Ο OPEC+ διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή
AP
AP
Πετρέλαιο

Ο OPEC+ διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή

Ο OPEC+ συμφώνησε να διατηρήσει τους στόχους του για την παραγωγή πετρελαίου στη συνεδρίαση της Κυριακής, την ώρα που οι αγορές προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και οι χώρες της G7, η ΕΕ και η Αυστραλία συμφώνησαν σε πλαφόν 60 δολαρίων το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης.

Οι εκπρόσωποι των 13 μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) υπό το Ριάντ και οι 10 σύμμαχοί τους υπό τη Ρωσία συμφώνησαν να διατηρήσουν το πλαφόν που είχε αποφασιστεί τον Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+, που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟPEC) και συμμάχους μεταξύ των οποίων η Ρωσία, προκάλεσαν την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών τον Οκτώβριο όταν συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο και μέχρι τα τέλη του 2023.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τον οργανισμό και έναν από τους ηγέτες του, τη Σαουδική Αραβία, ότι παίρνουν το μέρος της Ρωσίας παρά τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Μόσχα εναντίον της Ουκρανίας. 

Ο OPEC+ υποστήριξε πως μείωσε την παραγωγή λόγω ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί από τον Οκτώβριο λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής και της παγκόσμιας ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων.

Όμως την Κυριακή, ο Οργανισμός των Πετρελαιοπαραγωγικών χωρών και των συμμάχων τους, αποφάσισε να διατηρήσει την πολιτική του αμετάβλητη. Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για τις 4 Ιουνίου 2023, όμως ο οργανισμός δήλωσε έτοιμος να συγκληθεί «ανά πάσα στιγμή», προκειμένου να λάβει "επιπλέον άμεσα μέτρα" αν χρειαστεί.

Την Παρασκευή, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ένα πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έσοδα διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα είπε ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και πως εξετάζει πώς θα απαντήσει.

Πολλοί αναλυτές και υπουργοί του OPEC έχουν πει πως το πλαφόν είναι πολύπλοκο και πιθανόν αναποτελεσματικό καθώς η Μόσχα πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η JP Morgan δήλωσε την Παρασκευή ότι ο OPEC+ θα μπορούσε να αναθεωρήσει το νέο έτος λόγω των εξελίξεων με την κινεζική οικονομία και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Κυριακή πως η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή παρά να προμηθεύσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και είπε πως αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά.

Σύμφωνα με το Reuters, αρκετά μέλη του OPEC+ έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για το πλαφόν λέγοντας πως το μέτρο θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί από τη Δύση εναντίον οιουδήποτε παραγωγού.

Οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως το μέτρο δεν στοχεύει τον OPEC+.

 Διαβάστε επίσης: Τι θα κρίνει την τιμή του πετρελαίου