Περιζήτητη στους πλούσιους Αμερικάνους η ελληνική «Χρύση Βίζα»
Shutterstock
Shutterstock

Περιζήτητη στους πλούσιους Αμερικάνους η ελληνική «Χρύση Βίζα»

Η κατάργηση της «χρυσής βίζας» από Ισπανία και Πορτογαλία, ανεβάζει πολύ στις προτιμήσεις των ευκατάστατων αποδήμων την Ελλάδα, δίνοντας στην χώρα την ευκαιρία ανάπτυξης μιας νέας μορφής τουρισμού.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μία τάση, που έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και την Κίνα, κατά την οποία εύποροι πολίτες επιλέγουν να διαμένουν μόνιμα σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου μέσω του προγράμματος «κατοικία μέσω επένδυσης».

Η Ελλάδα, μία χώρα που για πολλούς αποτελεί ονειρικό προορισμό, βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές της εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας, φιλοξενώντας περισσότερους από 2.767 ανθρώπους την παρούσα στιγμή.

Η κατάργηση της εν λόγω δυνατότητας στην Πορτογαλία, η οποία για χρόνια αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για τους απόδημους Αμερικανούς, δίνει περιθώριο στην Ελλάδα, η οποία έχει παρόμοιο κλίμα και συνθήκες διαβίωσης, να αναδειχθεί στην πρώτη θέση των επιλογών τους, όπως περιγράφει το CNBC.

Μάλιστα, η εμπειρογνώμονας μετανάστευσης της Astons USA, Alina Lesina, δήλωσε ότι φαίνεται πιθανό ότι η Ελλάδα θα γίνει πλέον ο «προορισμός επιλογής» για τους πλούσιους Αμερικανούς ομογενείς.

Η Ελλάδα έχει δει μια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα «κατοικία μέσω επένδυσης» το 2022, ακόμη και όταν τέτοια προγράμματα αντιμετωπίζουν κρίσεις αλλού.

Οι εκδόσεις του προγράμματος «χρυσή βίζα» της χώρας - το οποίο χορηγεί πενταετή άδεια παραμονής σε άτομα που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 δολάρια σε ελληνικά ακίνητα - σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022 σε 2.767, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ελληνικού Υπουργείου Ασύλου και Μετανάστευσης.

Ενώ μάλιστα οι Κινέζοι πολίτες είναι οι κορυφαίοι αιτούντες του προγράμματος, αντιπροσωπεύοντας το 63% όλων των αιτήσεων από την έναρξή του το 2014, η απόσυρση της Πορτογαλίας από την εν λόγω αγορά, αφήνει του αμερικανούς να αναδυθούν ως ευκαιρία.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις από πλούσιους Αμερικανούς πολίτες αυξήθηκαν κατά 740% μόνο το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Astons, τοποθετώντας την Ελλάδα ως τον τρίτο προτιμώμενο προορισμό "διαμονής μέσω επενδύσεων" των Αμερικανών μετά την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα 500.000 δολάρια το ελάχιστο όριο επένδυσης από τον Μάιο

Η Ολυμπία Αναστασοπούλου, γενική γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, δήλωσε ότι η τάση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της μεγάλης απήχησης που έχει ήδη η χώρα στους παραθεριστές.

«Σε σύγκριση με αυτές τις άλλες χώρες, έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», δήλωσε η Αναστασοπούλου στο CNBC Travel στην ITB Berlin.

«Έχουμε χαμηλότερο κόστος ζωής, εξαιρετικό κλίμα όλο το χρόνο και επαναλαμβάνουμε το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες», είπε.

Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διπλασιάσει το ελάχιστο όριο επένδυσης σε 500.000 δολάρια από τον Μάιο, φέρνοντάς το πιο κοντά σε παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία.

Η Αναστασοπούλου δήλωσε ότι αυτό έγινε «για να προστατεύσουμε την τοπική αγορά ακινήτων και να προστατεύσουμε τους νέους ανθρώπους». Πρόσθεσε όμως ότι οι αλλαγές θα είναι ανοικτές σε επαναξιολόγηση και πιθανή προσαρμογή.

Δυνατός ανταγωνισμός

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως προγραμμάτων «διαμονής μέσω επένδυσης», σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη της εταιρείας συμβούλων για θέματα ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν επί του παρόντος στους συγκεκριμένους δείκτες, σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία για τους χρόνους διεκπεραίωσης, την ποιότητα ζωής και το συνολικό κόστος.

Τα αφρικανικά έθνη συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που προσφέρουν νέα προγράμματα διαμονής και διπλής υπηκοότητας με αντάλλαγμα την εισροή κεφαλαίων από άτομα με μετρητά για ξόδεμα.

Η Κένυα βρίσκεται επί του παρόντος σε προχωρημένο στάδιο εισαγωγής της υπηκοότητας μέσω επενδύσεων. Η Ουγκάντα, επίσης, φέρεται να εξετάζει ένα παρόμοιο πρόγραμμα.

Συμμετέχουν σε προγράμματα όπως το νησί του Ινδικού Ωκεανού Μαυρίκιος, το οποίο προσφέρει κατοικία σε όσους επενδύσουν τουλάχιστον 375.000 δολάρια σε μία από τις έξι πολυτελείς αναπτύξεις ακινήτων. Οι κοντινές Σεϋχέλλες προσφέρουν υπηκοότητα για επένδυση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων.