Viva Wallet: Έκλεισε το deal εξαγοράς του 49% από την JP Morgan

Viva Wallet: Έκλεισε το deal εξαγοράς του 49% από την JP Morgan

Την εξαγορά του 49% της Viva Wallet ανακοίνωσε πριν από λίγο η JP Morgan. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών και οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής δεν γίνονται γνωστoί από τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο. Σύμβουλος της Viva Wallet στη συμφωνία είναι η Jefferies.  Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ μετά την εξαγορά αναμένεται η Viva Wallet να επεκταθεί περαιτέρω στην ευρωπαϊκή αγορά. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική εταιρεία είχε ετοιμάσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η αύξηση δεν πραγματοποιήθηκε. 

Δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυψε το ενδιαφέρον της αμερικανικής επενδυτικής για την ελληνική εταιρεία τον περασμένο Νοέμβριο. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν για μήνες, με την Viva Wallet να έχει αναθέσει στην Jefferies τη διεξαγωγή τους. Υπενθυμίζεται ότι η Viva Wallet, μετά την εξαγορά της Praxia, επεκτείνεται και στις τραπεζικές εργασίες μέσω της Viva Bank, με παρουσία σε 26 χώρες. Η Viva Wallet τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε την απόκτηση του 33,5% της «N7 mobile», μίας εξειδικευμένης εταιρείας software development.

Η N7 mobile δραστηριοποιείται στην πολωνική αγορά για πάνω από μία δεκαετία, έχοντας αναπτύξει εκατοντάδες προγράμματα software σε native, server, backend και υβριδικές τεχνολογίες για πελάτες στην Πολωνία και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως οι Microsoft, Orange, T-Mobile, Dolby.

Αυτή η επένδυση έφερε τη Viva Wallet ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της να αναπτύξει την εξειδικευμένη της ομάδα software development με τη δημιουργία Technology Hubs στην Ευρώπη.

H ελληνική εταιρεία  έχει παρουσία σε 21 χώρες, ενώ διαθέτει γραφεία σε 23. Μέσω της Vivabank και της τραπεζικής άδειας, που απέκτησε το Σεπτέμβριο του 2019, η Viva είναι σε θέση να παρέχει ένα σύνολο από υπηρεσίες, που δεν παραπέμπουν στο παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο αποδοχής καταθέσεων μέσω των οποίων περνάει η δημιουργία χρηματοδοτικών προϊόντων. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 66,7 εκατ. ευρώ από τις Tencent, την EBRD και την Breyer Capital. 

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας πέρυσι τα έσοδα αυξήθηκαν περίπου 30% στα 44 εκατ.ευρώ , ενώ αναμένεται εκτίναξή τους στα 120 εκατ. ευρώ το 2022.