Βελτιωμένη η κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς
Shutterstock
Shutterstock

Βελτιωμένη η κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

Άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σημείωσε η Ελλάδα το 2022 στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), και κατατάχθηκε στην 51η θέση όπως προκύπτει από έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιεύθηκε σήμερα. Το 2018 βρισκόταν στην 67η θέση.

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι η διαφθορά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (βλ. «Transparency International: ''Βασίλειο'' της διαφθοράς η Λατινική Αμερική»).

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας αποτυπώνει το επίπεδο αντίληψης της διαφθοράς σε 180 χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης από 0-100, με το 0 αντιστοιχεί σε χώρες όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς και το 100 στις χώρες με χαμηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς.

Η Ελλάδα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 7 μονάδες (από 45 σε 52), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των 180 χωρών (43/100).

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει ότι η ίδια συμβάλλει στα αποτελέσματα αυτά «με το πολυσχιδές ελεγκτικό έργο της, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025, την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στα πεδία: του Εσωτερικού Ελέγχου, της ρύθμισης Δραστηριοτήτων Επιρροής (lobbying), της Πολιτικής Δώρου, της Σύγκρουσης Συμφερόντων και της προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις (whistleblowers), καθώς και με την εισαγωγή καινοτομιών όπως, ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας».

Διαβάστε επίσης:

Transparency International: «Βασίλειο» της διαφθοράς η Λατινική Αμερική