Κύθηρα 2017 και 2025, δύο πανομοιότυπες καταστροφές

Κύθηρα 2017 και 2025, δύο πανομοιότυπες καταστροφές

Μπορεί να είναι μία απλή σύμπτωση, μπορεί και όχι. Δύσκολα να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα, όμως οι συμπτώσεις δημιουργούν συνειρμούς!

Στις 4 Αυγούστου του 2017 μία μικρή φωτιά, που ξεκίνησε έξω από τον περίβολο του Νοσοκομείου Κυθήρων αντιμετωπίστηκε πολύ πρόχειρα και καθόλου επαγγελματικά με αποτέλεσμα, ενώ είχε τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το βράδυ, με σχετικά μικρές καταστροφές, την επομένη είχε μεγάλη αναζωπύρωση με πορεία Ν-ΝΔ, πέρασε από αρκετά χωριά και κατέληξε την τρίτη μέρα να σβήσει στη θάλασσα, αφού κατέστρεψε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάπου 25.000στρ, δηλ. κοντά στο 10% του νησιού.

Τότε είχαν γίνει πολλές αναφορές στον τύπο για ευθύνη στον συντονισμό, εξ αιτίας του οποίου είχαμε την τεράστια αναζωπύρωση της επομένης ημέρας.

Όσον αφορά τις ομοιότητες με την παρούσα καταστροφική φωτιά, που απείλησε δεκάδες οικισμούς και κατέστρεψε πολλές χιλιάδες στρέμματα με πράσινο, ελαιοκαλλιέργειες, ποίμνια και μελίσσια, τώρα.

Αυτή η φωτιά ξεκίνησε από το ίδιο περίπου σημείο με αυτήν του 2017 και συγκεκριμένα 50-100μ απόσταση σύμφωνα με εκτίμηση από δορυφορικές λήψεις και με την ίδια περίπου ένταση και κατεύθυνση των ανέμων.

Αυτό έκανε πολλούς να υποπτευθούν ότι δεν επρόκειτο για τραγική σύμπτωση, αλλά για ίδιο(!) δάκτυλο. Αυτό δεν αποτελεί τίποτα άλλο προς το παρόν εκτός από υπόθεση, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι το πόρισμα για τη φωτιά του 2017 δεν είδε το φως της δημοσιότητος μέχρι τώρα.

Όσον αφορά την πρόσφατη καταστροφή. Υποστηρίζεται ότι η απουσία εναέριων μέσων ένα κρίσιμο διάστημα λίγων ωρών υπήρξε η αιτία για ραγδαία επέκταση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση.

Η επίσημη απάντηση από τις αρμόδιες αρχές είναι ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός πυρκαγιών και τα εναέρια που επιχειρούσαν στα Κύθηρα κλήθηκαν στη μεγάλη φωτιά στη Μεσσηνία αν και αυτό ελέγχεται.

Γεγονός είναι ότι με την ταχύτητα της εξάπλωσης λόγω των ανέμων μόνο τα εναέρια μέσα μπορούσαν να περιορίσουν τις φλόγες και την κρίσιμη στιγμή απουσίαζαν! Απόδειξη, ότι την επομένη που ξεκίνησαν νωρίς οι ρίψεις περιορίστηκαν οι επεκτάσεις στα μέτωπα της φωτιάς και σώθηκαν με δυσκολία μεν, αλλά σώθηκαν, πολλοί οικισμοί και περιουσίες.

Τι πρέπει να γίνει; Ούτε τους δράστες αν είναι εμπρησμοί βρίσκουν εύκολα οι αρχές, ούτε εύκολη είναι η αντιμετώπιση με ισχυρούς ανέμους.

Ασφαλώς δεν μπορεί σε κάθε μέρος της χώρας να σταθμεύουν αεροπλάνα. Βλέπουμε εξάλλου τι γίνεται σε πλέον οργανωμένες χώρες, όπως αυτό τον καιρό με τις μεγάλες φωτιές σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, αλλά και τη γείτονα Τουρκία.

Άρα, χρειάζεται πρόληψη. Ο καθαρισμός των οικοπέδων είναι μία καλή αρχή, αλλά στο νησί με την εγκατάλειψη των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας έχουν γεμίσει οι άλλοτε καλλιεργούμενες εκτάσεις με εύφλεκτα φρύγανα και εύκολα μεταδίδεται η φωτιά.

Αν μπορούσε το κράτος έπρεπε να οργανώσει καθαρισμούς ή να επιτρέψει σε ιδιώτες, να καθαρίζουν τα χωράφια τους δημιουργώντας οργανωμένες αντιπυρικές ζώνες, που εύκολα θα αναχαιτίζονταν οι φλόγες.

Απόδειξη γι΄ αυτό είναι οι φωτογραφίες της φετινής καταστροφής. Όπου υπήρχαν καθαρές εκτάσεις δεν πλησίαζε η φωτιά. Αλλιώς, εύρισκε καύσιμη ύλη και προχωρούσε την καταστροφή.

Δυστυχώς, και τα Δασαρχεία, από το φόβο των καταπατήσεων (που δεν αποτρέπονται τελικά, πουθενά σχεδόν) δεν επιτρέπουν καθαρισμούς ή οι διαδικασίες είναι αποτρεπτικές και το κόστος επίσης.

Με το σύστημα όμως που ακολουθείται σήμερα, περιοχές και ειδικά νησιά, όπως τα Κύθηρα, θα είναι πάντα έρμαια των καιρικών συνθηκών ή του κάθε Νέρωνα που βγάζει τα ένστικτά του καταστρέφοντας τη φύση και τη χώρα.


* Ο Εμμανουήλ Καλλίγερος είναι εκδότης της εφημερίδας ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ