Mytilineos: Αίτημα από ΕΕ για παραγωγή γαλλίου, απαραίτητο για microchips

Mytilineos: Αίτημα από ΕΕ για παραγωγή γαλλίου, απαραίτητο για microchips

Επείγουσα κλήση προς την Mytilineos και άλλες εταιρείες παραγωγής μετάλλων απηύθυνε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να εξετάσουν εάν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής βασικών μετάλλων για την κατασκευή ημιαγωγών (microchips)

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΕ ζήτησε από την Mytilineos να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται ως υποπροϊόν στη μετατροπή του βωξίτη σε αλουμίνα, την πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου.

Δημιουργείται μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ευκαιρία για τη Mytilineos, δεδομένου ότι η «Αλουμίνιον» είναι σήμερα η μοναδική μονάδα που παράγει αλουμίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν κονδύλια για το συγκεκριμένο αντικείμενο στο Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των επενδύσεων που πρέπει να πραγματοποιήσει η εταιρεία για την παραγωγή του γαλλίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η ΕΕ προμηθευόταν το 71% του γαλλίου και το 45% του γερμανίου από την Κίνα. Ωστόσο, το Πεκίνα αποφάσισε πρόσφατα να περιορίσει τις εξαγωγές των δύο αυτών μετάλλων, γεγονός που ήγειρε ανησυχίες στη Γηραιά Ήπειρο.

Ωστόσο, η δεινή κατάσταση του τομέα των μετάλλων στην Ευρώπη καθιστά δύσκολη πρόταση για τις εταιρείες να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή γάλλιου χωρίς κρατική στήριξη που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος της περιοχής και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αυτά έχουν ήδη αναγκάσει πολλά μεταλλουργεία να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τις προμήθειες ορυκτών που δέχονται πιέσεις από την Κίνα. Η ΕΕ κατέβαλε παρόμοιες προσπάθειες για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή μαγνησίου μετά τη μείωση της παραγωγής από την Κίνα το 2021 λόγω ενεργειακών ελλείψεων.

Η Eurometaux, ο εμπορικός φορέας του μπλοκ για τα μη σιδηρούχα μέταλλα, επιβεβαίωσε ότι αρκετές εταιρείες εξετάζουν τρόπους να βελτιωθεί η κατάσταση στην Γηραιά Ήπειρο σε ό,τι αφορά την παραγωγή σε γερμάνιο και το γάλλιο, αλλά προειδοποίησε ότι «αυτή είναι μια ευρύτερη συζήτηση βιομηχανικής πολιτικής». «Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα που θα βρεθούν στο γεωπολιτικό επίκεντρο», δήλωσε η ίδια πηγή.

Τι γνωρίζουμε για τα μέταλλα γάλλιο και γερμάνιο

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα (03/07) ότι θα επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές στις πρώτες ύλες γάλλιο και γερμάνιο από την 1η Αυγούστου. Τι ξέρουμε όμως για αυτά;

Το μετάλλευμα γερμάνιο είναι σπάνιο και το περισσότερο παράγεται ως υποπροϊόν της παραγωγής ψευδαργύρου και από ιπτάμενη τέφρα που είναι προϊόν της καύσεως του άνθρακα.

Η Κίνα παράγει περίπου το 60% του παγκόσμιου γερμανίου, σύμφωνα με τον οργανισμό Critical Raw Materials Alliance (CRMA), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το υπόλοιπο να προέρχεται από Καναδά, Φινλανδία, Ρωσία και ΗΠΑ.

Η Κίνα εξήγαγε 43,7 μετρικούς τόνους ακατέργαστου και επεξεργασμένου γερμανίου το 2023, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.

Το μετάλλευμα γάλλιο βρίσκεται στα μεταλλεύματα ψευδαργύρου και στον βωξίτη και παράγεται κατά την επεξεργασία του τελευταίου για την παραγωγή αλουμινίου.  Περίπου το 80% παράγεται στην Κίνα, σύμφωνα με τον CRMA.

Το γάλλιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή «αρσενίδιο του γαλλίου» και χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά. Μόνο λίγες εταιρείες,  μία στην Ευρώπη και οι υπόλοιπες στην Ιαπωνία και την Κίνα, μπορούν να το κάνουν με την απαιτούμενη καθαρότητα, αναφέρει ο CRMA.

Η Κίνα εξήγαγε 94 μετρικούς τόνους γάλλιο το 2022, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.

Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ του μετάλλου γάλλιο και αρσενίδιο του γαλλίου (GaAs) το 2022 ήταν αξίας περίπου 3 εκατ. δολαρίων και 200 ​​εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα, σύμφωνα με το USGS.

Ποιος παράγει τα μέταλλα

Μικρές ποσότητες γάλλιο, περίπου 10.000 μετρικοί τόνοι το 2021, παράγονται από την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Η Γερμανία και το Καζακστάν το παρήγαγαν επίσης στο παρελθόν. Μετά την άνοδο των τιμών το 2020 και το 2021, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα επανεκκινήσει την πρωτογενή παραγωγή γαλλίου.

Η Canada's Teck Resources, ο μεγαλύτερος παραγωγός γερμάνιο στη Βόρεια Αμερική, εξορύσσει το υλικό από το μεταλλουργείο Trail στη Βρετανική Κολομβία.

Η αμερικανική Indium Corporation παράγει επίσης γερμάνιο, ενώ η βελγική Umicore παράγει γερμάνιο και γάλλιο.

Πού χρησιμοποιούνται 

Τα μέταλλα χρησιμοποιούνται σε τσιπ υπολογιστών υψηλής ταχύτητας και για τους τομείς της άμυνας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το γερμάνιο είναι το «κλειδί» για τα καλώδια οπτικών ινών και χρησιμοποιείται επίσης σε πλαστικά καθώς και σε συσκευές υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Το μέταλλο και τα οξείδια του χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές όπως συσκευές νυχτερινής όρασης καθώς και αισθητήρες δορυφορικών εικόνων. Είναι επίσης σημαντικό για τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως τα ηλιακά κύτταρα. 

Οι ημιαγωγοί που κατασκευάζονται με «αρσενίδιο του γαλλίου» αντί για πυρίτιο μπορούν να λειτουργούν σε υψηλότερες συχνότητες και είναι ανθεκτικότερες στη θερμότητα, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Wafer World.

Παράγουν επίσης λιγότερο θόρυβο από τις συσκευές πυριτίου, ειδικά σε υψηλές συχνότητες λειτουργίας, καθιστώντας τις χρήσιμες σε ραντάρ και συσκευές ραδιοεπικοινωνίας, δορυφόρους και LED, σημειώνει ακόμα.

Το κόστος

Το γάλλιο με καθαρότητα 99,99% στην Κίνα αξιολογήθηκε τελευταία φορά στα 245 δολάρια το κιλό τη Δευτέρα, αυξημένο κατά 5,97% από την προηγούμενη συνεδρίαση και το υψηλότερο από τις 16 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Μετάλλων της Σαγκάης στο Refinitiv Eikon.

Η τιμή του γερμανίου της Κίνας εμφανίστηκε τελευταία φορά στα 1.264 δολάρια ανά κιλό τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Shanghai Metal Exchange στο Refinitiv Eikon.

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Περιορίζει τις εξαγωγές δυο πολύτιμων μετάλλων - Πλήγμα για Ευρώπη