Τις 74 από τις 132, συνολικά, προτάσεις που υποβλήθηκαν για τη λειτουργία κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (Joint Master ή Dual Master), μεταξύ ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και διακεκριμένων ξένων πανεπιστημίων εγκρίθηκαν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
Μεταξύ των πανεπιστημίων του εξωτερικού που θα συνεργαστούν με ελληνικά για τη λειτουργία κοινών μεταπτυχιακών είναι τα πανεπιστήμια Yale, Harvard, Columbia και Boston από τις ΗΠΑ, το Imperial College του Λονδίνου (Ην. Βασίλειο), το πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Γαλλία), της Χαϊδελβέργης (Γερμανία) και το Πολυτεχνείο (ΕΤΗ) της Ζυρίχης (Ελβετία).
Για «απόδειξη του υψηλού δυναμικού, της αυτοπεποίθησης και της φιλοδοξίας του ελληνικού πανεπιστημίου να κατακτήσει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη» έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για τα πανεπιστήμια, αξιοποιώντας την έρευνα και τη γνώση που παράγεται σε αυτά προς όφελος των φοιτητών αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μας γεμίζει αισιοδοξία η μεγάλη ανταπόκριση των ιδρυμάτων μας στη σχετική πρόσκληση, αποδεικνύοντας το υψηλό δυναμικό, την αυτοπεποίθηση, αλλά και τη φιλοδοξία του ελληνικού πανεπιστημίου να κατακτήσει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη», επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη.
Παράλληλα, η υπουργός υπογράμμισε ότι ενισχύεται ο διεθνής προσανατολισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας και αξιοποιούνται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης «για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου».
Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες βαθμολογικής κατάταξης των αιτήσεων, εγκρίθηκαν 74 προτάσεις για τη χρηματοδότηση των νέων, κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, με συνολικό προϋπολογισμό 94 εκατ. ευρώ (93.826.356,30 ευρώ), εκ των οποίων το ποσό των 80 εκατ. ευρώ (79.752.402,86 ευρώ) προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ποσό των 12 εκατ. ευρώ (12.362.830,08 ευρώ), από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την κάλυψη του ΦΠΑ.
Ειδικότερα, ορισμένα από τα νέα, κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα που εγκρίθηκαν και θα αρχίσουν τη λειτουργία τους από το ακαδημαϊκό έτος 2026-27, είναι τα εξής:
- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Yale University: Περιβαλλοντικές Επιστήμες και Παγκόσμια Δημόσια Υγεία
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Harvard University: Εξατομικευμένη Ιατρική στις πολυπαραγοντικές Οφθαλμικές Παθήσεις μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης
- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Sorbonne Université: Βιομηχανική Κατάλυση και Βιώσιμη Ενέργεια
- Πάντειο Πανεπιστήμιο και Columbia University: Παγκόσμια Κίνα
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Boston University: Κρανιοπροσωπική Μηχανική
- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και University College London: Διατροφή και Βιωσιμότητα
- Πολυτεχνείο Κρήτης και ETH Zurich: Τεχνολογία Βιόσιμων Υποδομών και Καινοτομία για το μέλλον
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Columbia University New York: Ανθρωπιστική δράση και συμπεριληπτική διαχείριση προκλήσεων της Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Heidelberg University: Τοπία πολιτιστικής κληρονομιάς και σχεδιασμός
- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Imperial College London: Το μικροβίωμα στην υγεία και την ασθένεια
Όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας, «η υλοποίηση των νέων προγραμμάτων αναμένεται να ενισχύσει τον διεθνή προσανατολισμό των ελληνικών ΑΕΙ, να συμβάλει ουσιαστικά στη διάχυση καλών πρακτικών και στη δημιουργία καινοτόμων επιστημονικών πεδίων, με πολλαπλά οφέλη για τους φοιτητές».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας, μετά την απόφαση τροποποίησης της σχετικής ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, είχε προχωρήσει στην αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού κατά 42 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η στήριξη ακόμη μεγαλύτερου αριθμού κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και να διευρυνθούν οι θεματικές ενότητες και οι συνεργασίες με διεθνή ιδρύματα.