Απογείωση για τον Μπράνσον, προσγείωση για τη μετοχή της Virgin Galactic

Απογείωση για τον Μπράνσον, προσγείωση για τη μετοχή της Virgin Galactic

Tο ταξίδι του Ρίτσαρντ Μπράνσον στα όρια του διαστήματος μπορεί να έγραψε ιστορία αλλά η μετοχή τη Δευτέρα ξεκίνησε την εβδομάδα στη Wall Street με πτώση που ξεπέρασε το 15%.

Η συμπεριφορά της μετοχής ως ένα βαθμό μπορεί να εξηγηθεί από τον παράγοντα της προεξόφλησης. Η εκτίναξη της τιμής της άλλωστε από τα 10 δολάρια στα 50 και πάνω είναι λογικό να οδήγησε πολλούς επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών.

Άλλος ένας λόγος είναι μερικές ...ασάφειες στη συνέντευξη του Μίχαελ Κολγκλαζιέ στους «Financial Times». Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μίλησε μεν για τους στόχους της Virgin Galactic για μία πτήση ημερησίως και 400 πτήσεις το χρόνο, αλλά απέφυγε να αναφερθεί τόσο στο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου αυτού, όσο και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της Galactic σε εμπορικό επίπεδο, ώστε να εξυπηρετεί τον μεγάλο αριθμό τουριστών που θέλουν να πετάξουν εως τα όρια του διαστήματος.

Σύμφωνα με τον Κολγκλαζιέ φέτος θα γίνουν κάποιες επιπλέον δοκιμές με στόχο να αντικατασταθεί το σημερινό πρωτότυπο αεροσκάφος με δύο νέα αεροσκάφη τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν και να συντηρούνται ευκολότερα, ενώ δεν αναμένεται η μεταφορά νέων τουριστών πριν το 2022.

Επιπλέον διευκρινίστηκε ότι μια παραγωγή μεγάλης κλίμακας προκειμένου να δημιουργηθεί ένας στόλος αεροσκαφών ώστε να καλυφθεί η ζήτηση απαιτεί επιπλέον επενδύσεις. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε η εταιρεία ανακοίνωσε ήδη πως σχεδιάζει την πώληση νέων μετοχών αξίας 500 εκατ. δολαρίων, με αποτέλεσμα extra πιέσεις στην τιμή της μετοχής.

Τέλος άλλος ένας λόγος της χτεσινής βουτιάς της μετοχής είναι οι αιχμές του ανταγωνισμού ότι η πρώτη βόλτα στο διάστημα θα γίνει στην ουσία στις 20 Ιουνίου. Υπενθυμίζουμε ότι το διαστημικό σκάφος της Blue Origin του Τζεφ Μπέζου ταξιδεύει ελαφρώς υψηλότερα από αυτό της Virgin Galactic. Το New Shepard στις 20 Ιουνίου θα περάσει μερικά χιλιόμετρα πάνω από το διεθνώς αναγνωρισμένο όριο του διαστήματος, τη γραμμή Kármán, σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων. Γι’αυτό ακριβώς η εταιρεία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ διαφορετική εμπειρία.

Παρά τον ανταγωνισμό πάντως, σύμφωνα με τους FT πάνω από 600 άτομα έχουν ήδη προπληρώσει κατά μέσο όρο από 130.000 δολάρια ο καθένας-από τα 250.000 που απαιτούνται συνολικά- για μια ευκαιρία να πετάξει στο διάστημα με την Virgin Galactic, ενώ τουλάχιστον χίλια άτομα έχουν καταθέσει προκαταβολή 1.000 δολαρίων για μια θέση στη λίστα αναμονής.

Aυτό που θα πρέπει όμως να μάθουν σιγά σιγά οι επενδυτές για να συνεχίσουν να οδηγούν σε νέες πτήσεις τη μετοχή στη Wall Street, είναι το χρονικό ορόσημο κατά το οποίο η εταιρεία θα αρχίσει να εμφανίζει κύκλο εργασιών, τα κόστη, τα καθαρά περιθώρια κέρδους κλπ.

Υπενθυμίζουμε ότι η δραστηριότητα των εμπορικών διαστημικών ταξιδιών αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 30 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 και ο ανταγωνισμός τα επόμενα χρόνια θα οξυνθεί.

Βλέπετε, εκτός από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον και τον Τζεφ Μπέζος που εδώ και 17 χρόνια προετοιμάζουν τη διαστημική βόλτα για το ευρύ κοινό σε υψόμετρο 80 και 100 χλμ αντίστοιχα, ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού πριν καλά καλά αρχίσει, απευθυνόμενος στα ακόμα μεγαλύτερα πορτοφόλια. (σ.σ: Tα σχέδια της Space X πρωτοπαρουσιάστηκαν από τη στήλη αναλυτικά εδώ). 

Η Space X προγραμματίζει από τον Σεπτέμβριο και μετά την αποστολή «Inspiration 4». Πρόκειται για την πρώτη διεθνώς διαστημική πτήση εξολοκλήρου από πολίτες, με τετραμελές πλήρωμα, χωρίς επαγγελματίες αστροναύτες, η οποία δεν θα διαρκέσει λίγα λεπτά, αλλά ημέρες, καθώς το σκάφος θα παραμείνει σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Axiom Space, η Space X προγραμματίζει ταξίδια ιδιωτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS, με τον Ιάπωνα κροίσο Γιουσάκου Μαεζάουα να είναι ο πρώτος ιδιώτης που θα ζήσει την εμπειρία τον φετινό Δεκέμβριο.

Μάλιστα η εμπειρία αυτή θα είναι μια πρόγευση, καθώς ο Μαεζάουα προγραμματίζεται να είναι και ο πρώτος διαστημικός τουρίστας στη Σελήνη από το 2023 και μετά. Όσο για το κόστος...οι πτήσεις της SpaceX-Axiom με προορισμό τον ISS θα αγγίζουν τα 55 εκατομμύρια δολάρια.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.