Ξεχάστε για λίγο το «buy and hold» - H μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει

Ξεχάστε για λίγο το «buy and hold» - H μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει

Η ισχυρή πτώση της Τετάρτης παρά την χθεσινή άνοδο έχει αφήσει το σημάδι της στην αγορά. Ο λόγος είναι ότι ήρθε στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ- οι τιμές καταναλωτή γνώρισαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2009 και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2008- αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η Fed προκειμένου να ελέγξει των πληθωρισμό, πιθανότατα να αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει την νομισματική πολιτική της νωρίτερα του αναμενομένου, αυξάνοντας τα επιτόκια και μετριάζοντας τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση εκτινάχθηκε σε υψηλό 13 ετών στο 4,2%, με το δομικό δείκτη να σκαρφαλώνει στο 3% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών. Οι αναλυτές περίμεναν μεν αύξηση του δείκτη, αλλά το προβλεπόμενο 3,6% ήταν σαφώς χαμηλότερο.

Ο πληθωρισμός τελικά θα είναι το κερασάκι στην τούρτα που θα οριοθετήσει την ώρα της διόρθωσης ή οι ταύροι θα διαλύσουν για άλλη μια φορά τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από τις αγορές;

Καταρχήν να τονίσουμε ότι από τεχνικής απόψεως, σε πολλούς δείκτες το ανοδικό momentum δεν έχει ακόμα χαθεί, αν και είναι σε οριακά επίπεδα. Ο κύβος λοιπόν δεν έχει ριφθεί ακόμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε νέα ιστορικά υψηλά στις αγορές. Η αποκόμιση κερδών συγκριτικά με το ιστορικό υψηλό της 7ης Μαΐου διαμορφώνεται για την περίοδο 7-12/5 στο -4% για τον S&P, στο -3,4% για τον Dow και στο -5% για τον Nasdaq ενώ οι απώλειες για τους ευρωπαϊκούς δείκτες κινήθηκαν πέριξ του -3,8% έως -4,3%, ποσοστά που ταιριάζουν με το μέχρι τώρα προφίλ των τεχνικών ανασών που κάνουν σχεδόν περιοδικά οι αγορές μετά από κάθε νέο ιστορικό υψηλό.

Συμπέρασμα; Από τεχνικής πλευράς το αν είμαστε στα προεόρτια μιας σοβαρότερης διόρθωσης ή όχι θα το ξέρουμε την επόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που η μητέρα των αγορών, ο S&P 500, χάσει τη ζώνη 4020-4070 και ο Dax τις 14620 μονάδες.

Άλλωστε στην αγορά υπάρχουν και κάποια καλά νέα. Για παράδειγμα πριν δύο ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το τρέχον έτος στο 4,3% από 3,8% και για το 2022 στο 4,4% από 3,8%. Προέβλεψε επίσης, ότι το ΑΕΠ θα επιστρέψει το δ΄ τρίμηνο του 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα, ταχύτερα από το αρχικά αναμενόμενο. Επίσης εκτιμά πληθωρισμό 1,7% για το 2021 και 1,3% για το 2022.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι ένα ακόμα καλό νέο, αν και μετριάστηκε τόσο από τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας όσον αφορά την πρόθεση των Ευρωπαίων να εμβολιαστούν όσο και από την υστέρηση προς το παρόν στον ρυθμό του εμβολιασμού του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στο ερώτημα-κλειδί τώρα για το αν δικαιολογείται μια πτώση, έχουμε ήδη απαντήσει αλλά δεδομένου ότι έχουν πλησιάσει πολλά βαρομετρικά τον ουρανό των αγορών, ας δούμε τα βασικά εξ’αυτών.

Ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί μάλλον επίμονος

Οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν απόλυτα αναμενόμενες -θυμηθείτε τη συνέντευξη της Τζάνετ Γέλεν την προηγούμενη εβδομάδα- καθώς το ράλι τιμών που καταγράφεται εδώ και μήνες σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων-πρώτων υλών για την αλυσίδα της αγροδιατροφής- για παράδειγμα εως 50% έχει αυξηθεί η τιμή του καλαμποκιού, από τα 5 στα 7,5 δολάρια/ μπουσέλ- ήταν θέμα χρόνου να μεταφερθεί στις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής, όπως το ψωμί, το κρέας κ.α.

Ο πληθωρισμός όμως δεν περιορίζεται μόνο στα αγροτικά προϊόντα. Η πανδημία προκάλεσε μεγάλες στρεβλώσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς πολλές εταιρείες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή, ενώ η επανεκκίνηση με πλήρες δυναμικό δεν έχει ακόμα καταστεί εφικτή, ενώ υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και στις προμήθειες πρώτων υλών και βασικών εξαρτημάτων.

Βλέπετε, πολλές εταιρείες που εξαρτώνται από την Κίνα δεν προέβλεψαν την προμήθεια επαρκών προϊόντων τώρα που ανεβαίνει ξανά ζήτηση. Έτσι σε πολλά προϊόντα, ειδικά σε εκείνα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της ζήτησης λόγω της τηλεργασίας και της παραμονής στο σπίτι- λαπτοπ, κινητά κ.ο.κ- παρατηρούνται ανατιμήσεις αλλά και ελλείψεις όπως θα δούμε παρακάτω, που πυροδοτούν με τη σειρά τους νέο κύκλο αυξήσεων των τιμών.

Τέλος οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις, με τελευταία εκείνη του αγωγού Colonial Pipeline στις ΗΠΑ, η οποία κόστισε πολλές ημέρες διακοπής της λειτουργίας του με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ, έχουν επίσης συμβάλλει σημαντικά στις ανατιμήσεις.

Αυτό όμως που προβληματίζει ακόμα περισσότερο είναι ότι οι αυξήσεις τιμών ενδεχομένως να επιμείνουν τους επόμενους μήνες λόγω ενός συνδυασμού γεγονότων: της αύξησης της ζήτησης για προϊόντα σε όλο τον κόσμο, της έλλειψης ικανού αριθμού πλοίων για τη μεταφορά των κοντέινερς,  τον συνωστισμό των εμπορευματοκιβωτίων σε πολλά λιμάνια λόγω των στρεβλώσεων που προκάλεσε στην αγορά η πανδημία, από την έλλειψη  εργατών για να τα ξεφορτώσουν και φορτηγών για να τα μεταφέρουν, έως το γεγονός ότι  για πολλούς μήνες πολλές παραγγελίες έμειναν πίσω. Το αποτέλεσμα; Οι τιμές των ναύλων έχουν πάρει την ανηφόρα. Δείτε τις τιμές ενός κοντέινερ που από τη Σαγκάη στο Ρότερνταμ έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση έως και 70%.

Όλα αυτά, αναμένεται να συντηρήσουν ή ακόμα και να εκτινάξουν εκ νέου ανοδικά της τιμές για τη μεταφορά των προϊόντων, επηρεάζοντας την τελική τιμή που θα κληθούν να πληρώσουν εν τέλει οι καταναλωτές. Ήδη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών NielsenIQ, οι τιμές για προϊόντα από επεξεργασμένα κρέατα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές έχουν αυξηθεί κατά 10%.

Η Ινδία λυγίζει από την πανδημία και μαζί της και οι εφοδιαστικές αλυσίδες

H πανδημία στην Ινδία έχει ήδη αφήσει στο πέρασμά της πάνω από 250.000 νεκρούς επί συνόλου 23 εκατ. μολύνσεων κατά τα επίσημα στοιχεία, που υπόψιν ότι πολλοί επιστήμονες θεωρούν υποτιμημένα. Οι πιέσεις για ένα εθνικό lockdown στην δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του πλανήτη είναι πολλές- και φυσικά στην σωστή κατεύθυνση καθώς η ανθρώπινη ζωή προηγείται των πάντων- κάτι όμως που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία και δεν εννοούμε μόνο την ινδική.

Ένα παράδειγμα αρκεί για να γίνουμε κατανοητοί. Η παραγωγή του iPhone 12 της Apple σε εργοστάσιο της Foxconn στο ομόσπονδο κράτος Ταμίλ Ναντού έχει επιβραδυνθεί πάνω από 50%, καθώς πολλοί εργάτες έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Η υγειονομική κρίση στην Ινδία αναμένεται να εντείνει και την έλλειψη ημιαγωγών που ήδη παρατηρείται στην παγκόσμια βιομηχανία, αρχής γενομένης από τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον των βασικών κινέζικων εργοστασίων τσιπ. Σύμφωνα δε με τους αναλυτές θα έχει διάρκεια, ενδεχομένως μέχρι το 2023.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο, από την Ford έως την  Toyota και τη Volkswagen έως την Fiat Chrysler Automobiles, πληρώνουν βαρύ τίμημα από την έλλειψη ημιαγωγών, καθώς πολλές μειώνουν τον ρυθμό παραγωγής αυτοκινήτων, ενώ κάποιες κλείνουν τις γραμμές συναρμολόγησης.

Πέραν της αυτοκινητοβιομηχανίας, τις ελλείψεις αυτές «πληρώνουν» και ένα πλήθος μεταποιητικών κλάδων καθώς τα μικροτσίπ βρίσκονται σχεδόν σε κάθε συσκευή, από τα κινητά μας μέχρι τα πλυντήρια ρούχων ή τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.

Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη προσωπικού στα εργοστάσια το πρόβλημα.

Περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών κατ’ όγκο πραγματοποιείται μέσω των πλοίων και η Ινδία είναι η χώρα από την οποία προέρχεται ένα μεγάλο τμήμα των πληρωμάτων αυτών των πλοίων. Μάλιστα οι περισσότεροι Ινδοί έχουν αξιώματα που απαιτούν σημαντικές δεξιότητες.

Περισσότεροι από 200.000 από τους περίπου 1,7 εκατομμύρια ναυτικούς παγκοσμίως προέρχονται από την Ινδία, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και αυτή την περίοδο που πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς την Ινδία, είναι αδύνατο να μετακινηθούν σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο.

Αν δεν γίνει σύντομα μια διάκριση μεταξύ των τακτικών ταξιδιωτών και των ναυτικών, είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με ειδήμονες της ναυτιλιακής αγοράς να βρεθούμε μπροστά σε μια νέα σοβαρή απειλή για τις παγκόσμιες ροές φορτίων. Και τα εμπόδια στις παγκόσμιες ροές φορτίων οδηγούν εκ νέου τις τιμές στην ανιούσα.

Η λεπτομέρεια-κλειδί της φορολόγησης των κεφαλαιακών κερδών

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τεχνολογικός κλάδος πρωταγωνίστησε για άλλη μια φορά στις πτωτικές ημέρες της εβδομάδος. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση της φορολογίας για πολλούς τεχνολογικούς κολοσσούς, ο σκεπτικισμός κατά πόσον είναι πιθανό να διατηρηθούν τα επόμενα τρίμηνα οι υψηλές επιδόσεις των ρυθμών αύξησης των κερδών του πρώτου τριμήνου του 2021, σε συνδυασμό με το σημερινό περιβάλλον των υψηλών αποτιμήσεων είναι -και θα είναι- η  κύρια αιτία της αυξημένης μεταβλητότητας του τεχνολογικού κλάδου στις πτωτικές συνεδριάσεις.

Όμως, υπάρχει και άλλος ένας λόγος. Ο τεχνολογικός κλάδος ήταν ο πρωταγωνιστής των αποδόσεων μετά την πτώση του Μαρτίου του 2020, από την οποία πλέον έχουν συμπληρωθεί 13 μήνες.

Στις ΗΠΑ όμως η διακράτηση τίτλων για 13 μήνες προσφέρει το πλεονέκτημα στους επενδυτές να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους με πολύ μικρότερη φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με όσους ρευστοποιούν εντός δωδεκαμήνου.

Ο Μάιος σηματοδοτεί ακριβώς αυτό το χρονικό ορόσημο, δίνοντας άλλο ένα κίνητρο πωλήσεων σε όσους επενδυτές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια απότομη αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας στις αγορές.

Τα αντανακλαστικά των χαρτοφυλακίων

Η συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν χαρακτηριστική όσον αφορά την ανοσοαπόκριση των κλάδων σε μια επικείμενη διόρθωση και επομένως αποτελεί μια έξοχη συνταγή για τη διατήρηση της αποτίμησης των χαρτοφυλακίων.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατά 3,28% εμφάνισε ο κλαδικός δείκτης καταναλωτικών αγαθών διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ ακολούθησε ο τεχνολογικός με πτώση κατά 2,86%, υποδεικνύοντας ως συνετή επιλογή τη μείωση της έκθεσης στους ευάλωτους κλάδους αυτής της περιόδου.

Ο δείκτης ενέργειας αντίθετα σημείωσε άνοδο κατά 0,06% ενώ την τρέχουσα εβδομάδα τη μικρότερη υποχώρηση έχει εμφανίσει ο αμυντικός κλαδικός δείκτης των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Οι κλάδοι επίσης που βρίσκονται στο επίκεντρο των πακέτων για τις υποδομές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ο αμυντικός κλάδος αλλά και ο κλάδος του cyber security αποτελούν αυτή την περίοδο πιο αμυντικές επιλογές.

Ανεξαρτήτως κλάδου βέβαια, ο ορατός αυξανόμενος κύκλος εργασιών, ο υγιής ισολογισμός με «καθαρή» τελική γραμμή, οι ικανοποιητικές ελεύθερες ταμειακές ροές, η λογική μόχλευση και τα ESG κριτήρια, παραμένουν κλασικές αξίες επιλογής μετοχών. Άλλωστε, μια από τις πιο σημαντικές αρχές των επενδυτών είναι η εξής: Όσο αυξάνεται το ρίσκο, τόσο πιο απαιτητικοί πρέπει να είμαστε για την ποιότητα των ισολογισμών και την αποτελεσματικότητα της διοικητικής ομάδας.

Η αύξηση της μεταβλητότητας επίσης τρέφει πάντα το δολάριο και τον χρυσό, με το πρώτο να υποστηρίζεται και από την ανησυχία για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Fed λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Τέλος, η ρευστότητα σε περίπτωση διόρθωσης, αποδεικνύεται αξία ...ανεκτίμητη.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές πρέπει να κλείσουν προς το παρόν το κεφάλαιο buy and hold χωρίς ιδιαίτερη ενασχόληση με την ειδησεογραφία, καθώς σε μια μεταβαλλόμενη αγορά αυξάνεται κάθετα η σημασία της προσαρμοστικότητας.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες