Υψηλή φερεγγυότητα και ισχυρά μεγέθη για την Eurolife FFH

Υψηλή φερεγγυότητα και ισχυρά μεγέθη για την Eurolife FFH

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2020 για τον Όμιλο Eurolife FFH, μέλος της Fairfax Financial Holdings Limited, ο οποίος κατάφερε παρά την κρίση που επέφερε η πανδημία να διατηρήσει την ηγετική θέση του στην ελληνική αγορά και να σημειώσει αύξηση κερδών προ φόρων κατά 13% και λειτουργικών κερδών κατά 6%.

Ειδικότερα τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου ανήλθαν σε 151,9 εκατ. ευρώ αυξημένα σε σχέση με το 2019 κατά 13%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 22,2 εκατ. ευρώ προ φόρων σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με πέρυσι. 

Παράλληλα η παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 448,65 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 11% σε σχέση με το 19, διατηρώντας την 2η θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Την ίδια ώρα , το συνολικό ενεργητικό διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 738 εκατ. ευρώ. Παράλληλα,σε €291,86 εκατ. ανήλθαν συνολικά οι αποζημιώσεις το 2020, οι οποίες αφορούν αθροιστικά ασφαλιστικές αποζημιώσεις ζωής και γενικών ασφαλίσεων, καθώς και πληρωμές ασφαλισμάτων λήξης και αξιών εξαγοράς ασφαλιστηρίων ζωής δημιουργίας κεφαλαίου, σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Κάνοντας μια αναδρομή στα αποτελέσματα της πενταετίας από το 2016 έως το 2020,οπότε η εταιρεία τελεί με βασικό μέτοχο κατά 80% την Fairfax ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου,  ανέφερε ότι η εταιρεία έχει επιδείξει κέρδη προ φορών 672,60 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 142,72 εκατ.ευρώ, έχει αποδώσει αποζημιώσεις 1,4 δις ευρώ και η υπεραξία της καθαρής θέσης της και των μερισμάτων που έχει διανείμει φθάνει τα 635 εκατ.ευρώ 

“Η επόμενη μέρα θα βρει την εταιρεία ακόμα πιο ισχυρή”, σημείωσε, όπως αποτυπώνονται και στα τελευταία μεγέθη της εταιρείας:

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο κ. Σαρρηγεωργίου σημείωσε πως η εταιρεία συνεχίζει σταθερά να δίνει έμφαση στο τεχνικό αποτέλεσμα ενώ μιλώντας για τη μικρή κάμψη στην παραγωγή τόνισε πως αυτό οφείλεται κυρίως στο bancassurance και ειδικότερα στην μεταστροφή συνταξιοδοτικών – αποταμιευτικών προϊόντων σε Unit Linked με περιοδικές και όχι εφάπαξ καταβολές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε επίσης και τις υψηλές αποδόσεις παρά τα μηδενικά – αρνητικά επιτόκια που επικρατούν, στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια του ομίλου  σημειώνοντας ότι η  απόδοση των Ατομικών Προγραμμάτων Διαχείρισης Κεφαλαίου ανήλθε στο 3,24% και η απόδοση των Ομαδικών Προγραμμάτων Διαχείρισης Κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 2,78%. Οι υψηλές αποδόσεις στα επενδυτικά προγράμματα για το 2020 αποτελεί συνέχεια μιας σειράς υψηλών αποδόσεων που διαχρονικά απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι των ατομικών και ομαδικών προγραμμάτων.

Εξίσου σημαντικό δε είναι το γεγονός ότι το 2020 καταγράφηκε υψηλός όγκος αποζημιώσεων, πάνω από 4,4 εκατ. ευρώ, σε μια χρονιά με έντονες φυσικές καταστροφές στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σαρρηγεωργίου, η Eurolife FFH διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά με τον όμιλο να συγκεντρώνει συνολικά το 10%. Επίσης, 16% κατέχει στις Ασφάλειες Ζωής και 3% στις Γενικές Ασφαλίσεις.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες επιχειρηματικές συμφωνίες  στο ασφαλιστικό κλάδο με τις εξαγορές των Generali - ΑΧΑ, και την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC ο ίδιος τόνισε πως η Eurolife και Fairfax πιστεύουν στις δυνατότητες και τις προοπτικές της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς και της ελληνικής οικονομίας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις για όποια μελλοντική ευκαιρία.

Μιλώντας επίσης για το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας, σημείωσε πως πράγματι το δημόσιο σύστημα διαχειρίστηκε με επιτυχία την κρίση του COVID-19. Την ίδια ώρα όμως, διαφαίνεται πως όλο και περισσότεροι αφουγκράζονται την ανάγκη της συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης Υγείας – όπως αποτυπώνεται και από τη σχετική αύξηση πέρσι στον κλάδο Υγείας.

Τόνισε όμως για μια ακόμη φορά την ανάγκη για κίνητρα και φοροαπαλλαγές ώστε να οι πολίτες να γνωρίσουν τα οφέλη της ασφάλισης.

Σε μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις και σε ένα ασταθές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, ο Ασφαλιστικός Όμιλος Eurolife FFH διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά. Παράλληλα, συνέχισε σταθερά να εφαρμόζει το πλάνο ανάπτυξής του, ενώ μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες αποδεικνύει καθημερινά ότι αξία έχει να βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων, ενδυναμώνοντάς τους να καταφέρνουν περισσότερα. 

Εξάλλου, με στόχο να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των πελατών και των συνεργατών του, ο Όμιλος Eurolife FFH συνέχισε και το 2020 να επενδύει στην ανάπτυξη και την αναβάθμισή του, με έργα υποδομής που άγγιξαν τα 3 εκατ. ευρώ.

Σημαντικός παράγοντας εξέλιξης για τον Όμιλο Eurolife FFH, είναι  υποστήριξη των δικτύων συνεργατών είναι μία από τις βασικές προτεραιότητές του, γι' αυτό πέρυσι πραγματοποίησε συνολικά 345 εκπαιδευτικές συναντήσεις για τους συνεργάτες, με περισσότερες από 1.200 ώρες εκπαίδευσης και πάνω από 14.300 συμμετοχές.

 Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των εκπαιδευτικών συναντήσεων το 71% πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως, με 53% live τηλε-εκπαίδευση σε εικονική αίθουσα (virtual class) και 47% e-learning ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τη μορφή της αυτοδιδασκαλίας. Το 29% των συναντήσεων έγιναν δια ζώσης, με έμφαση σε τομείς όπως η υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των συνεργατών με βάση και τις ανάγκες του σημερινού περιβάλλοντος. 

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους του, ο Όμιλος έδωσε προτεραιότητα στην ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού, εφαρμόζοντας από πολύ νωρίς εργασία από το σπίτι σε ποσοστό που ξεπερνάει το 75%. Παρά τις δυσκολίες του 2020, κατάφερε παράλληλα να υλοποιήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους εργαζόμενους, οι οποίες ξεπέρασαν τις 4.300 ώρες, καθώς και σεμινάρια wellness με θέμα την ψυχική υγεία και ευεξία (περισσότερες από 1.450 ώρες). Για τον Όμιλο Eurolife FFH, αξία έχει να δίνει ευκαιρίες στους επαγγελματίες του αύριο. Μέσα στο 2020, 15 φοιτητές με διαφορετικά αντικείμενα σπουδών ολοκλήρωσαν την πρακτική τους εξάσκηση σε ξεχωριστές διευθύνσεις του οργανισμού. 

Το 2020, ο Όμιλος συνέχισε να δίνει αξία στην κοινωνία, με δράσεις για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, την προώθηση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του, συνέχισε τις υφιστάμενες συνεργασίες του, προχωρώντας παράλληλα και στην υποστήριξη νέων οργανισμών.

Πιο αναλυτικά:

- Μέσα από τη συνεργασία με τη HOPEgenesis, σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης των γυναικών που κατοικούν σε απομακρυσμένες ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, έχουν βοηθηθεί μέχρι στιγμής 41 ωφελούμενες, με 40 μωρά να έχουν γεννηθεί ήδη και άλλα 8 να αναμένονται τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου, τη HOPEgenesis και την Ομάδα Αιγαίου, ο Όμιλος Eurolife FFH δημιούργησε τον πρώτο και μοναδικό παιδικό σταθμό στην Πάτμο, για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

- Περισσότερα από 640.000 είδη ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού μοιράστηκαν στις 50 δομές των 12 Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερους από 5.000 ωφελούμενους, σε συνεργασία με το ΜΚΣ Δεσμός και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

- Πάνω από 30.000 παιδιά και ενήλικες απέκτησαν πρόσβαση και γνώσεις στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

- Περισσότερα από 1.000 παιδιά και ενήλικες απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες στο διαδίκτυο μέσα από τις Ψηφιακές Ακαδημίες του Cyber Security International Institute (CSIi), σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το cyber bullying, το online phishing, τη ρομποτική και το game development. 

- 7 αυτοκινούμενες σκούπες πεζού χειριστή δωρίστηκαν στο Δήμο Αθηναίων, οι οποίες συγκεντρώνουν 3.360 λίτρα απορριμμάτων και καθαρίζουν 27 πλατείες και πεζόδρομους καθημερινά.

Για τον Όμιλο Eurolife FFH αξία έχει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους, κάθε φορά που έχουν ανάγκη. Γι' αυτό ο Όμιλος προχώρησε άμεσα σε μια σειρά ενεργειών για τη φροντίδα και την υποστήριξη των πληγέντων ασφαλισμένων του από την κακοκαιρία «Ιανός» στους νομούς Καρδίτσας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Αχαΐας.

Ο Όμιλος βρέθηκε επίσης στο πλευρό των ασφαλισμένων του που επλήγησαν από το σεισμό στη Σάμο ανταποκρινόμενος άμεσα και με συνέπεια στις ανάγκες τους.