φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά εάν ενισχυθεί η υπάρχουσα τάση αποδολαριοποίησης των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών και υπάρξει γεωπολιτική αστάθεια, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi. Στην περίπτωση αυτή θα υπήρχε και κρίση εμπιστοσύνης για το δολάριο, συμπλήρωσαν. Μάλιστα σύμφωνα με την Citi, τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί ρεκόρ στις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες διότι επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα και να μειώσουν τον πιστωτικό κίνδυνο.

Σημαντική άνοδο καταγράφει και το ασήμι το οποίο σήμερα ξεπέρασε τα 29,5 δολάρια. Το Silver Institute ανέφερε σε έκθεσή του ότι η παγκόσμια ζήτηση αργύρου αναμένεται να φθάσει τα 1,2 δισ. ουγγιές το 2024, αγγίζοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Το Ινστιτούτο  δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως το ασήμι θα έχει μια «καταπληκτική χρονιά», ιδίως όσον αφορά τη ζήτηση. Ο άργυρος χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς και συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

«Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: Κινείται μαζί με τον χρυσό, αλλά αργότερα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals. «Πρώτα θα εκτιναχθεί ο χρυσός και στη συνέχεια θα δείτε το ασήμι να απογειώνεται γρήγορα. Και το ασήμι πάντα υπεραποδίδει, απλά με καθυστέρηση», κατέληξε.