Virgin Galactic: Η μετοχή χάνει την «ώθηση» της μετά την πτήση του Μπέζος στο διάστημα

Virgin Galactic: Η μετοχή χάνει την «ώθηση» της μετά την πτήση του Μπέζος στο διάστημα

Η μετοχή της Virgin Galactic της διαστημικής εταιρείας του Ρίτσαρντ Μπράνσον έκλεισε με πτώση 1,3% χθες, ενώ έφτασε έως και το - 8% κατά τη διάρκεια της ημέρας έπειτα από την επιτυχημένη διαστημική πτήση της Blue Origin. Η εν λόγω πτήση έστειλε για λίγα λεπτά τον «ανταγωνιστή» του Ρίτσαρντ Μπράνσον, Τζεφ Μπέζος, στο διάστημα. 

Παρά το γεγονός πως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ήταν ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που πήγε στο διάστημα, ο Μπέζος δεν αποδέχεται το χαρακτηρισμό της «πρωτιάς» της Virgin Galactic, υποστηρίζοντας πως το σύνορο του διαστήματος ξεκινά από τη γραμμή Κάρμαν, δηλαδή σχεδόν 20.000 χλμ ψηλότερα από το όριο που άγγιξε ο πύραυλος VSS Unity της virgin Galactic.

Σύμφωνα με αναλυτές ένας λόγος του σκεπτικισμού των επενδυτών είναι οι ασάφειες στη συνέντευξη του Μάικλ Κολγκλέιζιερ στους «Financial Times». Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μίλησε μεν για τους στόχους της Virgin Galactic για μία πτήση ημερησίως και 400 πτήσεις το χρόνο, αλλά απέφυγε να αναφερθεί τόσο στο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου αυτού, όσο και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της Galactic σε εμπορικό επίπεδο, ώστε να εξυπηρετεί τον μεγάλο αριθμό τουριστών που θέλουν να πετάξουν εως τα όρια του διαστήματος.

Την ίδια ώρα, ο Μπέζος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαστημικής πτήσης του αποκάλυψε ότι έχει πουλήσει εισιτήρια συνολικής αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων.

«Η ζήτηση (από ανθρώπους που θέλουν να πετάξουν στην άκρη του διαστήματος) είναι εξαιρετικά μεγάλη», δήλωσε ο Μπέζος.

Η εταιρεία, πάντως, δεν αποκάλυψε πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο πτήσης με το New Shepard. Η μόνη ένδειξη που υπάρχει σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική της Blue Origin είναι η δημοπρασία που διεξήχθη για μία θέση στην σημερινή πρώτη πτήση της όπου επέβαινε και ο Μπέζος, η οποία πουλήθηκε έναντι 28 εκατ. δολαρίων.

Ποσό πολλαπλάσιο του ποσού που χρεώνει η ανταγωνίστρια εταιρεία διαστημικού τουρισμού, Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, η οποία χρεώνει τη θέση από 200.000 έως 500.000 δολάρια.