Υποβάθμιση της Ελλάκτωρ από την S&P σε CCC+ με αρνητικό outlook

Υποβάθμιση της Ελλάκτωρ από την S&P σε CCC+ με αρνητικό outlook

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ομίλου Eλλάκτωρ σε CCC+ με αρνητικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P σύμφωνα με το Bloomberg. Η υποβάθμιση έρχεται λίγο πριν την κρίσιμη επαναληπτική γενική συνέλευση της 22ας Απριλίου οπότε και θα τεθεί προς έγκριση η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 120,5 εκατ. ευρώ και της εκταμίευσης του δανείου των 50 εκατ. ευρώ. Εφόσον εγκριθεί η ΑΜΚ η αξιολόγηση θα αλλάξει εκ νέου, με αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της εταιρείας. 

  Η υποβάθμιση από την S&P έρχεται σε μια περίοδο που η διοίκηση της εταιρείας έχει ηχήσει συναγερμό για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης της Ελλάκτωρ και ενώ η πλευρών των μετόχων Μπάκου - Καϋμενάκη και Καλλιτσάντση έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να εγκρίνουν την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για αλλαγές στο Δ.Σ της εισηγμένης.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση από Β- σε CCC+ έρχεται ως αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων ζημιών στις κατασκευές, με τον εν λόγω κλάδο να αντιμετωπίζει πιέσεις σε επίπεδο ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης, παρά την ενδοομιλική χρηματοδότησης που η Άκτωρ λαμβάνει από τον όμιλό. Εξ ου και η διατήρηση των αρνητικών προοπτικών (negative outlook)  εφόσον δεν βελτιωθούν τα πιστωτικά μεγέθη και τα επίπεδα ρευστότητας.